Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου, 2024
20 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

4 πράγματα που πρέπει να έχει το ψωμί σας

ΑρχικήΟικιακά4 πράγματα που πρέπει να έχει το ψωμί σας
spot_img

Της Δέσποινας Μαρσέλου*

   Το ψωμί είναι ίσως το μοναδικό αγαθό που δεν λείπει από κανένα σπίτι και είναι πάντα, εκεί στο τραπέζι να μας περιμένει, για να συνοδέψει κάθε φαγητό. Αυτό σημαίνει ότι ίσως το καταναλώνουμε σε μεγαλύτερη ποσότητα στη ζωή μας από κάθε άλλη τροφή και πρέπει να του δίνουμε λίγη προσοχή παραπάνω. Προτού, λοιπόν, πάτε στο φούρνο και αγοράσετε το κλασικό «μισό κιλό χωριάτικο», δείτε κάποια πράγματα που καλό είναι να αναζητάτε στο ψωμί σας.

Να είναι ολικής άλεσης

Τα προϊόντα ολικής άλεσης, όπως είναι γνωστό, παρασκευάζονται με αλεύρι που χρησιμοποιεί όλα τα μέρη του σπόρου (φλοιός, πίτουρο, ενδοσπέρμιο), κάτι που μας παρέχει φυτικές ίνες, πρωτεΐνη, βιταμίνες και μέταλλα, ευεργετικά για την υγεία. Ζητήστε, λοιπόν, από τον φούρνο ψωμί ολικής άλεσης κι αν αγοράζετε ψωμί του τοστ ή άλλο συσκευασμένο ψωμί, επιλέξτε αυτό που έχει σαν πρώτο συστατικό την ολική άλεση. Πολλά ψωμιά αναγράφουν την ολική άλεση στη συσκευασία, αλλά αν δεν είναι το πρώτο συστατικό, μπορεί το ποσοστό τους να είναι ακόμη και 51% ολικής άλεσης.

Να μην έχει πολλά συστατικά

Αν το ψωμί σας είναι συσκευασμένο, κοιτάξτε την ετικέτα και αποφύγετε αυτό που περιέχει πολλά συστατικά και μάλιστα δύσκολα να τα προφέρετε. Αυτά είναι συνήθως τεχνητές γεύσεις, χρωστικές και συντηρητικά, που δεν τα θέλουμε στην καθημερινότητά μας. Μείνετε, επίσης, μακριά από μερικώς υδρογονοποιημένα φυτικά έλαια και από ό,τι σας φαίνεται άγνωστο.

Να είναι βιολογικό

Μπορεί η ιδιότητα του βιολογικού στο ψωμί να μην είναι τόσο διαδεδομένη και απαραίτητη όσο στα φρούτα και τα λαχανικά, παρ’ όλ’ αυτά το βιολογικό ψωμί παρασκευάζεται χωρίς τη χρήση χημικών και συνθετικών λιπασμάτων, είναι πιο πλούσιο σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, θρεπτικές ουσίες και αντιοξειδωτικά, δεν περιέχει συντηρητικά και γενετικά τροποποιημένους μικροοργανισμούς και παρασκευάζεται με φυσικό προζύμι, το οποίο ωφελεί στομάχι και έντερο χάρη σε συγκεκριμένα βακτήρια και ζύμες. Ακόμη, μπορεί να χρησιμοποιεί φιλτραρισμένο νερό, που σημαίνει αποφυγή βλαβερών ουσιών, βαρέων μετάλλων κ.ο.κ. Για να είστε βέβαιοι ότι το ψωμί σας είναι βιολογικό, πρέπει τα συστατικά του να είναι τουλάχιστον κατά 95% βιολογικά.

Να μην περιέχει γλουτένη

Αυτό αφορά κυρίως όσους έχουν κοιλιοκάκη ή ακόμη και μια ήπια δυσανεξία στη γλουτένη. Η γλουτένη είναι μια πρωτεΐνη που βρίσκεται σε δημητριακά όπως το σιτάρι, το κριθάρι και τη σίκαλη και είναι αυτή που οδηγεί το ζυμάρι στο να «φουσκώσει». Πολλοί άνθρωποι χρειάζεται να μείνουν μακριά από τη γλουτένη, ακόμη κι αν δεν πάσχουν από κοιλιοκάκη, καθώς σχετίζεται με πολλά αυτοάνοσα νοσήματα. Επειδή το ψωμί είναι μια κύρια πηγή της, αν έχετε ενοχλήσεις ή πάσχετε από κάποιο αυτοάνοσο νόσημα, συμβουλευτείτε ειδικό για να δοκιμάσετε διατροφή χωρίς γλουτένη για 6 εβδομάδες, υπό την παρακολούθησή του, και να δείτε αν τα συμπτώματα καλυτερεύσουν. Μπορείτε, λοιπόν, να βρείτε πιστοποιημένο συσκευασμένο ψωμί χωρίς γλουτένη μέσω διαδικτύου ή να μιλήσετε με τον φούρνο της γειτονιάς σας, προσέχοντας πάντα να είναι από επιλεγμένα φυσικά συστατικά, χωρίς χημικά συντηρητικά.

* Δέσποινα Μαρσέλου Bsc, Msc, CERT, κλινική διαιτολόγος με εξειδίκευση στα αυτοάνοσα

 

Δείτε: Εθνική επιτυχία: Προϊόντα ΠΓΕ ούζο, τσίπουρο και τσικουδιά!  

Δείτε: Ξενοδοχεία: λύθηκε το πρόβλημα του μπουφέ 

Δείτε: ΕΦΕΤ: Ανάκληση προϊόντος συσκευασμένου κοτόπουλου λόγω σαλμονέλας  

Δείτε: Οι αλλαγές στον κανονισμό για τη φέτα και όλα τα προϊόντα ΠΟΠ –ΠΓΕ 

Δείτε: Ψήφισμα ίδρυσης ακαδημαϊκού τμήματος Σπουδών Ελληνικής Γαστρονομίας  

Δείτε:Παιδική διατροφή: ο εφιάλτης της μπάμιας και του μπρόκολου 

Δείτε: Πόσο “light” είναι τα light προϊόντα; 

Δείτε:ΗΠΑ: Τορτίγιες με τζιτζίκια σοταρισμένα με κρεμμύδι και σκόρδο 

Δείτε: Καινοτομία: Μηχάνημα αυτόματης πώλησης μαγειρεμένων ζυμαρικών με σάλτσες 

Δείτε: Φέτα: το τυρί των Ελλήνων  

Δείτε:Παγκόσμιο πρωτάθλημα πίτσας: ποιος εκπροσωπεί την Ελλάδα 

Δείτε: Σπιτική μερέντα της μαμάς και η άγνωστη πληροφορία που… εκπλήσσει! 

Δείτε:Η αρτοποιία «Το Μάννα» Τσατσαρωνάκη πήρε το εργοστάσιο της «Κατσέλης» στις Αχαρνές  

Δείτε:Εντομοφαγία προ των πυλών: Και όμως ήδη καταναλώνετε έντομα!  

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο