Κυριακή, 24 Νοεμβρίου, 2024
11.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Σπιτική μερέντα της μαμάς μου και η άγνωστη πληροφορία που… εκπλήσσει!

ΑρχικήΟικιακάΣπιτική μερέντα της μαμάς μου και η άγνωστη πληροφορία που… εκπλήσσει!
spot_img

cibum team

Tο παντοπωλείο του Λόνη και το ψιλικατζίδικο της κυρά Κικής…

   Τότε που δεν υπήρχαν τόσα ζαχαρωτά για παιδιά, τότε που ο κόσμος εξακολουθούσε να υπάρχει και να εξελίσσεται χωρίς εκατοντάδες διαφημίσεις για γλυκά, τότε που δεν υπήρχαν τόσα συσκευασμένα-επεξεργασμένα γλυκίσματα,  που στη λιανική δεν μπορούσες να βρεις κουβερτούρες, εσάνς, χρώματα τροφίμων και κουπάτ ακόμα και για χιονονιφάδες, και οι πρώτες ύλες περιορίζονταν στα βασικά, τότε που οι πληροφορία και η επικοινωνία μίας συνταγής ήταν πιο πολύτιμη και από το ίδιο το φαγητό και την στιγμή της μετάδοσης κάναμε όλοι ησυχία για να μην ξεχάσει κανένα τόνο η μαμά… τότε λοιπόν τι νομίζετε; ότι δεν είχαμε γλυκά; Ότι δεν γέμιζε το στόμα μας με σοκολάτα και άλλα όμορφα;  Ότι δεν έχουμε αναμνήσεις από παιδικά γενέθλια, με δεκανόστιμες τούρτες και λαχταριστά γλυκάκια; Ε ναι λοιπόν… και τότε είχαμε τα πάντα. Ίσως έλειπε απ΄όλα τα καλούδια, η έντονη προκλητική πολυχρωμία, αλλά τα γλυκά που απολαμβάναμε ήταν και νόστιμα και πιο αυθεντικά-υγιεινά… όσον αφορά στα έτοιμα που αγοράζαμε από το ψιλικατζίδικο του κυρ Νίκου ή της κυρά Κικής!… θυμάμαι μόνο τις ΙΟΝ φυσικά, τα καλοκαιρινά παγωτά και τις Kiss…

Και αυτά όμως στις διακοπές στο απομονωμένο χωριό, δεν μπορούσες να τα βρεις και γιατί άλλωστε; η μαμά φρόντιζε να μας γλυκαίνει με την δική της σοκολατένια κρέμα με βελούδινη υφή που δεν είχε να ζηλέψει σε τίποτα τα σημερινά σοκολατένια αλείμματα μερέντα. Σπιτική απλή, γρήγορη και με υλικά που μπορούσε να βρει στο μοναδικό μπακάλικο-καφενείο- κέντρο τύπου-ταχυδρομείο- κρεοπωλείο και ψαράδικο του Λόνη. Όλα σε ένα. Ένα και μικρό και ευέλικτο… όπως όλα τα Καραβοσταμιώτικα…

Πριν σας αποκαλύψω την πολύ απλή συνταγή των παιδικών μου χρόνων και αναμνήσεων πρέπει να σας πω και μία επιπλέον πληροφορία που την έμαθα πρόσφατα και μου προκάλεσε απίστευτη έκπληξη. Η Μερέντα εκτός από σοκολατένιο άλειμμα είναι και βουνό! Και μάλιστα της Αττικής. Βρίσκεται στο νότιο τμήμα του νομού ανάμεσα στους οικισμούς Μαρκόπουλο Μεσογαίας, Καλύβια Θορικού, Πόρτο Ράφτη και Κουβαράς. Το όνομά της οφείλεται σε παραφθορά της ονομασίας του παρακείμενου αρχαίου Αθηναϊκού δήμου, του Μυρρινούντα. Έχει μέγιστο υψόμετρο 613 μέτρα. Δυτικά συνδέεται με το Πάνειο Όρος. Καλύπτεται κυρίως από χαμηλή βλάστηση. Η βόρεια πλευρά της, είναι πλήρως λαξευμένη από τα λατομεία Μαρκοπούλου. Στην κορυφή οδηγεί άσφαλτος που εξυπηρετεί το ραντάρ του αεροδρομίου Ελευθέριος Βενιζέλος.

Και μετά από αυτή την παράξενη πληροφορία μοιράζομαι μαζί σας την πολύτιμη πλην πολύ απλή συνταγή. Γιατί η ομορφιά βρίσκεται στην απλότητα… Δεν έχετε παρά να ανακατέψετε τα εξής υλικά:

  • 1 βιτάμ
  • 1 πακέτο κακάο
  • 4 βανίλιες
  • 3 αυγά
  • 1 γάλα συμπυκωμένο
  • ½ κιλό ζάχαρη άχνη ή απλή…

Μάλλον πρόκειται για θερμιδική βόμβα γιατί τότε οι μαμάδες δεν ανησυχούσαν ιδιαίτερα για θρεπτικά συστατικά και θερμίδες, αλλά σίγουρα έχει λιγότερες θερμίδες από την μερέντα του εμπορίου. Επίσης τότε, θυμάμαι, ότι το μόνο που τις απασχολούσε ήταν να πάρουμε την απαραίτητη ενέργεια, να χορτάσουμε δηλαδή και να είμαστε χαρούμενα. Και πραγματικά ήμασταν…

Καλή απόλαυση.

miltos karoubas close up

Σελίδα από το “γλυκό” χρονοντούλαπο της μαμάς μου

 

Δείτε: Και όμως υπάρχει… σοκολάτα με γεύση μπέικον! 

Δείτε: Mπισκότα Βιολάντα: το success story του μικρού αρτοποιείου από τα Τρίκαλα 

Δείτε: Επεξεργασμένα τρόφιμα: ταιριάζουν σε μία υγιεινή διατροφή;  

Δείτε: Βάλε μου ένα πιτόγυρο. 3,5 ευρώ… τι λες!Μια καινοτόμα πρόταση για την προώθηση των Ελληνικών προϊόντων. 

Δείτε:Προϊόντα ΠΟΠ/ΠΓΕ: ο μικρός θησαυρός της Ελλάδας  

Δείτε: Μπορεί η φυτοφαγία να βοηθήσει με τις αλλεργίες;  

Δείτε: Έρευνα: οι φυτοφάγοι έχουν περισσότερους υγιείς βιοδείκτες από τους κρεατοφάγους 

Δείτε: Ο λακωνικός “cibum Δεκάλογος” της υγιεινής διατροφής  

 Δείτε: Ηγουμενίτσα: Αγριογούρουνο επιτέθηκε σε βάρκα μέσα στη θάλασσα. Απίστευτο βίντεο!!! 

Δείτε: ΣΕΕ: διακοπή διαφήμισης για το λάδι FYTEL CANOLIO. Τι είναι το έλαιο canola, η … κόντρα με το ελαιόλαδο και τι αποφάσισε το Συμβούλιο Ελέγχου Επικοινωνίας. 

Δείτε: Ποια είναι η κατάλληλη εποχή να τρώμε ψάρια. Βασικοί κανόνες.   

Δείτε: Δείτε: Λιγότερη γραφειοκρατία για την επεξεργασία κάνναβης από την επεξεργασία … μαρουλιού! Ολοκληρώθηκε η συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής. 

Δείτε:Η νέα μάσκα μύτης για τον covid και οι γεύσεις που χάνονται. Η γεύση και η COVID19 έχουν κάτι κοινό.   

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ανάκληση 150.000 εμφιαλωμένων νερών: Το  «τεράστιο λάθος» των αρχών

Τον γύρο του κόσμου έκανε μία λανθασμένη ανακοίνωση προκαλώντας την αντίδραση της εταιρείας.

Εμπειρίες επιθεωρητών ασφάλειας τροφίμων: Η πιο συχνή και κοινή παράβαση

Ποιες είναι οι προτάσεις των ερευνητών για την συμμόρφωση των επιχειρήσεων στον τομέα της ασφάλειας τροφίμων.

Αξίζει να ακολουθήσει κάποιος το επάγγελμα του διαιτολόγου; Του Νίκου Ζορζοβίλη*

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του να είσαι διαιτολόγος.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο