Τα έντομα μπορούν να βρεθούν σε δημητριακά (όπως βρώμη, σιτάρι, ρύζι) για διάφορους λόγους, κυρίως λόγω ακατάλληλης αποθήκευσης ή της παρουσίας αυγών ή προνυμφών πριν από διαδικασία συσκευασίας
Βρώμη, ζάχαρη και αμύγδαλα είναι μερικά από τα συστατικά που περιέχουν τα δημητριακά και μπορούν να προσβληθούν από σκόρο τροφίμων, αλευρόσκορο και άλλα έντομα αποθήκης.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Μέλι σε ζεστό τσάι: Ευρήματα Ελλήνων Επιστημόνων Τροφίμων για την απελευθέρωση τοξικής ουσίας
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Θανατηφόρο γεύμα: Πώς ένα ταξίδι στο εξωτερικό πυροδότησε ανίατη ασθένεια σε 30χρονη τουρίστρια
Αυτές τις ημέρες η Υπηρεσία Προτύπων Τροφίμων (FSA) καλεί τους Βρετανούς να μην καταναλώνουν τα Rude Health Chocolate Crunch Granola γιατί «μπορεί να περιέχει έντομα». Τα δημητριακά πωλούνται σε μεγάλα σούπερ μάρκετ αλλά και πλατφόρμες λιανικής όπως Tesco, Amazon και Ocado.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Μολυσμένα πατατάκια προκαλούν ντόμινο ανακλήσεων – Ευρωπαϊκός συναγερμός – Το «συγνώμη» της εταιρείας
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Μήπως ο μπακαλιάρος σας είναι… “απάτη”; Ο κίνδυνος παραπλάνησης και πως να το καταλάβετε

Λεπτομέρειες προϊόντος
Μέγεθος συσκευασίας | 400 γρ |
---|---|
Κωδικός παρτίδας | ΠΔ24102024 |
Ημερομηνία Λήξεως | 24 Οκτωβρίου 2025 |
Η παρασκευάστρια εταιρεία καλεί τους καταναλωτές που έχουν αγοράσει το παραπάνω προϊόν να μην το καταναλώσουν. Αντίθετα, να το επιστρέψουν στο κατάστημα αγοράς για επιστροφή χρημάτων.
Τα έντομα μπορούν να βρεθούν σε δημητριακά (όπως βρώμη, σιτάρι, ρύζι) για διάφορους λόγους, κυρίως λόγω ακατάλληλης αποθήκευσης ή της παρουσίας αυγών ή προνυμφών πριν από την αγορά. Ορισμένα έντομα είναι ασυνείδητοι επιβάτες στα δημητριακά και μπορεί να τα προσβάλλουν ακόμα και στη φάση της παραγωγής ή της συσκευασίας.
Πώς μπορεί να βρεθούν έντομα στα δημητριακά
- Κατά τη διάρκεια της παραγωγής: Σκόροι (αλευρόσκοροι) και σκώληκες (σιταρόσκωροι) είναι κοινά έντομα που επιτίθενται σε δημητριακά κατά τη συγκομιδή ή την επεξεργασία τους. Τα αυγά τους μπορεί να βρίσκονται ήδη στο προϊόν πριν φτάσει στον καταναλωτή.
- Κατά την αποθήκευση: Όταν τα δημητριακά αποθηκεύονται σε υγρές ή ζεστές συνθήκες, η ανάπτυξη μικρών εντόμων είναι πιο πιθανή. Τα σκουλήκια της αποθήκης (όπως το αλευρόσκωρο) μπορούν να αναπτύσσονται μέσα στις συσκευασίες ή να εισέλθουν όταν το προϊόν ανοιχτεί.
- Ακατάλληλη συσκευασία: Αν η συσκευασία δεν είναι αεροστεγής, τα έντομα (π.χ. αλευρόσκωροι, σκαθάρια αποθήκης, κατσαρίδες) μπορούν να εισέλθουν εύκολα. Ειδικά τα δημητριακά σε χαλαρές συσκευασίες μπορεί να είναι πιο ευάλωτα στην προσβολή.
- Αγορές από μη αξιόπιστες πηγές: Δημητριακά που δεν αποθηκεύονται σωστά στο κατάστημα ή που είναι παλιά μπορούν να έχουν ήδη προσβληθεί από έντομα πριν αγοραστούν.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Με ποιο νηστίσιμο ελληνικό φαγητό ξετρελάθηκε ο Ματ Ντέιμον
Ποια έντομα επηρεάζουν τα δημητριακά:
- Αλευρόσκωροι (βιομηχανικοί και αποθηκευτικοί σκόροι): Οι προνύμφες τους ζουν στα δημητριακά και τα αλεύρια, τρέφονται με αυτά και αφήνουν μικρές διαδρομές μέσα στο προϊόν.
- Σιταρόσκωροι (ή σκόροι δημητριακών): Προσβάλλουν κυρίως τα σιτηρά και μπορεί να προκαλέσουν ζημιές στην ποιότητα των δημητριακών.
- Σκαθάρια αποθήκης: Εντοπίζονται κυρίως στα δημητριακά που αποθηκεύονται σε θερμές, υγρές περιοχές.
- Κατσαρίδες: Μπορεί να μολύνουν αποθηκευμένα τρόφιμα.
*Το Cibum είναι εξειδικευμένο site ασφάλειας τροφίμων και απευθύνεται στον κλάδο και στους επαγγελματίες τροφίμων, όπως και σε συνειδητοποιημένους καταναλωτές. Το παρόν άρθρο έχει σκοπό να προσφέρει χρήσιμες πληροφορίες στους επιστήμονες τροφίμων και επαγγελματίες που σχεδιάζουν τα συστήματα και μέτρα ασφάλειας τροφίμων των επιχειρήσεων τροφίμων. Τα συμβάντα ασφάλειας τροφίμων σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο αποτελούν πολύτιμα εισερχόμενα δεδομένα στην ανάλυση επικινδυνότητας της διαδικασίας διαχείρισης τροφίμων (HACCP) που υποχρεούται να συντάσσει και να διατηρεί βάση νόμου, κάθε επιχείρηση τροφίμων.