Τετάρτη, 15 Μαΐου, 2024
21.3 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Επιστήμη: Νέα μέθοδος κάνει τις ντομάτες πιο ασφαλείς για κατανάλωση

ΑρχικήΝέαΕπιστήμη: Νέα μέθοδος κάνει τις ντομάτες πιο ασφαλείς για κατανάλωση
spot_img

cibum team

Όταν οι καλλιεργητές λαχανικών συλλέγουν καλλιέργειες, βασίζονται συχνά στο πλύσιμο μετά τη συγκομιδή για να μειώσουν τυχόν παθογόνα από τα τρόφιμα, αλλά μια νέα μελέτη του Πανεπιστημίου της Georgia δίνει προοπτικές για μείωση αυτών των παθογόνων – καθώς και μείωση του εργατικού κόστους – εφαρμόζοντας απολυμαντικά κατά τη διάρκεια της παραγωγής.

Η σαλμονέλα, που παράγει τοξίνη E. coli και η Listeria monocytogenes είναι οι κύριες αιτίες των τροφιμογενών ασθενειών και ανησυχίας για τη δημόσια υγεία στις επιδημίες σαλμονέλας που σχετίζονται με τις ντομάτες στις ΗΠΑ που αναφέρθηκαν στα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων και τα τελευταία χρόνια έχουν  αυξηθεί και σε μέγεθος και σε συχνότητα. Χαρακτηριστικό είναι ότι τα νωπά προϊόντα αντιπροσώπευαν το 21% των επιδημιών E. coli που αναφέρθηκαν στο CDC σε διάστημα 20 ετών.

Αρχικά οι ερευνητές επρόκειτο να μελετήσουν τη χρήση ενός απολυμαντικού με βάση το χλώριο, κατασκευασμένο από δύο πρόσθετα τροφίμων εγκεκριμένα από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ: το λεβουλινικό οξύ και το δωδεκυλοθειικό νάτριο ως διάλυμα πλύσης μετά τη συγκομιδή. Ωστόσο, μετά από πρόταση ενός παραγωγού που συμμετείχε στη μελέτη – Bill Brim της Lewis Taylor Farms στο Tifton, Georgia – σχεδίασαν τη μελέτη χρησιμοποιώντας το διάλυμα σε σπρέι πριν από τη συγκομιδή, δήλωσε ο Tong Zhao, επιστημονικός συνεργάτης του Κέντρου για την Ασφάλεια των Τροφίμων στην πανεπιστημιούπολη UGA Griffin.

Ενώ οι παραγωγοί χρησιμοποιούν συνήθως απολυμαντικά με βάση το χλώριο-συμπεριλαμβανομένου του αερίου χλωρίου, του υποχλωριώδους νατρίου, του υποχλωριώδους ασβεστίου και του διοξειδίου του χλωρίου-για τη θεραπεία της παραγωγής μετά τη συγκομιδή, η εφαρμογή πριν από τη συγκομιδή βακτηριοκτόνων δεν είναι συνηθισμένη πρακτική, είπε ο Zhao.

Βασιζόμενος σε προηγούμενες μελέτες λεβουλινικού οξέος και δωδεκυλοθειικού νατρίου που έδειξαν ότι ο συνδυασμός μειώνει σημαντικά τόσο τη Salmonella όσο και την E. coli στο μαρούλι χωρίς να επηρεάζει αρνητικά την ποιότητα του μαρουλιού, ο Zhao ελπίζει να αποδείξει την αποτελεσματικότητα του συνδυασμού στη μείωση των παθογόνων που προκαλούνται από τα τρόφιμα σε φυτά ντομάτας μολυσμένα με Salmonella, Shiga που παράγει τοξίνη E. coli και Listeria monocytogenes.

Στις επιτόπιες μελέτες, η θεραπεία με ψεκασμό μείωσε σημαντικά τον συνολικό πληθυσμό βακτηριδίων στην επιφάνεια της ντομάτας, καθορίζοντας ότι αυτή η θεραπεία πριν από τη συγκομιδή είναι μια πρακτική, οικονομικά αποδοτική και φιλική προς το περιβάλλον προσέγγιση για τον έλεγχο και τη μείωση των παθογόνων από τροφές. Η μελέτη δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο περιοδικό Food Control.

“Αυτός ο συνδυασμός χημικών ουσιών δεν είχε χρησιμοποιηθεί ποτέ για θεραπεία πριν από τη συγκομιδή”, δήλωσε ο Zhao, ο οποίος μελέτησε τον συνδυασμό πριν από 10 χρόνια ως εναλλακτική λύση στη θεραπεία με χλώριο ως πλύσιμο μετά τη συγκομιδή. “Το δωρεάν χλώριο εξουδετερώνεται εύκολα από οργανικό υλικό, το οποίο είναι ένα μεγάλο πρόβλημα όταν το χρησιμοποιείτε για τη μείωση των παθογόνων παραγόντων.”

Τόσο σε εργαστηριακές όσο και σε επιτόπιες δοκιμές, τα φυτά τομάτας ψεκάστηκαν παντού με ένα διάλυμα που περιείχε πέντε στελέχη E. coli, πέντε στελέχη Salmonella και πέντε στελέχη Listeria που αναπτύχθηκαν ειδικά για τη μελέτη στο εργαστήριο.

Για να δοκιμαστεί η αποτελεσματικότητα των χημικών στο εργαστήριο ως προληπτικό και ως θεραπεία, τα φυτά τομάτας χωρίστηκαν σε τρεις ίσες ομάδες και στη συνέχεια ψεκάστηκαν με το διάλυμα βακτηριδίων. Η πρώτη ομάδα υποβλήθηκε σε επεξεργασία με οξινισμένο χλώριο ως θετική ομάδα, η δεύτερη με διάλυμα επεξεργασίας που περιέχει λεβουλινικό οξύ και δωδεκυλοθειικό νάτριο ως ομάδα δοκιμής και η τρίτη κατεργάστηκε με νερό βρύσης μόνο ως αρνητική ομάδα.

Για τα τρία οικόπεδα που χρησιμοποιήθηκαν για δοκιμές εφαρμογών σε αγροκτήματα, οι θετικές και αρνητικές ομάδες ελέγχου αντιμετωπίστηκαν με τον ίδιο τρόπο και ένα εμπορικό προϊόν-Fit-L-αραιώθηκε σύμφωνα με την περιγραφή του κατασκευαστή και χρησιμοποιήθηκε ως διάλυμα επεξεργασίας. Πριν από μελέτες επεξεργασίας στο αγρόκτημα, δύο συγκεντρώσεις του διαλύματος επεξεργασίας ελέγχθηκαν ως προς την ασφάλεια σε σπορόφυτα τομάτας θερμοκηπίου.

Τα αποτελέσματα από τις μελέτες έδειξαν ότι η εφαρμογή, που χρησιμοποιήθηκε είτε ως προληπτικό είτε ως θεραπεία, μείωσε σημαντικά τους πληθυσμούς των εμβολιασμένων τοξινών Shiga που παράγουν E. coli, Salmonella και L. monocytogenes σε φυτά ντομάτας.

Εκτός από αποτελεσματική και προσιτή, η θεραπεία πριν από τη συγκομιδή με λεβουλινικό οξύ και δωδεκυλο θειικό νάτριο για τη μείωση των παθογόνων μικροοργανισμών εξοικονομεί επίσης κόστος εργασίας για τους παραγωγούς που χρειάζονται εργαζόμενους να εκτελούν πλύσιμο και ξήρανση των προϊόντων μετά τη συγκομιδή και πριν από τη συσκευασία.

“Αυτή η μέθοδος μπορεί εύκολα να υιοθετηθεί χρησιμοποιώντας εξοπλισμό που χρησιμοποιούν ήδη τα περισσότερα αγροκτήματα”, δήλωσε ο Zhao. “Η θεραπεία πριν από τη συγκομιδή είναι πολύ αποτελεσματική και εύκολη, λαμβάνοντας υπόψη την ποσότητα εργασίας που απαιτείται για το πλύσιμο μετά τη συγκομιδή.”

Πηγή: College of agricultural & Environmental Sciences University of Georgia

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Απάτη τροφίμων: Πως μας πλασάρουν Ιαπωνική τσιπούρα για… φαγκρί! Πως μπορούμε να τα ξεχωρίζουμε

Το πελαγίσιο φαγκρί της μεσογείου Pargus pargus θεωρείται πολύ πιο ποιοτικό ψάρι και πιο ακριβό από την κόκκινη ιαπωνική τσιπούρα και η παραπλάνηση πάει σύννεφο!

Απαγορευμένο φυτοφάρμακο σε ελληνικό ελαιόλαδο: Η απάντηση της GAEA στο cibum

H GAEA λήγει τη συνεργασία με το ελαιοτριβείο - "Κυνήγι" για να εντοπιστεί ο αγρότης/ελαιοπαραγωγός - Μετά τη Δανία και τη Ρουμανία, το ελληνικό ελαιόλαδο GAEA αποσύρεται και από Νορβηγία και Γερμανία.

Ακρυλαμίδιο στο ψωμί: Πως σχηματίζεται η επικίνδυνη ουσία και πως να την αποφύγετε

Το ψωμί περιέχει αισθητά λιγότερο ακρυλαμίδιο από πατάτες και πατατάκια, αλλά λόγω του υψηλού ποσοστού κατανάλωσής του είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες που συνεισφέρουν στην καθημερινή πρόσληψη της καρκινογόνου ουσίας.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα