Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024
14 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Επιστήμονας τροφίμων ενισχύει τα οφέλη της ντομάτας

ΑρχικήΝέαΤεχνολογία ΤροφίμωνΕπιστήμονας τροφίμων ενισχύει τα οφέλη της ντομάτας
spot_img

Νέα επιστημονική έρευνα για τη δημιουργία ντομάτας με υψηλά επίπεδα στεροειδών αλκαλοειδών.

   Οι ειδικοί στον τομέα της υγείας και της διατροφής από καιρό προτρέπουν τον κόσμο στην κατανάλωση φρούτων και λαχανικών καθώς διαθέτουν πολλαπλά οφέλη για την υγεία. Το ζήτημα είναι πως σύμφωνα με τους ειδικούς ο ακριβής προσδιορισμός, του γιατί αυτά τα τρόφιμα είναι υγιεινά δεν είναι εύκολη υπόθεση. Η Jessica Cooperstone, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Κολέγιο Επιστημών Τροφίμων, Γεωργίας και Περιβάλλοντος στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Οχάιο, έχει επικεντρωθεί στην ντομάτα και τα οφέλη της για την ανθρώπινη υγεία.

  «Υπάρχουν στην πραγματικότητα πολύ λίγα πειστικά δεδομένα που μας λένε ότι οποιοδήποτε συγκεκριμένο φρούτο ή λαχανικό ή οποιοδήποτε συγκεκριμένο συστατικό αυτού του τροφίμου σχετίζεται αιτιολογικά με τη μείωση του κινδύνου χρόνιων ασθενειών», λέει η Cooperstone, στο IFT. «Προσπαθούμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να σχεδιάσουμε μελέτες που μας βοηθούν να καταλάβουμε τι μπορεί να κάνουν συγκεκριμένα τρόφιμα και πώς μπορεί να δρουν συγκεκριμένα συστατικά των τροφών, αλλά η ανάκριση αυτού είναι δύσκολη».

    Η ίδια ηγείται των ερευνών στα τμήματα Οπωροκηπευτικών και Επιστήμης Καλλιεργειών και Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων, στην έρευνα για τις ευεργετικές επιπτώσεις του λυκοπενίου, τη χρωστική ουσία που δίνει στις ντομάτες το κόκκινο χρώμα τους, στο μικροβίωμα του εντέρου. Υπενθυμίζεται έρευνα προ ολίγων μηνών, που απέδειξε πως οι ντομάτες έχουν πολλαπλά ευεργετικά οφέλη για την υγεία πέραν της πρόληψης του καρκίνου, όπως το ότι μειώνουν την απορρόφηση της χοληστερόλης, μειώνουν τον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων και μειώνουν τη μυϊκή ατροφία.

    Η επιστήμονας τροφίμων στη συνέντευξη της στο IFT, περιγράφει πως στην πρόσφατη έρευνα τους, μαζι με την ομάδα της, επικεντρώνονται σε μια κατηγορία ενώσεων που ονομάζονται στεροειδή αλκαλοειδή που περιέχονται στις ντομάτες. Ο λόγος σύμφωνα με την ίδια είναι πως τα στοιχεία έχουν δείξει πως αυτές οι ενώσεις μειώνουν το επίπεδο χοληστερόλης στο αίμα ή αυξάνουν το επιπέδο χοληστερόλης που απεκκρίνεται. “Σαφώς, αυτές οι ενώσεις που μοιάζουν με χοληστερόλη κάνουν κάτι και προσπαθούμε να τις κατανοήσουμε περαιτέρω”, σημειώνει.

   Για να διερευνήσουν αυτές τις ενώσεις οι ερευνητές, δημιούργησαν μια νέα ντομάτα με υψηλά επίπεδα στεροειδών αλκαλοειδών, καθώς κατα κύριο λόγο οι ντομάτες που υπάρχουν στη φύση με υψηλά επίπεδα στεροειδών αλκαλοειδών, διαθέτουν και ορισμένα αρνητικά χαρακτηριστικά. “Έτσι, δεν μπορούμε απλώς να ταΐζουμε ανθρώπους ή ζώα με άγριες ντομάτες με υψηλή περιεκτικότητα σε στεροειδή αλκαλοειδή και να τις συγκρίνουμε με αυτά που μπορούμε να αγοράσουμε στο κατάστημα. Για να το ξεπεράσουμε αυτό, χρησιμοποιούμε συμβατικές τεχνικές αναπαραγωγής για να μεταφέρουμε το χαρακτηριστικό για υψηλά στεροειδή αλκαλοειδή σε μια ντομάτα του εμπορίου. Τώρα ταΐζουμε αυτές τις ντομάτες σε ποντίκια, παράλληλα με την εμπορική ομάδα ελέγχου, και παρακολουθούμε τα επίπεδα χοληστερόλης και στα δύο. Βρήκαμε ότι αυτή είναι μια ισχυρή προσέγγιση για να προσπαθήσουμε να καταλάβουμε την αιτιότητα συγκεκριμένων συστατικών τροφίμων σε μια κατάσταση όπου η αιτιότητα είναι δύσκολο να εντοπιστεί”, συνεχίζει η Cooperstone.

   Οι επεξεργασμένες ντομάτες αντιπροσωπεύουν περίπου το 75% των ντοματών που τρώνε οι Αμερικανοί, οπότε αν τελικά γίνει μια ανθρώπινη μελέτη με τις ντομάτες που δημιουργήσαν οι ερευνητές και βρουν θετικά αποτελέσματα, λένε πως αυτό θα μπορούσε ενδεχομένως να οδηγήσει στη δημιουργία ενός πραγματικά ωφέλιμου εμπορικού προϊόντος.

   Το απρόβλεπτο που είπε η Cooperstone, αναφερόμενη στο ρόλο της επεξεργασίας όσον αφορά τη γεύση αλλά και τα θρεπτικά στοιχεία, είναι πως οι καλύτερες ντομάτες είναι αυτές σε κονσέρβα, επειδή οι κονσέρβες ντομάτας ή οποιοδήποτε είδος επεξεργασμένων προϊόντων ντομάτας, συλλέγονται προσεκτικά ακριβώς στη βέλτιστη ωρίμανση και αυτό κάνει τη μεγαλύτερη διαφορά όσον αφορά τη γεύση αυτών των προϊόντων. “Οι κονσέρβες ντομάτες θα έχουν πάντα καλή γεύση και θα είναι πάντα διαθέσιμες και προσιτές. Από την άποψη της υγιεινής, γνωρίζουμε, για παράδειγμα, ότι το λυκοπένιο, η κόκκινη χρωστική ουσία και το αντιοξειδωτικό στις ντομάτες, απορροφάται καλύτερα από τις επεξεργασμένες ντομάτες σε σύγκριση με τις φρέσκες”, καταλήγει.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πόσο επικίνδυνα είναι τα γαριδάκια και τα σνακ καλαμποκιού – Εργαστηριακή ανάλυση

Γαριδάκια και σνακ καλαμποκιού: Τα μισά περιέχουν τοξικές και καρκινογόνες ουσίες.

Τα φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν εκατομμύρια μικροπλαστικά στο τσάι σας – Νέα επιστημονικά ευρήματα

Τα εμπορικά φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν δισεκατομμύρια μικροπλαστικά, που εισέρχονται στα ανθρώπινα εντερικά κύτταρα.

Η φωτεινή πλευρά του κουρκουμά

Ώρα να αναδειχθούν τα πλεονεκτήματα του υποτιμημένου αυτού μπαχαρικού.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο