ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΕπιστήμονες τονίζουν τους κινδύνους λιστερίωσης κατά τη διαδικασία παραγωγής σπιτικού βουτύρου από...

Επιστήμονες τονίζουν τους κινδύνους λιστερίωσης κατά τη διαδικασία παραγωγής σπιτικού βουτύρου από νωπό γάλα

3 λεπτά ανάγνωσης

Επικαιροποίηση του ελέγχου pH για την πρόληψη της ανάπτυξης της Listeria monocytogenes.

Στη γνωμοδότηση 11-2019, η επιστημονική επιτροπή του FASFC του Ολλανδικού Οργανισμού Ασφάλειας της Τροφικής Αλυσίδας εισηγήθηκε την ένταξη του ελέγχου του pH στο σχέδιο HACCP κατά τη διαδικασία παρασκευής σπιτικού βουτύρου από νωπό γάλα, με έμφαση στο στάδιο της ωρίμανσης της κρέμας.

- Advertisement -

Σύμφωνα με τα τότε διαθέσιμα στοιχεία, η ανάπτυξη της Listeria monocytogenes ήταν περιορισμένη όταν το pH έπεφτε κάτω από 5,2 εντός των πρώτων 10 ωρών της διαδικασίας, ενώ σε υψηλότερες τιμές pH (>5,2) δεν μπορούσε να αποκλειστεί η ανάπτυξή της στο τελικό προϊόν.

Στη νέα γνωμοδότηση ζητήθηκε από την επιτροπή να επανεξετάσει το κρίσιμο σημείο ελέγχου (CCP) του pH βάσει επικαιροποιημένων επιστημονικών δεδομένων και να αξιολογήσει την ταξινόμηση του βουτύρου από νωπό γάλα με pH < 5,2 σύμφωνα με τον Κανονισμό (ΕΚ) 2073/2005.

- Advertisement -

Η μελέτη βασίστηκε σε νέες επιστημονικές γνώσεις, γνώμη εμπειρογνωμόνων και δεδομένα που αξιολόγησαν την ανάπτυξη της L. monocytogenes κατά το στάδιο της ωρίμανσης. Τα αποτελέσματα έδειξαν πιθανή ανάπτυξη του παθογόνου, με αύξηση του αριθμού του κατά 1,8 έως 3,1 log cfu/g μεταξύ της αρχής και του τέλους της διαδικασίας ωρίμανσης.

Κατά την αποθήκευση του βουτύρου, οι αριθμοί της L. monocytogenes δεν αυξήθηκαν περαιτέρω, αλλά παρέμειναν πάνω από το όριο των 100 cfu/g έως και 21 ημέρες. Επιπλέον, διαπιστώθηκε ότι η χρήση ζύμωσης επέτρεπε την επίτευξη pH 5,2 σε 11-14 ώρες, ενώ χωρίς ζύμωση η ίδια διαδικασία απαιτούσε περισσότερες από 50 ώρες.

- Advertisement -

Βάσει των νέων δεδομένων, η επιστημονική επιτροπή επιβεβαιώνει ότι η παραγωγή βουτύρου από νωπό γάλα ενέχει κινδύνους ανάπτυξης της L. monocytogenes, καθώς το νωπό γάλα μπορεί να περιέχει το παθογόνο. Επιπλέον, τονίζεται η σημασία ενός αυστηρού ελέγχου pH στο στάδιο ωρίμανσης, με προτεινόμενη τροποποίηση του CCP ώστε να διασφαλίζεται ότι η τιμή pH 5,2 επιτυγχάνεται εντός 14 ωρών.

Παράλληλα, η επιτροπή αναγνωρίζει ότι το βούτυρο από νωπό γάλα με pH <5,2 μπορεί να ταξινομηθεί στην κατηγορία 1.3 του Κανονισμού (ΕΚ) 2073/2005, υπό την προϋπόθεση ότι τηρούνται οι Ορθές Πρακτικές Παρασκευής (ΟΠΠ) και το αναθεωρημένο HACCP.

Για την ενίσχυση της ασφάλειας του προϊόντος, προτείνεται η συστηματική χρήση ζυμών στη διαδικασία παρασκευής, ώστε να διασφαλίζεται η ταχεία οξίνιση της κρέμας και να αποτρέπεται η ανάπτυξη παθογόνων. Επιπλέον, το νέο CCP καθορίζει ότι το pH της ωριμασμένης κρέμας πρέπει να διατηρείται κάτω από 5,2, η διαδικασία ωρίμανσης να ολοκληρώνεται σε μέγιστο χρόνο 14 ωρών, η θερμοκρασία να διατηρείται πάνω από 20°C και να χρησιμοποιούνται κατάλληλες ζύμες.

Ο προσδιορισμός του pH πρέπει να γίνεται με αυστηρό τρόπο για κάθε παρτίδα, με ακρίβεια ±0,1 μονάδας. Συνιστώνται επίσης τακτικοί μικροβιολογικοί έλεγχοι πριν από τη διάθεση του προϊόντος στην αγορά.

Η επιστημονική επιτροπή αναγνωρίζει ότι οι προτεινόμενες αλλαγές ενδέχεται να απαιτήσουν προσαρμογές στις μεθόδους παραγωγής, γι’ αυτό είναι κρίσιμο οι γαλακτοκομικές εκμεταλλεύσεις να είναι καλά ενημερωμένες και εκπαιδευμένες σχετικά με τις νέες απαιτήσεις. Τέλος, προτείνεται η ενημέρωση των καταναλωτών για τους πιθανούς κινδύνους των προϊόντων από νωπό γάλα μέσω ενημερωτικών φυλλαδίων και άλλων επικοινωνιακών μέσων.

- Advertisement -

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα.


Google news

Ακολουθήστε μας για την άμεση ενημέρωση σας στο google news.

Must read

Ποιο ρύζι βρέθηκε συχνότερα με αρσενικό και κάδμιο, σύμφωνα με 1.734 ευρωπαϊκές ειδοποιήσεις σε διάστημα 21 ετών

Μελέτη που ανέλυσε ειδοποιήσεις του ευρωπαϊκού συστήματος RASFF την περίοδο 2002-2023 καταγράφει τα συχνότερα προβλήματα στο ρύζι, από υπολείμματα φυτοφαρμάκων και μυκοτοξίνες έως βαρέα μέταλλα και μη εγκεκριμένους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς

Σωρεία παραβάσεων ασφάλειας τροφίμων σε μεγάλο αρτοποιείο – Η προειδοποιητική επιστολή των Αρχών

Η υπόθεση φωτίζει τις απαιτήσεις που οφείλουν να τηρούν οι επιχειρήσεις παραγωγής αρτοσκευασμάτων

PFAS στο πόσιμο νερό: Η αόρατη πρόκληση για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον – Τι δείχνουν οι μετρήσεις στην Ελλάδα

Σε αποκλειστική συνέντευξη, η Δρ Έρη Μπιζάνη εξηγεί ποια είναι η πραγματική εικόνα σήμερα για τα PFAS στο πόσιμο νερό της Ελλάδας, τι δείχνουν οι διαθέσιμες μετρήσεις και ποιες περιοχές απαιτούν αυξημένη επιτήρηση.