Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
16.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

8 στους 10 Έλληνες εργοδότες δεν βρίσκουν εξειδικευμένα ταλέντα

ΑρχικήΝέαΕπιχειρήσεις / Οικονομία8 στους 10 Έλληνες εργοδότες δεν βρίσκουν εξειδικευμένα ταλέντα
spot_img

Έλλειψη σε υπευθυνότητα, αξιοπιστία, πειθαρχία, κριτική σκέψη και ηγετικές και κοινωνικές δεξιότητες.

Σοβαρή ή σχετική δυσκολία να βρουν εξειδικευμένα ταλέντα αντιμετωπίζουν σχεδόν 8 στους 10 εργοδότες στην Ελλάδα, με την έλλειψη ταλέντων να φτάνει σε υψηλό ρεκόρ 11ετίας, σύμφωνα με τα ευρήματα της ετήσιας διεθνούς έρευνας έλλειψης ταλέντου του ομίλου ManpowerGroup για το 2023.

   Συγκεκριμένα, στην Ελλάδα, το 77% των εργοδοτών-ποσοστό ίσο με τον παγκόσμιο μέσο όρο-αναφέρει δυσκολία στην εύρεση των εξειδικευμένων ταλέντων. Συγκριτικά με τον περασμένο χρόνο, το ποσοστό εμφανίζεται πεσμένο κατά 1%.

   Σε παγκόσμιο επίπεδο, μεγαλύτερη δυσκολία (90%) εντοπίζουν οι εργοδότες στην Ταϊβάν, στη Γερμανία (86%), στο Χονγκ Κονγκ (85%), στην Πορτογαλία (84%) και στο Πόρτο Ρίκο (83%) και μικρότερη στην Κολομβία (64%), στον Παναμά (66%), στην Τσεχία (66%), στη Σλοβακία (68%) και στο Μεξικό (69%).

   Ποια soft skills σπανίζουν περισσότερο

   Το 27% των Ελλήνων εργοδοτών, που συμμετείχε στην έρευνα του ομίλου ManpowerGroup, δηλώνει ότι από πλευράς soft skills υπάρχει έλλειψη σε υπευθυνότητα, αξιοπιστία και πειθαρχία, ενώ το 26% δηλώνει ότι δεν βρίσκει ταλέντα με κριτική σκέψη και ανάλυση.

   Οι ηγετικές και κοινωνικές δεξιότητες επιρροής λείπουν για το 24%, ενώ ίσο ποσοστό εργοδοτών δηλώνει ότι από τα ταλέντα απουσιάζει η ανάληψη πρωτοβουλιών για την απόκτηση δεξιοτήτων.

   Τέλος, το 22% κρίνει ότι υπάρχει έλλειψη στη δεξιότητα της συνεργασίας και ομαδικής εργασίας.

   Σε επίπεδο τεχνικών δεξιοτήτων, το 23% των εργοδοτών δηλώνει ότι λείπουν τα skills της πληροφορικής/δεδομένων, το 19% της μηχανικής, το 18% του ανθρώπινου δυναμικού, το 17% των κατασκευαστικών/παραγωγικών και το 15% τα technical skills των πωλήσεων/μάρκετινγκ.

   Έλλειψη ταλέντων ανά κλάδο

   Από την ενέργεια & υπηρεσίες κοινής ωφέλειας και τη βιομηχανία έως την υγεία & βιο-επιστήμες και τις υπηρεσίες επικοινωνίας, οι Έλληνες εργοδότες δεν μπορούν να βρουν τα εξειδικευμένα ταλέντα που χρειάζονται.

   Ειδικότερα, το 96% δηλώνει ότι δεν βρίσκει ταλέντα για τον κλάδο της ενέργειας & των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας, το 85% για τον κλάδο της βιομηχανίας & κατασκευών, το 84% για τον τομέα της υγείας & βιο-επιστημών, το 82% για τον κλάδο των υπηρεσιών επικοινωνίας, το 81% για τον κλάδο της πληροφορικής, ενώ για τους κλάδους των καταναλωτικών αγαθών και υπηρεσιών (συμπεριλαμβάνεται ο τουρισμός), των χρηματοοικονομικών & κτηματομεσιτικών και των μεταφορών, εφοδιαστικής αλυσίδας & αυτοκινητοβιομηχανίας, τα ποσοστά είναι 70%, 68% και 65%, αντίστοιχα.

   Πώς αντιμετωπίζουν οι εργοδότες το χάσμα δεξιοτήτων

   Όπως προκύπτει από τα ευρήματα της έρευνας, το 60% των εργοδοτών επενδύει στην εκπαίδευση του ήδη υπάρχοντος ανθρώπινου δυναμικού τους, το 54% στη μόνιμη πρόσληψη νέων ταλέντων και το 45% επενδύει σε περισσότερη τεχνολογία.

   Το 47% αναφέρει ότι, προκειμένου να αντιμετωπίσει την πρόκληση της έλλειψης ταλέντου, προσφέρει μεγαλύτερη ευελιξία στον τόπο ή τον χρόνο εργασίας.

   Το 14% είναι πρόθυμο να προσλάβει ταλέντα εκτός των συνόρων τους, ειδικά για τους κλάδους καταναλωτικά αγαθά & υπηρεσίες (συμπεριλαμβάνεται ο τουρισμός) και υγεία & βιο-επιστήμες.

   Σημειώνεται ότι ο όμιλος ManpowerGroup ερεύνησε σχεδόν 39.000 εργοδότες σε 41 χώρες.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

spot_img

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

TÜV HELLAS (TÜV NORD): Food Defense training course σε συνεργασία με τo cibum.gr

Εισηγητής Νίκος Γδοντέλης, Βιολόγος MSc Food Science, σύμβουλος Συστημάτων Διαχείρισης Ασφάλειας Τροφίμων.

Γιατί οι σεφ επιμένουν στο κρέας και δεν δημιουργούν φυτικά πιάτα

Oι περισσότεροι σεφ συνεχίζουν να επικεντρώνονται στο κρέας και το ψάρι, παρά την παγκόσμια στροφή στη φυτική διατροφή.

Προσοχή σε δημοφιλές συμπλήρωμα για την αυπνία – Γιατί οι Αρχές της Δανίας το απαγόρευσαν

Ashwagandha: μαγικό βότανο της Αγιουρβέδα ή απορρυθμιστής ορμονών και αιτία αποβολών;
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα