Τρίτη, 3 Οκτωβρίου, 2023
22.3 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Η μεγαλύτερη πτώση των μετοχών της JBS εδώ και 3 χρόνια για το πρώτο τρίμηνο του 2023

ΑρχικήΝέαΕπιχειρήσεις / ΟικονομίαΗ μεγαλύτερη πτώση των μετοχών της JBS εδώ και 3 χρόνια για το πρώτο τρίμηνο του 2023
spot_img

Η πτώση των μετοχών του κολοσσού κρέατος JBS και οι λόγοι πίσω από αυτήν.

Tη μεγαλύτερη εδώ και τρία χρόνια πτώση των μετοχών της σημείωσε πρόσφατα η JBS, η μεγαλύτερη εταιρεία μεταποίησης και παραγωγής κρέατος στον κόσμο, το πρώτο τρίμηνο του 2023.

Η JBS SA, διαθέτει εργοστάσια και μονάδες παραγωγής σε πολλές γωνιές του κόσμου. Αλλά ακόμα και αυτός ο κολοσσός δεν είναι άτρωτος στις οικονομικές απώλειες. Σύμφωνα με δηλώσεις του Gilberto Tomazoni, Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, στο Bloomberg, αυτή είναι η πρώτη φορά εδώ και 12 χρόνια που η εταιρεία αντιμετωπίζει δυσκολίες σε όλες τις χώρες που έχει παρουσία.

Αναλυτικότερα, οι μετοχές της JBS υποχώρησαν έως και 13% στο Σάο Πάολο, σημειώνοντας τη χαμηλότερη ενδοημερήσια τιμή από τον Μάρτιο του 2020, ενώ καθοδική πορεία ακολούθησαν και οι μετοχές στις εγκαταστάσεις παραγωγής βόειου κρέατος ΗΠΑ, τη Βραζιλία, όπου παράγεται κοτόπουλο και την Αυστραλία.

Για κάθε χώρα οι αιτίες της ύφεσης διαφέρουν. Χαρακτηριστικά στις ΗΠΑ οι παραγωγοί  κρέατος αντιμετωπίζουν αυξημένες τιμές των ζωοτροφών και άλλων κοστών, όπως του ενεργειακού, ενώ ο πληθωρισμός κάνει τους καταναλωτές πιο φειδωλούς ως προς τη ζήτηση κρέατος.

Τον ισχυρισμό αυτό επιβεβαιώνει και η πτώση των μετοχών της Tyson Foods Inc, οι οποίες υποχώρησαν αυτή την εβδομάδα, ενώ  ταυτόχρονα η Cargill Inc. Βρίσκεται επίσης αντιμέτωπη με δυσκολίες.

Παρόλα αυτά, οι πτώσεις σε κατηγορίες πρωτεϊνών δεν συμβαίνουν συχνά και η JBS ελπίζει σε άνοδο για το δεύτερο τρίμηνο, μιας και αναφέρει πως οι επιδόσεις στις επιχειρήσεις της έχουν ανέβει έκτοτε.

H JBS και η προϊστορία στις αυξήσεις τιμών

Αλλά οι τιμές, ειδικά στο βόειο κρέας στις ΗΠΑ, θα παραμείνουν δυστυχώς αυξημένες, με πιθανό αντίκτυπο και στη ζήτηση.

Η JBS, εν τω μεταξύ είναι γνωστό ότι με ή χωρίς πληθωρισμό κάνει τα πάντα για να διατηρήσει τις τιμές της υψηλές. Τον προηγούμενο μήνα, η εταιρεία συμφώνησε σε διακανονισμό 25 εκατ. δολαρίων, για μια ομαδική αγωγή καταναλωτών που αφορούσε κατηγορίες για εμπλοκή της εταιρείας στον καθορισμό των τιμών κρέατος. 

Η ομαδική αγωγή ισχυριζόταν ότι η JBS συνωμότησε με εταιρείες  , όπως η Tyson και η Cargill, για να αυξήσει «τεχνητά» την τιμή του βοείου κρέατος τουλάχιστον από το 2015.

Οι ενάγοντες είπαν ότι οι εταιρείες βοείου κρέατος βασίστηκαν σε εμπορικές εκθέσεις για να διατηρήσουν τις τιμές διογκωμένες, περιθωριοποιώντας πολύ μικρότερους μεταποιητές που δεν θα μπορούσαν να συναγωνιστούν τόσο μεγάλες εταιρείες.

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση Τζο Μπάιντεν, στα πλαίσια της δράσης της ενάντια στο μονοπώλιο της βιομηχανίας κρέατος, δεσμεύτηκε το 2021 να ξοδέψει 655 εκατομμύρια δολάρια για να βοηθήσει τους μικρούς μεταποιητές να μπορέσουν να μπουν στο «παιχνίδι» και να γίνουν πιο ανταγωνιστικοί.

Η JBS και το σκάνδαλο Carne Franca

Eν τω μεταξύ νωρίτερα φέτος η JBS άσκησε έφεση σε πρόστιμο που της επεβλήθη αναφορικά με το μεγαλύτερο σκάνδαλο κρέατος στον κόσμο, γνωστό και ως «Επιχείρηση Carne Fraca» (γνωστή ως «Αδύναμη Σάρκα») στις 17 Μαρτίου 2017.

Η αστυνομία της Βραζιλίας πραγματοποίησε μία από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις στην πρόσφατη ιστορία της χώρας, κατά την οποία περισσότερες από 30 εταιρείες αντιμετωπίζουν ποινικές διώξεις, κατηγορούμενες για πολλαπλές παράνομες πρακτικές

Αυτή η συντονισμένη ενέργεια ήταν το αποκορύφωμα μιας διετούς έρευνας που είχε αποκαλύψει ένα περίπλοκο σχέδιο διαφθοράς στον κλάδο παραγωγής κρέατος της Βραζιλίας, στο οποίο υγειονομικοί επιθεωρητές και πολιτικοί δωροδοκήθηκαν για να εγκρίνουν την πώληση και την εξαγωγή κρέατος ακατάλληλου για ανθρώπινη κατανάλωση.

Οι κατηγορίες περιλαμβάνουν: παραπλανητική περιγραφή των θρεπτικών αξιών των προϊόντων που δεν πληρούν τα πρότυπα υγιεινής στα σφαγεία, ανασυσκευασία ληγμένου κρέατος, παραβίαση του χρώματος και της μυρωδιάς του κρέατος με όξινες και δυνητικά καρκινογόνες χημικές ουσίες και υπερβολική χρήση επιβλαβών προσθέτων.

Δύο από τους μεγαλύτερους παραγωγούς και εξαγωγείς κρέατος στον κόσμο, η BRF και η JBS, ήταν μεταξύ των εταιρειών που εμπλέκονται στο σκάνδαλο, οι οποίες φέρονταν να επηρέαζαν την επιλογή των επιθεωρητών που επιβλέπουν τα εργοστάσιά τους και τους είχαν δωροδοκήσει για να εγκρίνουν ανεπαρκή προϊόντα.

Μετά την ανακοίνωση της αστυνομίας, οι μετοχές της JBS και της BRF υποχώρησαν κατά 10% και 8% αντίστοιχα στο χρηματιστήριο του Σάο Πάολο.

Eίναι η άνοδος των φυτικών εναλλακτικών άλλος ένας λόγος για την ύφεση;

Εν τω μεταξύ, η αυξανόμενη ευαισθητοποίηση των καταναλωτών ως προς προβλήματα, όπως η κλιματική αλλαγή και η κακοποίηση των ζώων κάνουν τις vegan και χορτοφαγικές δίαιτες και τις εναλλακτικές κρέατος όλο και πιο δημοφιλείς.

Μια έρευνα, με πρωτοβουλία του Good Food Institute Europe (GFI), διαπίστωσε ότι περισσότεροι από τους μισούς Ευρωπαίους καταναλωτές έχουν μειώσει τη συμβατική κατανάλωση κρέατος, με μεγάλους αριθμούς να επιλέγουν εναλλακτικές φυτικής προέλευσης. Πρόκειται για περισσότερο από το 60% των συμμετεχόντων και στις τέσσερις χώρες διεξαγωγής της έρευνας, που πιστεύουν ότι πρέπει να βρεθούν εναλλακτικές λύσεις στη συμβατική κτηνοτροφία, αν και τα αποτελέσματα της έρευνας αμφισβητούνται.

Είναι πολύ νωρίς, βέβαια, για να φτάσουμε σε τέτοια συμπεράσματα από ένα μόνο τρίμηνο ύφεσης των μετοχών της JBS.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

spot_img

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Καταργήθηκε το τρυγικό στεατύλιο (E 483) ως πρόσθετο σε τρόφιμα

Μέχρι πότε μπορούν να διατίθενται στην αγορά τρόφιμα που περιέχουν Ε 483.

26.509 Ευρωπαίοι πολίτες απαντούν για τους χημικούς ρύπους και τους βιολογικούς κινδύνους στα τρόφιμα

Πόσο ευαισθητοποιημένοι είναι οι Ευρωπαίοι καταναλωτές για την ασφάλεια τροφίμων – Μεγάλη μελέτη της EFSA.

EFSA – Φέτα: Πράσινο φως για το ένζυμο λιπάση τριακυλογλυκερόλης στην παραγωγή φέτας και άλλων τυριών

Ο ομάδα της EFSA κατέληξε στο συμπέρασμα πως δεν προκαλεί ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια.
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα