ΑρχικήΝέα25 εκατ. δολάρια από κολοσσούς κρέατος σε καταναλωτές - Κατηγορήθηκαν για συνομωσία...

25 εκατ. δολάρια από κολοσσούς κρέατος σε καταναλωτές – Κατηγορήθηκαν για συνομωσία καθορισμού υψηλών τιμών κρέατος

2 λεπτά ανάγνωσης

Η ομαδική αγωγή ισχυριζόταν ότι η JBS, ο μεγαλύτερος μεταποιητής κρέατος παγκοσμίως συνωμότησε με εταιρείες για να αυξήσει «τεχνητά» την τιμή του βοείου κρέατος τουλάχιστον από το 2015.

Σε διακανονισμό 25 εκατ. δολαρίων συμφώνησε η JBS στις ΗΠΑ, για μια ομαδική αγωγή καταναλωτών που αφορούσε κατηγορίες για εμπλοκή της εταιρείας στον καθορισμό των τιμών κρέατος.  

- Advertisement -

Η ομαδική αγωγή ισχυριζόταν ότι η JBS, ο μεγαλύτερος μεταποιητής κρέατος παγκοσμίως συνωμότησε με εταιρείες  , όπως η Tyson και η Cargill, για να αυξήσει «τεχνητά» την τιμή του βοείου κρέατος τουλάχιστον από το 2015.

Οι ενάγοντες είπαν ότι οι εταιρείες βοείου κρέατος βασίστηκαν σε εμπορικές εκθέσεις για να συνωμοτήσουν για να διατηρήσουν τις τιμές διογκωμένες, περιθωριοποιώντας πολύ μικρότερους μεταποιητές που δεν θα μπορούσαν να συναγωνιστούν τόσο μεγάλες εταιρείες.

- Advertisement -

Η συμφωνία της εταιρείας με έδρα τη Βραζιλία δείχνει πως μάλλον οι προσπάθειες που γίνονται από τους καταναλωτές, μέλη του δικαστικού σώματος των ΗΠΑ ενάντια στις μεγάλες εταιρείες επεξεργασίας κρέατος αποδεικνύονται επιτυχείς.

Οι διακανονισμοί προάγουν την εστίαση της κυβέρνησης Τζο Μπάιντεν στην ενάντια στο μονοπώλιο της βιομηχανίας κρέατος, η οποία  το 2021 ανακοίνωσε ότι θα ξοδέψει 655 εκατομμύρια δολάρια για να βοηθήσει τους μικρούς μεταποιητές να μπορέσουν να μπουν στο «παιχνίδι» και να γίνουν πιο ανταγωνιστικές, την οποία υπόσχεση ανανέωσε το 2022, ανακοινώνοντας αυτή τη φορά τη χορηγία 1 εκατ. δολαρίων σε αυτό το σκοπό.

- Advertisement -

Ένας άλλος λόγος για τον οποίο οι κολοσσοί της βιομηχανίας κρέατος αποφάσισαν να συμβιβαστούν, είναι ότι αντιμετωπίζουν μια σειρά από αγωγές αντίστοιχων κατηγοριών- και όχι μόνο.

Στα τέλη του 2022 κατατέθηκε ομαδική αγωγή ενάντια στις εταιρείες JBS USA, Cargill, Hormel Foods, Tyson Foods, Perdue Farms και Smithfield Foods, για συνωμοσία στη διατήρηση χαμηλών μισθών των εργαζομένων τους, αντλώντας στοιχεία από την εταιρεία συλλογής δεδομένων Agri Stats, από τουλάχιστον το 2014.

- Advertisement -

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα.


Google news

Ακολουθήστε μας για την άμεση ενημέρωση σας στο google news.

Must read

Εκθέσεις βιωσιμότητας επιχειρήσεων: Τι αλλάζει με τα αναθεωρημένα ESRS και το νέο εθελοντικό πρότυπο

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε τα αναθεωρημένα πρότυπα ESRS, μειώνοντας τις απαιτήσεις υποβολής εκθέσεων βιωσιμότητας, ενώ εισάγει νέο εθελοντικό πρότυπο για επιχειρήσεις εκτός του πεδίου εφαρμογής της CSRD.

«STABILIZED»: Η νέα ετικέτα και η νέα προσέγγιση που προτείνονται για τη λιστέρια στα έτοιμα τρόφιμα – Του Ν. Γδοντέλη

Η λιστερίωση αυξάνεται στην Ευρώπη και οι επιστήμονες προτείνουν νέα επισήμανση για ασφαλέστερα έτοιμα τρόφιμα, την ώρα που τίθενται σε εφαρμογή αυστηρότεροι κανόνες για τη Listeria monocytogenes.

Ελληνικό ελαιόλαδο: Διατηρείται η εξαίρεση για τις στερόλες στην ποικιλία Κορωνέικη – Τι αλλάζει για παραγωγούς και εξαγωγές

Το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιοκομίας διατήρησε το όριο των 800 mg/kg για τις ολικές στερόλες στα μονοποικιλιακά εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα Κορωνέικης, χωρίς χρονικό περιορισμό μέχρι να ολοκληρωθούν οι επιστημονικές μελέτες.