Σάββατο, 10 Μαΐου, 2025
22.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Η Ουγγαρία επιβάλλει ανώτατο όριο κέρδους στα βασικά τρόφιμα

ΑρχικήΝέαΕπιχειρήσεις / ΟικονομίαΗ Ουγγαρία επιβάλλει ανώτατο όριο κέρδους στα βασικά τρόφιμα
spot_img

Μέτρα για τη μείωση των τιμών και τον έλεγχο του πληθωρισμού.

Η Ουγγρική κυβέρνηση επέβαλε ανώτατο όριο 10% στα περιθώρια κέρδους των λιανοπωλητών για 30 βασικά είδη διατροφής, όπως το γάλα, το κρέας, τα αυγά, η ξινή κρέμα, το αλεύρι και η ζάχαρη. Το μέτρο τέθηκε σε ισχύ στις 17 Μαρτίου και αναμένεται να παραμείνει έως τις 31 Μαΐου, με δυνατότητα παράτασης εάν κριθεί αναγκαίο.

- Advertisement -

Ο πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν δικαιολόγησε την απόφαση, καταγγέλλοντας «αδικαιολόγητες και υπέρογκες» αυξήσεις τιμών, όπως η 40% άνοδος στις τιμές των αυγών και η άνω του 80% αύξηση στο βούτυρο και την ξινή κρέμα. Τόνισε πως οι διαπραγματεύσεις με τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ δεν οδήγησαν σε επαρκείς μειώσεις τιμών, αναγκάζοντας την κυβέρνηση να παρέμβει.

Ο νέος κανονισμός αφορά λιανοπωλητές με έσοδα άνω του 1 δισ. HUF (2,5 εκατ. ευρώ) και περιλαμβάνει απαγόρευση αυξήσεων τιμών σε προϊόντα με ήδη χαμηλό περιθώριο κέρδους. Οι έλεγχοι συμμόρφωσης ξεκινούν άμεσα, ενώ οι επιχειρήσεις που δεν τηρήσουν το μέτρο ενδέχεται να αντιμετωπίσουν πρόστιμα ή ακόμα και προσωρινό κλείσιμο. Επιπλέον, αν οι αλυσίδες επιχειρήσουν να αντισταθμίσουν τις απώλειες αυξάνοντας τις τιμές σε άλλα προϊόντα, η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να παρέμβει.

Σύμφωνα με τον Gergely Gulyas, επικεφαλής του γραφείου του πρωθυπουργού, το μέτρο αναμένεται να μειώσει αισθητά τις τιμές, συγκρατώντας παράλληλα τον πληθωρισμό, χωρίς να επηρεάσει τα κρατικά έσοδα από τον ΦΠΑ.

Η Ουγγρική Ένωση Λιανοπωλητών (OKSZ) προειδοποιεί ότι το πλαφόν θα πρέπει να επεκταθεί σε όλους τους κρίκους της εφοδιαστικής αλυσίδας, διαφορετικά οι πιέσεις στις επιχειρήσεις λιανικής θα ενταθούν.

Το Ουγγρικό Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας έχει προειδοποιήσει ότι αν οι λιανοπωλητές δεν συμμορφωθούν, το μέτρο μπορεί να επεκταθεί σε όλα τα είδη διατροφής και να επανέλθει η ρυθμιζόμενη τιμολόγηση. Επίσης, σημείωσε ότι ο πληθωρισμός των τροφίμων ξεπέρασε το 7% τον Φεβρουάριο, γεγονός που καθιστά αναγκαίες παρεμβάσεις για την προστασία των καταναλωτών.

https://www.esmmagazine.com/supply-chain/hungary-introduces-mandatory-10-cap-on-basic-food-products-284536

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ορυκτέλαια στα τρόφιμα: Οι πιέσεις της βιομηχανίας καθυστερούν την προστασία των καταναλωτών – Αποκαλυπτικά έγγραφα της ΕΕ

Στο φως διαφωνίες, επιρροές και γραφειοκρατικές περιπλοκές γύρω από τον νέο κανονισμό για τους επικίνδυνους ρυπαντές τροφίμων

Η απάτη και ο κίνδυνος των “βιολογικών” οικιακών σκευών – Ανησυχία για την ασφάλεια της μελαμίνης

Η μελαμίνη εξακολουθεί να υπάρχει ευρέως σε είδη που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα (FCA) και δηλώνονται ως κατασκευασμένα από μπαμπού

Γιατί η Manchester United ψάχνει υπεύθυνο ασφάλειας τροφίμων; Το σωστό παράδειγμα ενός τεράστιου συλλόγου

Η σημασία της διατροφικής ασφάλειας στον επαγγελματικό αθλητισμό και ένα πρόσφατο περιστατικό που το επιβεβαιώνει
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα