Παρασκευή, 15 Νοεμβρίου, 2024
16.6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Kafea Terra: Επενδύσεις άνω των 6 εκατ. ευρώ

ΑρχικήΝέαΕπιχειρήσεις / ΟικονομίαKafea Terra: Επενδύσεις άνω των 6 εκατ. ευρώ
spot_img

Ανάπτυξη μέσω επενδύσεων και καινοτόμων προϊόντων – Επέκταση των εγκαταστάσεων του νέου κέντρου Logistics στο Μαρκόπουλο – Νέα γραμμή επεξεργασίας και τυποποίησης καφέ στην Παιανία.

Νέες επενδύσεις άνω των έξι εκατ. ευρώ δρομολογεί η ελληνική βιομηχανική εταιρεία επεξεργασίας και εμπορίας καφέ Kafea Terra με στόχο τη βελτίωση και ανάπτυξη των παραγωγικών εγκαταστάσεων και των προϊόντων της.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε η διοίκηση της εταιρείας στο πλαίσιο ενημερωτικής εκδήλωσης, τη διετία 2023-2024 αναμένεται να ολοκληρωθεί η επέκταση των εγκαταστάσεων του νέου κέντρου Logistics στο Μαρκόπουλο (επένδυση 2,5 εκατ. ευρώ), η ολοκλήρωση των εγκαταστάσεων της εταιρείας στη Θεσσαλονίκη (επένδυση 1,5 εκατ. ευρώ), καθώς και η δημιουργία νέας γραμμής επεξεργασίας και τυποποίησης καφέ στη βιομηχανική μονάδα στην Παιανία ( επένδυση 2 εκατ. ευρώ).

   Επιπλέον, η εταιρεία επενδύει στην εξοικονόμηση ενέργειας προχωρώντας στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων στη βιομηχανική μονάδα στην Παιανία (επένδυση 400.000 ευρώ). Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια της τελευταίας τετραετίας (2018-2022) η εταιρεία ολοκλήρωσε σημαντικές επενδύσεις ύψους 27 εκατ. ευρώ σε επαγγελματικό εξοπλισμό παρασκευής καφέ espresso, σε κτιριακές εγκαταστάσεις και στον ψηφιακό μετασχηματισμό της. Παράλληλα ενίσχυσε την παραγωγική δυναμικότητα της βιομηχανικής της μονάδας, επέκτεινε τις ιδιόκτητες εγκαταστάσεις logistics και υλοποίησε ενέργειες με στόχο την περαιτέρω ανάπτυξη των brands που διαθέτει στην αγορά.

   Η Kafea Terra το 1988 σύστησε στην ελληνική αγορά τον espresso illy και τέσσερα χρόνια αργότερα άλλαξε τα δεδομένα στον κλάδο με την επινόηση και διάδοση της συνταγής του freddo. Όπως ανέφερε η Νιόβη Καλλέργη, αντιπρόεδρος και CMO της εταιρείας, το 2002 η εταιρεία δημιούργησε ένα υπερσύγχρονο εργοστάσιο επεξεργασίας και τυποποίησης καφές στη ΒΙΠΕ Παιανίας όπου το 2006 ανέπτυξε τον καφέ Dimello που αποτελεί σήμερα παραγωγικής της αιχμή. Με ένα ποσοστό κάλυψης 96% της ελληνικής επικράτειας, μέσω του δικτύου διανομής, η εταιρεία προμηθεύεται, επεξεργάζεται και διαθέτει καφέ σε όλες τις μορφές και τύπους συσκευασίας, μεταξύ άλλων, σε Ελλάδα, Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική. Διαθέτει τρεις θυγατρικές σε Ηνωμένο Βασίλειο, Βουλγαρία και Κύπρο ενώ εξάγει (ποσοστό 2,5% καθαρού τζίρου, χωρίς τη συμμετοχή του Φόρου Ειδικής Κατανάλωσης, που αντιστοιχεί σε περίπου 2,5 εκατ. ευρώ) σε 14 χώρες, με την Παλαιστίνη και το Ισραήλ να αποτελούν τους πιο πρόσφατους προορισμούς.

   Η Kafea Terra δραστηριοποιείται στην αποκλειστική εισαγωγή του καφέ illy και στην ολοκληρωμένη παραγωγή και διανομή του καφέ Dimello, καθώς και στην αποκλειστική εισαγωγή και διανομή ευρωπαϊκών εμπορικών σημάτων υψηλής ποιότητας. Σημαντική προσθήκη στο προϊοντικό χαρτοφυλάκιο της Kafea Terra αποτελεί και η πρόσφατη εισαγωγή στην αγορά του πρώτου πιστοποιημένου καφέ Rainforest Alliance, παραγωγής της ίδιας της εταιρείας. Παράλληλα, σε ό,τι αφορά στον επαγγελματικό εξοπλισμό, η ετήσια επένδυση για νέο εξοπλισμό στα σημεία εστίασης που χρησιδανείζονται (περίπου 1.000 επαγγελματικές μηχανές και 1.500 μύλοι άλεσης καφέ) ξεπερνά 4,5 εκατ. ευρώ. Επίσης διαχειρίζεται και μεταχειρισμένες μηχανές τις οποίες ανακατασκευάζει με κόστος 0,5 εκατ. ευρώ ετησίως.

   Το 2021, σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν, ήταν μια χρονιά – ορόσημο για την Kafea Terra. O κύκλος εργασιών αυξήθηκε στα 84,8 εκατ. ευρώ (+22% έναντι των 69,4 εκατ. ευρώ της προηγούμενης χρονιάς). Σε αυτό συνέβαλλε η αύξηση κατά 10% του παραγόμενου όγκου καφέ, όπου σε συνδυασμό με την εισαγωγή 23 νέων κωδικών παραγωγής και 68 νέων κωδικών εισαγωγής και εμπορίας στους τομείς αγοράς Ho.Re.Ca και Retail, απέφερε θετικό πρόσημο κερδοφορίας στην εταιρεία. Την ίδια ώρα το 83% του τζίρου προέρχεται από το δίκτυο του HoReCa και το 14% από το οργανωμένο λιανεμπόριο.

   Για το 2022, ο Εμπορικός Διευθυντής, Νίκος Κουγιουμτζής ανέφερε ότι παρά την αύξηση του κόστους παραγωγής (ενεργειακό, αύξηση του πράσινου καφέ και συσκευασίες) στα 3,5 ευρώ/κιλό σε αξία, αναμένεται ανάπτυξη τζίρου 15%, στα 97 εκατ. ευρώ. Από αυτή την αύξηση, το 6-7% είναι οργανική ανάπτυξη και το υπόλοιπο οφείλεται στις ανατιμήσεις. Η Kafea Terra, σύμφωνα με τον κ. Κουγιουμτζή, αντιλαμβανόμενη τις δυσκολίες του κλάδου καφεστίασης αλλά και του τελικού καταναλωτή απορροφά σημαντικό μέρος της αύξησης σε μια προσπάθεια δίκαιης και υπεύθυνης στάσης στο δύσκολο περιβάλλον. 

   Σε ό,τι αφορά την κατανάλωση καφέ, η κατηγορία espresso εμφανίζει θετική τάση (+4% σε όγκο στο οργανωμένο λιανεμπόριο) γεγονός που οφείλεται κυρίως στις κάψουλες όπου ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος και οι προωθητικές ενέργειες ιδιαίτερα έντονες αγγίζοντας το 66%. Το μερίδιο της Kafea Terra στις κάψουλες, κατηγορία στην οποία εισήλθε στο οργανωμένο λιανεμπόριο το 2017, ανέρχεται σε 3,1%. Στόχος της διοίκησης είναι στην επόμενη διετία να έχει διπλασιάσει την κατηγορία.

   Ως προς την προστασία του περιβάλλοντος, μέσα στο 2021 ανακυκλώθηκαν 21.330 kg χαρτιού και stretch film, 440 kg μετάλλων, 32.620 kg υπολειμμάτων καφέ παραγωγής, καθώς και μικρές ποσότητες φωτιστικών, λιπαντικών, μπαταριών και μελανιών, ενώ το 2022 ξεκίνησε και η συμπίεση και ανακύκλωση υπολειμμάτων αλουμινίου. Αναφορικά με το αποτύπωμα των εγκαταστάσεων της εταιρείας η Kafea Terra βελτιώνει διαρκώς την ενεργειακή της αποδοτικότητα, η οποία συμβάλλει στην εξοικονόμηση πόρων και κόστους, ενώ ταυτόχρονα, ενισχύει την ανταγωνιστικότητα και αποδοτικότητά της.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

«Βράσε το, για 5 λεπτά» – Οι νέες οδηγίες των αρχών για τις έτοιμες σούπες, μετά τον θάνατο γυναίκας από αλλαντίαση

Νέα αξιολόγηση και σύσταση του Υπουργείου Υγείας της Ιταλίας μετά τον θάνατο γυναίκας που έφαγε RTE σούπα.

Δηλητηρίαση από κολοκυθάκια – Τι είναι η κουκουρβιτακίνη που μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στον θάνατο

Η λήψη ακριβούς ιατρικού ιστορικού μπορεί να σώσει ασθενείς σε περιπτώσεις τροφικής δηλητηρίασης
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο