Σάββατο, Ιανουάριος 11, 2025
17.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ο Σκλαβενίτης απορροφά την Κρόνος

ΑρχικήΝέαΕπιχειρήσεις / ΟικονομίαΟ Σκλαβενίτης απορροφά την Κρόνος
spot_img

Την απορρόφηση της Κρόνος Καρακίτσος από την Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτης αποφάσισε μέσα στον Νοέμβριο ο Όμιλος Σκλαβενίτη. Το σχέδιο σύμβασης συγχώνευσης έχει ανέβει στο ΓΕΜΗ και, όπως αναφέρεται σε αυτό, «τα Διοικητικά Συμβούλια των συμβαλλομένων εταιρειών κατά τις συνεδριάσεις τους της 15ης Νοεμβρίου 2021 αποφάσισαν να συγχωνευθούν οι εν λόγω εταιρείες, με απορρόφηση της δεύτερης από την πρώτη, στο πλαίσιο της προσπάθειας απλοποίησης της δομής και μείωσης του κόστους λειτουργίας τους».

Ως ισολογισμοί μετασχηματισμού των συγχωνευομένων εταιρειών ορίσθηκαν οι ισολογισμοί της 31- 12-2020 και, όπως σημειώνεται στο σχέδιο, «η διαδικασία της συγχώνευσης περατώνεται με την κατα- χώριση στο ΓΕΜΗ της απόφασης της Αρμόδιας Εποπτεύουσας Αρχής περί εγκρίσεως της συγχώνευσης, οπότε η απορροφούμενη εταιρεία θα λυθεί, χωρίς να επακολουθήσει εκκαθάρισή της».

Το μετοχικό κεφάλαιο της Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτης ανέρχεται σε 24 εκατ. ευρώ, ενώ της Κρόνος-Καρακίτσος (Κρόνος Ν. Καρακίτσος ΑΕΒΕ Ανώνυμος Εμπορική και Βιομηχανική Εταιρεία) σε 2,25 εκατ. ευρώ. Καθώς η ΕΥΣ κατέχει το σύνολο των μετοχών της απορροφούμενης Κρόνος-Καρακίτσος, όπως αναφέρεται, «το μετοχικό κεφάλαιο της απορροφούσας εταιρείας δεν θα μεταβληθεί και η απορροφούσα εταιρεία δεν υποχρεούται στην έκδοση νέων μετοχών».

Η Κρόνος, είναι μία επιχείρηση, της οποίας ο Σκλαβενίτης διατηρεί το 100% των μετοχών και είχε σταματήσει ήδη από το 2020 να λειτουργεί ως οντότητα λιανικής, καθώς η μοναδική της δραστηριότητα αφορούσε στην εκμίσθωση των καταστημάτων της προς την μητρική εταιρεία, Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτη, δεδομένου ότι η τελευταία εταιρική χρήση κατά την οποία διατηρούσε δραστηριότητα λιανικής ως Κρόνος Καρακίτσος ήταν αυτή του 2019.

Κατά την τελευταία χρονιά που διατηρούσε δίκτυο λιανικής ο τζίρος της ήταν στα 18,98 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας ζημιογόνα αποτελέσματα μετά από φόρους για το 2019 στα επίπεδα των 3 εκατ. ευρώ. Πλέον, εντός του 2020 και λειτουργώντας αμιγώς ως εκμισθωτής των καταστημάτων που διαθέτει προς τη μητρική εταιρεία Ε.Υ.Σ., ο τζίρος της ήταν μόλις 837 χιλ. ευρώ με καθαρές ζημίες μετά από φόρους 514,67 χιλ. ευρώ.

Η διαδρομή του Κρόνου Καρακίτσου

Το τοπικό δίκτυο καταστημάτων της Κρόνος πέρασε στον έλεγχο των Ελληνικών Υπεραγορών Σκλαβενίτης στα μέσα Ιουλίου του 2019, όταν υπεγράφη συμφωνία μεταξύ της αλυσίδας και της οικογένειας Καρακίτσου, για την εξαγορά του υπολειπόμενου 45% από την ΕΥΣ, καθώς ήδη το 55% ήταν στην κατοχή του Σκλαβενίτη.

Μεταξύ των ενδιαφερομένων για την απόκτηση του συγκεκριμένου 45% ήταν και η αλυσίδα Bazaar, ωστόσο η συμφωνία αυτή δεν προχώρησε.

Σε ό,τι αφορά το αρχικό 55% που είχε στην κατοχή του ο Σκλαβενίτης, πριν τελικά προβεί στην πλήρη απόκτηση της πατρινής επιχείρησης, προήλθε από την εξαγορά του Μαρινόπουλου καθώς, η εν λόγω μετοχική συμμετοχή ανήκε προηγουμένως στην οικογένεια Μαρινόπουλου.

Μάλιστα η πλευρά Μαρινόπουλου είχε προσπαθήσει να αποκτήσει και το υπόλοιπο 45% χωρίς ωστόσο να εξοφληθεί ποτέ το τίμημα για την εξαγορά του, γι’ αυτό και το ποσοστό παρέμεινε τότε στην οικογένεια Καρακίτσου.

Πληροφορίες από businessnews και dikailogitika

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ποιο λάδι έχει τις περισσότερες δηλητηριώδεις μυκοτοξίνες – Ανάλυση 250 δειγμάτων

Για πρώτη φορά, έχουν θεσπιστεί από την ΕΕ ανώτατα...

Τοξικές ουσίες σε δημοφιλή εσώρουχα – Διεθνής μελέτη – Πως να ξεχωρίσετε ποια εσώρουχα δεν περιέχουν επικίνδυνα υλικά

Οι τοξικές ουσίες εντοπίστηκαν περισσότερο σε γνωστές μάρκες εσωρούχων που πωλούνται και στην Ελλάδα.

Ελληνικό γιαούρτι: Γιατί είναι καλύτερο από τα άλλα – Επιστημονική μελέτη

Οι παράγοντες που οδηγούν την αποδοχή και την καινοτομία στο ελληνικό γιαούρτι.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο