Tο κόστος δεν περιορίζεται μόνο στα οικονομικά μεγέθη.
Οι απεργίες που καταγράφηκαν το περασμένο έτος στον κλάδο των τροφίμων και ποτών στις ΗΠΑ αποτυπώνουν με σαφήνεια το βάθος της δυσαρέσκειας που διατρέχει το εργατικό δυναμικό αυτού του κρίσιμου τομέα της οικονομίας. Σύμφωνα με αναλυτική έκθεση της Noggin, οι απεργιακές κινητοποιήσεις κόστισαν συνολικά 145,9 εκατομμύρια δολάρια, από τα οποία 40,9 εκατομμύρια αφορούν χαμένους μισθούς και 105 εκατομμύρια σε απώλειες για τις εταιρείες.
Συνολικά, περίπου 16.400 εργαζόμενοι στον κλάδο παρέμειναν εκτός εργασίας για 236.200 ημέρες, πλήττοντας τη λειτουργικότητα επιχειρήσεων όπως οι Kroger, Aramark, Starbucks και New Seasons Market. Oι δέκα μεγαλύτερες κινητοποιήσεις στην αμερικανική οικονομία ανήλθαν σε 6,2 δισεκατομμύρια δολάρια σε απώλειες, με τον μεταποιητικό κλάδο να επιβαρύνεται κατά 3,2 δισεκατομμύρια, τον τομέα των πληροφοριών με 2 δισ. και την εκπαίδευση με 328,9 εκατομμύρια.
Η Rachel Gonzalez, δικηγόρος εργασιακών σχέσεων στη Day Pitney LLP, τονίζει ότι οι εργαζόμενοι έχουν κουραστεί από το status quo και διεκδικούν βελτιώσεις σε βασικά ζητήματα όπως η υγεία και ασφάλεια, η δίκαιη αποζημίωση και η συμμετοχή στη λήψη αποφάσεων για το εργασιακό τους περιβάλλον.
Τη σημασία αυτών των παραμέτρων επιβεβαιώνει και ο καθηγητής Οικονομικών Roberto Pedace από το Scripps College, ο οποίος επισημαίνει ότι ο τομέας της φιλοξενίας χαρακτηρίζεται εδώ και χρόνια από χαμηλές αμοιβές, ελάχιστη εργασιακή ασφάλεια και δύσκολες συνθήκες εργασίας, δημιουργώντας το τέλειο υπόβαθρο για κοινωνικές εντάσεις.
Τέλος, ο James Boddham-Whetham, γενικός διευθυντής της Noggin, επισημαίνει ότι η κατάσταση επιδεινώνεται όταν συνδυάζεται με πιέσεις στην εφοδιαστική αλυσίδα, και υπογραμμίζει πως η καλύτερη επικοινωνία μεταξύ εργαζομένων και διοίκησης είναι καθοριστική για την αποτροπή εργατικών κρίσεων.