Τετάρτη, 22 Μαρτίου, 2023
17.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ρεκόρ πληθωρισμού στην ΕΕ- Υπερτριπλασιασμός από το 2021

ΑρχικήΝέαΕπιχειρήσεις / ΟικονομίαΡεκόρ πληθωρισμού στην ΕΕ- Υπερτριπλασιασμός από το 2021
spot_img

Έφτασε στο 9,2% στο υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί.

Το 2022, ο ετήσιος πληθωρισμός της ΕΕ έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο που μετρήθηκε ποτέ στο 9,2%. Σε σύγκριση με το 2021, όταν η ετήσια αξία ήταν 2,9%, υπερτριπλασιάστηκε σύμφωνα με τη Eurostat. 

Η μέση ετήσια μεταβολή του εναρμονισμένου δείκτη τιμών καταναλωτή (ΕνΔΤΚ) στην ΕΕ κατά την περίοδο 2013-2022 ήταν 2,1%. Σε σύγκριση με τις τιμές καταναλωτή σε πολλές από τις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου, ο πληθωρισμός στην Ιαπωνία ήταν γενικά χαμηλότερος από ό,τι στην ΕΕ, ενώ ήταν γενικά υψηλότερος στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα, εκτός από τα τελευταία χρόνια. Μεταξύ 2013 και 2022, οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά μέσο όρο ετησίως κατά 0,8% στην Ιαπωνία, 2,3% στις Ηνωμένες Πολιτείες και 1,9% στην Κίνα.

Σε σύγκριση με το 2021, ο ετήσιος πληθωρισμός αυξήθηκε επίσης σε αυτές τις τρεις οικονομίες: οι Ηνωμένες Πολιτείες έφθασαν στο 8,7% (ακριβώς κάτω από την ΕΕ), ο πληθωρισμός της Ιαπωνίας έφτασε στο 2,5%, ενώ η Κίνα ήταν η χαμηλότερη από τις τέσσερις με 2,0%. 

Υψηλότερη αύξηση το 2022 στα έξοδα στέγασης και κατοικίας

Εξετάζοντας τις τελευταίες ετήσιες εξελίξεις στην ΕΕ, μεταξύ των 12 βασικών τομέων, οι τιμές καταναλωτή για στέγαση, νερό, ηλεκτρισμό, φυσικό αέριο και άλλα καύσιμα σημείωσαν τη μεγαλύτερη αύξηση το 2022, κατά μέσο όρο 18,0%. Ακολούθησαν οι μεταφορές, με μέση άνοδο 12,1%, ενώ τα τρόφιμα και τα μη αλκοολούχα ποτά αυξήθηκαν κατά μέσο όρο 11,9%. Οι άλλες κύριες κατηγορίες αυξήθηκαν το 2022, μεταξύ 2,0% και 8,1%, εκτός από την τιμή των επικοινωνιών, η οποία μειώθηκε οριακά κατά 0,1%. 

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Viral η τάση κατανάλωσης σκυλοτροφής – Έντονες αντιδράσεις – Πάνω από 24 εκ. προβολές

Σύμφωνα με έναν fitness influencer, η τροφή για σκύλους έχει πολύ υψηλά ποσοστά πρωτεΐνης. Αλλά κάνει να την καταναλώνουν οι άνθρωποι;

Συσκευασία Τροφίμων: Αντιδράσεις για τον νέο κανονισμό της ΕΕ

Τι πιστεύουν οι αγρότες και οι περιβαλλοντικές ενώσεις για την νέα πρόταση για τις συσκευασίες και τα απορρίμματα συσκευασίας της ΕΕ.

Κουμαρίνη: Νομοθεσία και υποχρεώσεις της βιομηχανίας τροφίμων για τη χρήση κανέλας

Η Α. Σταυρουλάκη των εργαστηρίων Tsakalidis Analysis & Testing δίνει όλες τις πληροφορίες σχετικά με τη χρήση κανέλας Κεϋλάνης ή Cassia στα τρόφιμα - Νομοθεσία και γνωμοδότηση της EFSA - Χρήσιμες πληροφορίες και για τους καταναλωτές.
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα