Καταγγέλλουν ανεπάρκεια υποδομών και έλλειμα τυποποίησης και τεχνικών προδιαγραφών.
Περισσότερες από τις μισές επιχειρήσεις, ( το 53%) δηλώνει ότι δεν είναι επαρκώς ενημερωμένες ή έχουν περιορισμένες γνώσεις σχετικά με την Κυκλική Οικονομία. Ωστόσο, υψηλότερο ποσοστό ενημέρωσης σημειώνεται στις μεγάλες επιχειρήσεις (71%) και στις επιχειρήσεις μελών ΣΕΒ (55%), οι οποίες όπως διαπιστώνεται αναλαμβάνουν περισσότερες πρωτοβουλίες όσον αφορά την Κυκλική Οικονομία.
Αυτό προκύπτει από έρευνα για την ενσωμάτωση της Κυκλικής Οικονομίας στις ελληνικές επιχειρήσεις, που πραγματοποίησε η ΕΥ Ελλάδος για λογαριασμό του Συμβουλίου ΣΕΒ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, η οποία παρουσιάστηκε σε σχετική εκδήλωση του συνδέσμου.
Σύμφωνα με την έρευνα:
-Το 60% των επιχειρήσεων δηλώνει ότι εντός των δύο επόμενων ετών θα διαθέτει αναλυτικό σχέδιο δράσης για την κυκλική οικονομία
-Οι επιχειρήσεις επισημαίνουν ως κύριους ανασταλτικούς παράγοντες στην ανάπτυξη ή ωρίμανση επιχειρηματικών σχεδίων, την ανεπάρκεια υποδομών και το έλλειμα τυποποίησης και τεχνικών προδιαγραφών.
Χθες πραγματοποιήθηκε η γενική συνέλευση του Συμβουλίου ΣΕΒ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη στην οποία παρουσιάστηκε η έρευνα καθώς και ο σχεδιασμός ενός νέου μοντέλου λειτουργίας που στοχεύει στην ενημέρωση περισσότερων επιχειρήσεων για την επιχειρηματική αξία της βιώσιμης ανάπτυξης.
Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Ανδρέας Σιάμισιης, δήλωσε σχετικά: «Βγαίνουμε από μια πολυετή κρίση έχοντας ήδη κάνει βήματα που μας επιτρέπουν να βλέπουμε με αισιοδοξία το μέλλον αλλά και με επίγνωση των προκλήσεων που θα αντιμετωπίσουν οι επιχειρήσεις για την πράσινη μετάβαση και τη βιώσιμη ανάπτυξη. Ως ΒΙΑΝ προσπαθούμε να υποστηρίξουμε αρχικά τα μέλη μας αλλά και συνολικότερα όλες τις επιχειρήσεις να ανταποκριθούν στις άμεσες νέες προκλήσεις αλλά και να σχεδιάσουν ένα νέο μοντέλο λειτουργίας, κατάλληλο για την κάθε μία, ώστε όλοι μαζί να πετύχουμε, με βάση τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης, μια πιο ανταγωνιστική και εξωστρεφή επιχειρηματική κοινωνία στη χώρα μας.»