Η Μ. Αγαπητού της TÜV AUSTRIA Hellas, παραθέτει βήμα βήμα τις νέες προϋποθέσεις και διαδικασίες που απαιτούνται για τις εξαγωγές βιολογικών προϊόντων στις ΗΠΑ.
Δυσκολεύουν οι προϋποθέσεις για την ετικέτα τροφίμων «βιολογικό» στις ΗΠΑ. To Υπουργείο Γεωργίας (USDA) πριν από λίγες ημέρες, ανακοίνωσε νέους κανόνες που θα ισχύουν και στα εισαγόμενα προϊόντα και ορίζει πως όλα τα τρόφιμα που θα φέρουν την επισήμανση «βιολογικό» πρέπει να παράγονται χωρίς τοξικά φυτοφάρμακα, συνθετικά αζωτούχα λιπάσματα, αντιβιοτικά, ορμόνες ή γενετική μηχανική.
Οι νέοι κανονισμοί θα απαιτούν πιστοποίηση για όλα τα εισαγόμενα στις ΗΠΑ βιολογικά τρόφιμα. Αυτό σημαίνει αυξημένες επιθεωρήσεις και ενημερωμένη πιστοποίηση καθώς οι επιχειρήσεις θα πρέπει να αποδείξουν ότι όλα τα μέρη της αλυσίδας εφοδιασμού τους είναι βιολογικά.
Ο νέος κανόνας θα τεθεί σε ισχύ τον Μάρτιο και οι εταιρείες έχουν στη διάθεσή τους ένα χρόνο για να ανταποκριθούν στις νέες απαιτήσεις.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Ένωσης επιχειρήσεων Βιολογικών προϊόντων (Organic Trade Association) Tom Chapman δήλωσε ότι πρόκειται για την μεγαλύτερη αναθεώρηση των βιολογικών προτύπων από τότε που δημοσιεύτηκε η πρώτη έκδοση το 2000.
Σύμφωνα με την Organic Trade Association στις ΗΠΑ, οι πωλήσεις βιολογικών τροφίμων έχουν υπερδιπλασιαστεί τα τελευταία 10 χρόνια ενώ το 2020, οι πωλήσεις αυξήθηκαν σε σχεδόν 62 δισεκατομμύρια δολάρια.
Όλες οι αλλαγές στην διαδικασία εξαγωγών βιολογικών προϊόντων στις ΗΠΑ
Η Διευθύντρια Πιστοποίησης Συστημάτων Διαχείρισης και Προϊόντων της TÜV AUSTRIA Hellas, Μαρία Αγαπητού μίλησε στο cibum για το θέμα των νέων απαιτήσεων των ΗΠΑ στα βιολογικά προϊόντα.
“Η θέσπιση του κανονισμού ΕΕ 2018/848 (Κανόνες για την βιολογική παραγωγή και την επισήμανση των βιολογικών προϊόντων) από την Ευρωπαϊκή Ένωση και η υιοθέτηση του κατ’ επέκταση από τα κράτη μέλη, αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο για την παραγωγή, την εμπορία αλλά και την πιστοποίηση των βιολογικών προϊόντων σε Ευρωπαϊκό επίπεδο. Η Ευρωπαϊκή επιτροπή έχει την ευθύνη της επιτήρησης των κανονισμών που διέπουν την βιολογική γεωργία και το σύστημα ελέγχου των κρατών μελών. Στην Ελλάδα οι διαπιστευμένοι φορείς πιστοποίησης, φέρουν την ευθύνη ελέγχου και πιστοποίησης των βιολογικών προϊόντων, υπό την εποπτεία του Υπουργείου Αγροτικής ανάπτυξης και Τροφίμων” λέει η κ. Αγαπητού και προσθέτει:
“Όσον αφορά τις εξαγωγές βιολογικών προϊόντων σύμφωνα με τον ισχύοντα κανονισμό « Ένα προϊόν μπορεί να εξάγεται από την Ένωση ως βιολογικό και να φέρει το λογότυπο βιολογικής παραγωγής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εφόσον πληροί τους κανόνες για τη βιολογική παραγωγή του κανονισμού»“.
Ειδικότερα για τις προϋποθέσεις εξαγωγής στις ΗΠΑ η κ. Αγαπητού διευκρινίζει: “Για εξαγωγή βιολογικών προϊόντων στην Αμερική απαιτείται η έκδοση πιστοποιητικού NOP IMPORT CERTIFICATE, από τους φορείς πιστοποίησης. Προβλέπεται όμως, στο προσεχές διάστημα, να υπάρξουν διαφοροποιήσεις στην εισαγωγή βιολογικών προϊόντων στις ΗΠΑ σύμφωνα με την νέα Οδηγία (88 FR 3548) , “National Organic Program (NOP); Strengthening Organic Enforcement (SOE)”, η οποία θα έχει ημερομηνία έναρξης ισχύος: 20 Μαρτίου 2023 και καταληκτική ημερομηνία υλοποίησης: 19 Μαρτίου 2024″
Η Διευθύντρια Πιστοποίησης Συστημάτων Διαχείρισης και Προϊόντων της TÜV AUSTRIA Hellas επισημαίνει ότι όλα τα προϊόντα θα πρέπει να είναι πιστοποιημένα και να συνοδεύονται με τα NOP πιστοποιητικά, τα οποία πλέον θα εκδίδονται μέσω της βάσης δεδομένων USDA’s Organic Integrity Database (OID), να φέρουν πλήρη στοιχεία ιχνηλασιμότητας καθώς και το σήμα USDA organic seal στην βιολογική ετικέτα.
Είναι προφανές ότι ο ρόλος των φορέων πιστοποίησης στην τελική επισήμανση των προϊόντων ως βιολογικά, είναι καθοριστικός και κρίσιμος, λέει η Μαρία Αγαπητού. “Η πιστοποίηση αποτελεί εχέγγυο για τον καταναλωτή και του δίνει την ώθηση να αγοράσει και να καταναλώσει ένα προϊόν απαλλαγμένο από επιβλαβή συστατικά για την υγεία του και υπολείμματα φυτοφαρμάκων. Και εμείς στην TÜV AUSTRIA HELLAS δεν παίζουμε με την υγεία των καταναλωτών…. Η διαχρονική μας αξιόπιστη πορεία αντανακλάται με τον συνεχή αυξανόμενο αριθμό παραγωγών που μας εμπιστεύονται αλλά και με το έμπειρο και αξιόπιστο επιτελείο των επιθεωρητών που διαθέτουμε σε όλους τους τομείς της βιολογικής γεωργίας (φυτικής και ζωικής παραγωγής αλλά και πιστοποίησης μεταποιητικών επιχειρήσεων).
Η Head of Management Systems & Products Certification Division της TÜV AUSTRIA Hellas καταλήγει: “Η διαδικασία της πιστοποίησης δεν αποτελεί σκόπελο για νέους παραγωγούς να ενταχθούν στην βιολογική γεωργία, αλλά αντιθέτως είναι απλή και μη δαπανηρή. Ο υποψήφιος θα πρέπει να υποβάλει τα έντυπα ένταξης, να ανασκοπηθούν από τον φορέα και εν συνεχεία να υπογραφούν οι σχετικές συμβάσεις. Ακολουθεί η καταχώρηση στην ηλεκτρονική βάση του Υπουργείου και προγραμματίζεται ο έλεγχος”.