Βρετανική έρευνα από την FSA αποκαλύπτει μη ασφαλείς πρακτικές προμήθειας και διαχείρισης τροφίμων από φοιτητές.
Φαγητό ακόμα και από τα…σκουπίδια φαίνεται να έχουν πάρει πολλοί φοιτητές, οι οποίοι σύμφωνα με νέα μελέτη διόλου δεν τηρούν τις πρακτικές ασφάλειας τροφίμων.
Σε μια νέα μελέτη που κυκλοφόρησε από την Υπηρεσία Προτύπων Τροφίμων του Ηνωμένου Βασιλείου (FSA), οι φοιτητές ερωτήθηκαν για τις συμπεριφορές τους απέναντι στην υγιεινή των τροφίμων.
Τα αποτελέσματα της μελέτης αποκάλυψαν ότι τέσσερις στους 10 μαθητές ισχυρίζονταν ότι κάποια στιγμή στη ζωή τους πήραν φαγητό από τους κάδους ή τον χώρο απορριμμάτων ενός σούπερ μάρκετ ή καταστήματος.
Επιπλέον, περίπου τα δύο τρίτα (65%) των μαθητών ανέφεραν ότι το ψυγείο τους περιείχε φαγητό, του οποίου η ημερομηνία λήξης είχε παρέλθει. Όπως σχολίασε και η ίδια η FSA, αμφότερες οι συμπεριφορές ενέχουν τον κίνδυνο τροφικής δηλητηρίασης ή πιο επικίνδυνων τροφιμογενών ασθενειών.
Επιπλέον, το 44% των ερωτηθέντων στη μελέτη ζούσε υπό το καθεστώς επισιτιστικής ανασφάλειας, μεγαλύτερο ποσοστό από ότι έχουν οι χώρες Αγγλία και Ουαλία πανεθνικά.
Υπάρχουν επί του παρόντος 2,66 εκατομμύρια φοιτητές μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο, εκ των οποίων δεν φοιτούν όλοι σε πανεπιστήμια που προσφέρουν σίτιση, ενώ πολλοί ζουν μόνοι τους ή μένουν σε δωμάτια με κοινόχρηστη κουζίνα για την προετοιμασία των γευμάτων τους.
Σύμφωνα με την FSA, η καθοδήγηση της για την υγιεινή των τροφίμων θα μπορούσε να είναι επωφελής για τους φοιτητές, ειδικά σε αυτούς που ζουν μόνοι τους ή σε κοιτώνες και φοιτητικές εστίες.