Δευτέρα, 2 Οκτωβρίου, 2023
24.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Φέτα: Τρόποι για να μην χαλάει γρήγορα

ΑρχικήΟικιακάΦέτα: Τρόποι για να μην χαλάει γρήγορα
spot_img

Πως να αυξήσετε τη διάρκεια ζωής της φέτας.

   Η φέτα είναι ίσως από τα σημαντικότερα ελληνικά προϊόντα και αναφαίρετο στοιχείο της χωριάτικης σαλάτας. Μπορεί κανείς να την απολαύσει σε μια πληθώρα συνταγών όπως, ή φέτα σε κρουστά, η σπανακόπιτα καθώς και ως συστατικό βουτήματος. Παραδοσιακά είναι ένα παλαιωμένο τυρί, που έχει εγκριθεί ως προϊόν ΠΟΠ από το 2002. Είναι ένα λευκό τυρί άλμης, που παράγεται στην Ελλάδα από πρόβειο γάλα ή από μείγματα πρόβειου γάλακτος με έως και 30%  κατσικίσιο γάλα και διαθέτει μια πληθώρα θρεπτικών συστατικών.

   Ως προς την αποθήκευση απαιτεί συγκεκριμένες διαδικασίες προκειμένου να εξασφαλίσετε τη μέγιστη διάρκεια ζωής, οι οποίες αν δεν τηρηθούν είναι πολύ εύκολο να αλλοιωθεί. Σημάδια αλλοίωσης είναι η άσχημη μυρωδιά, η μούχλα που μπορεί να έχει αναπτύξει, καθώς και η γλοιώδης υφή.

ιδανικότερος τρόπος να αποθηκεύσετε τη φέτα είναι μέσα σε άλμη αφού είναι το περιβάλλον στο οποίο έχει ωριμάσει. Γι΄ αυτό το λόγο αρκετές εταιρίες πωλούν στα σούπερ μάρκετ τη φέτα μέσα σε άλμη, αφού μπορεί να διαρκέσει για αρκετούς μήνες εφόσον είναι σφραγισμένη η συσκευασία. Αν και ένας καλός τρόπος για να τη διατηρήσετε φρέσκια στο ψυγείο για 3-4 ημέρες είναι να την τυλίξετε με μια βρεγμένη χαρτοπετσέτα και μετά να την τοποθετήσετε σε ένα δοχείο, για μέγιστη διάρκεια ζωής μπορείτε να φτιάξετε τη δίκη σας άλμη. Με αυτόν το τρόπο θα διατηρηθεί για μερικές εβδομάδες.

    Το μόνο που θα χρειαστείτε είναι νερό και αλάτι kosher, το οποίο διαθέτει μεγάλους ακατέργαστους κρυστάλλους χωρίς πρόσθετα όπως το ιώδιο και έχει την ιδιότητα να διατηρεί το τυρί σταθερό. Όσον αφορά το νερό, θα πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου. Σε περίπτωση που δεν λιώνει το αλάτι στο νερό, ζεστάνετε το μισό διαλύστε το αλάτι και έπειτα προσθέστε το υπόλοιπο κρύο νερό. Πριν αποθηκεύσετε τη φέτα μέσα θα πρέπει το νερό να είναι σε θερμοκρασία δωματίου. Διαλύστε 2 κουταλάκια του γλυκού αλάτι kosher σε 1 φλιτζάνι νερό και μόλις η θερμοκρασία είναι κατάλληλη, τοποθετήστε τη φέτα είτε σε κομμάτια/φέτες είτε ολόκληρη. Βεβαιωθείτε πως έχει καλυφθεί όλο το τυρί από την άλμη. Με αυτόν το τρόπο, σε σφραγισμένο σκεύος θα διατηρηθεί το τυρί μέσα στην άλμη για 3-4 εβδομάδες (εντός ψυγείου).

   Βέβαια εναλλακτικά, εάν επιθυμείτε μια επιλογή αποθήκευσης χαμηλής περιεκτικότητας σε νάτριο, ο καλύτερος τρόπος είναι να το τοποθετήσετε σε ελαιόλαδο. Με τον ίδιο τρόπο όπως με την άλμη καλύψτε όλο το τυρί με το ελαιόλαδο και τοποθετήστε σε σφραγισμένο σκεύος στο ψυγείο για 3 εβδομάδες.

    Άλλη μια επιλογή για να αποθηκεύσετε τη φέτα είναι η κατάψυξη. Ωστόσο προτείνεται μόνο σε θρυμματισμένη μορφή καθώς ξεπαγώνει πιο εύκολα, και μπορείτε μετά να τη χρησιμοποιήσετε για συνταγές όπως σπανακόπιτα, καθώς μπορεί να μην είναι ιδανική για κατανάλωση μετά την απόψυξη.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

spot_img

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

EFSA – Φέτα: Πράσινο φως για το ένζυμο λιπάση τριακυλογλυκερόλης στην παραγωγή φέτας και άλλων τυριών

Ο ομάδα της EFSA κατέληξε στο συμπέρασμα πως δεν προκαλεί ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια.

Παρειδωλία: Βλέπετε κι εσείς πρόσωπα στον καφέ ή στο καμένο τοστ; Δεν είστε οι μόνοι!

Πως το φαινόμενο της παρειδωλίας, βοήθησε στην επιβίωση των προγόνων μας.

ΕΕ – Πρόσθετα: Εγκρίθηκε το ξίδι ως ρυθμιστής οξύτητας – Και το όνομα αυτού Ε 267

Για πρώτη φορά το ξίδι στον ενωσιακό κατάλογο προσθέτων τροφίμων.
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα