Πέμπτη, 28 Νοεμβρίου, 2024
17.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Έρευνα: Οι μισοί νέοι ακολουθούν διατροφικές συμβουλές που βλέπουν στα social media

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΈρευνα: Οι μισοί νέοι ακολουθούν διατροφικές συμβουλές που βλέπουν στα social media
spot_img

Παραδοσιακοί δίαυλοι πληροφόρησης, όπως γιατροί και μηχανές αναζήτησης, έχουν μείνει πίσω στις προτιμήσεις.

Όσον αφορά την υγιεινή μαγειρική, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι εδώ και καιρό πλούσια σε έμπνευση για συνταγές. Όμως, νέα έρευνα δείχνει ότι οι άνθρωποι στρέφονται όλο και περισσότερο σε διαδικτυακές πλατφόρμες, όπως το Instagram, το TikTok και το YouTube, για διατροφικές συμβουλές.

Σήμερα, η διαδικασία λήψης αποφάσεων μοιάζει διαφορετική χάρη στην πληθώρα βίντεο με περιεχόμενο για φαγητό στο διαδίκτυο, πράγμα που σημαίνει ότι χιλιάδες άνθρωποι απλά ξεφυλλίζουν τις ροές τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να βρουν έμπνευση για το επόμενο γεύμα τους.

Πρόκειται για ένα φαινόμενο που εκμεταλλεύεται ο βρετανικός πληθυσμός, με μια νέα δημοσκόπηση να διαπιστώνει ότι σχεδόν το 50% ενός δείγματος 2.000 Βρετανών προσφεύγει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να βρει έμπνευση για το επόμενο γεύμα του.

Η έκθεση της Just Eat, της μεγαλύτερης υπηρεσίας παράδοσης κατά παραγγελία στο Ηνωμένο Βασίλειο, διαπίστωσε ότι το TikTok επηρέασε επιπλέον τις φετινές παραγγελίες φαγητού, με το 49% να παραδέχεται ότι αποφασίζει για τα γεύματα με βάση το περιεχόμενο που έχει δει στο διαδίκτυο.

Τα ευρήματα ήταν επίσης ακόλουθα όταν πρόκειται για την παραγγελία τροφίμων για παράδοση, με το 55% να συμφωνεί ότι αγοράζει συστατικά ή προϊόντα επειδή είδε έναν influencer να κάνει το ίδιο.

Στις τάσεις που ενέπνευσαν τον πληθυσμό περιλαμβάνεται η διάσημη συνταγή αγγουροσαλάτας του TikTok, η οποία έκανε τις πωλήσεις αγγουριών να διπλασιαστούν στο Just Eat. Ο Logan Moffitt, 23 ετών, προώθησε το λαχανικό με την ήπια γεύση στο προσκήνιο νωρίτερα φέτος, μοιραζόμενος μια σειρά συνταγών με τους 5,4 εκατομμύρια ακολούθους του στο TikTok.

Παράλληλα η αύξηση σε επιλογές υγιεινής διατροφής ήταν εμφανής, με την Just Eat να διαπιστώνει ότι το 62% των Βρετανών βρήκαν έμπνευση για να τρώνε “πιο καθαρά” μετά την κατανάλωση βίντεο στο διαδίκτυο με υγιεινές συνταγές.

Η εταιρεία απέδωσε την αύξηση κατά 20% των παραγγελιών matcha και την αύξηση κατά 56% των πωλήσεων των poke μπολ σολομού στην άνοδο των τάσεων διατροφής των “καθαρών κοριτσιών” στο TikTok.

Η Marilia Chamon, πιστοποιημένη διατροφολόγος και ειδικός στην υγεία του εντέρου και ιδρύτρια του Gutfulness Nutrition, δηλώνει: «Αυτές οι συμβουλές είναι συχνά γενικευμένες και δεν είναι προσαρμοσμένες σε εσάς. Αν θέλετε απλώς να μάθετε περισσότερα για την υγεία και τη διατροφή μπορεί να είναι ακίνδυνες, αλλά αν θέλετε να βελτιώσετε συγκεκριμένες καταστάσεις υγείας ή συμπτώματα μπορεί να γίνουν πρόβλημα».

Επιπλέον, από τους καλύτερους υδατάνθρακες μέχρι τις αρετές των γαλακτοκομικών προϊόντων, το τι συνιστά ένα υγιεινό γεύμα εξακολουθεί να είναι ένα συζητήσιμο θέμα. «Υπάρχει μια διαρκής συζήτηση σχετικά με τη διατροφή μεταξύ των επαγγελματιών υγείας και σε πολλές περιπτώσεις θα βρείτε διαφορετικούς τύπους συμβουλών ανάλογα με τα προσόντα του ατόμου», σημειώνει η Chamon. «Αυτό μπορεί να προκαλέσει μεγάλη σύγχυση και να αφήσει τους ανθρώπους να μην ξέρουν τι είναι σωστό και τι λάθος».

Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να αποφεύγετε εντελώς τις οδηγίες υγιεινής διατροφής στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Υπάρχουν εξαιρετικοί επαγγελματίες που προσφέρουν έγκυρες συμβουλές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά να θυμάστε ότι οι πληροφορίες δεν απευθύνονται ειδικά σε εσάς», προσθέτει η Chamon. «Αν είστε καλά στην υγεία σας και είστε περίεργοι, τότε είναι ένα εξαιρετικό μέρος για να μάθετε, αλλά αν αντιμετωπίζετε χρόνια συμπτώματα, καμία ποσότητα υποδείξεων από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν θα τα λύσει, καθώς πρέπει να συνεργαστείτε με κάποιον σε ατομική βάση για να επιτύχετε μακροπρόθεσμη και αποτελεσματική ανακούφιση».

Πρώτον, είτε πρόκειται για διατροφολόγο, διαιτολόγο ή γιατρό, θα πρέπει να είναι δυνατόν να επαληθεύσετε τα διαπιστευτήριά τους, τα οποία θα πρέπει να υποδεικνύουν αν έχουν τη σωστή τεχνογνωσία για να δίνουν συμβουλές για την υγεία. Ελέγξτε τα προσόντα τους και αν είναι εγγεγραμμένοι σε κάποιο φορέα», συνιστά η Chamon. Στη δική της περίπτωση, αυτό περιλαμβάνει τη Βρετανική Ένωση για τη Διατροφή και την Ιατρική του Τρόπου Ζωής, τη Βρετανική Ένωση Διαιτολόγων και το ιατρικό μητρώο του Γενικού Ιατρικού Συμβουλίου.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Και άλλος σπάνιος τύπος σαλμονέλας σε Ιταλική ρόκα

Νέα ειδοποίηση για σοβαρό κίνδυνο από ρόκα προέλευσης Ιταλίας.

Ετικέτες τροφίμων: Ευρωπαϊκή έκθεση διαπιστώνει απάτη και παραπλάνηση των καταναλωτών

Τα κενά στη νομοθεσία επιτρέπουν τη χρήση ισχυρισμών υγείας ακόμη και σε προϊόντα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, ζάχαρη ή/και αλάτι.

Η ποικιλία πεπονιού που έχει προκαλέσει πάνω από 3.000 τροφικές δηλητηριάσεις

Από τους τέσσερις τύπους πεπονιών που έχουν συνδεθεί με τροφιμογενείς επιδημίες, τα πεπόνια cantaloupes ήταν τα πιο συχνά εμπλεκόμενα (67%) ως όχημα μετάδοσης.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο