Έρευνα του IFT δείχνει πως αν και οι επιστήμονες τροφίμων είναι γενικά ευχαριστημένοι από τον κλάδο, εξακολουθούν να παρατηρούνται σοβαρές ελλείψεις.
Της Βιργινίας Κιμπουρόπουλου
Η εργασία και το πόση ικανοποίηση αντλεί κανείς από τη δουλειά του είναι συνάρτηση δύο παραγόντων: ο μισθός πρέπει αφενός να είναι ικανοποιητικός και αφετέρου η δουλειά πρέπει να προσφέρει προοπτικές εξέλιξης.
Στην Ελλάδα, η εργασία στην επιστήμη των τροφίμων είναι μεν ένας κλάδος με ζήτηση, αλλά με την γενικότερη επικρατούσα οικονομική κρίση στη χώρα μπορεί οι απολαβές να είναι λιγότερο ανταγωνιστικές από ότι ενός επαγγελματία του ίδιου κλάδου σε κάποια άλλη χώρα του εξωτερικού.
Σε μια έκθεση με κεντρικό άξονα την επαγγελματική σταδιοδρομία των ανθρώπων του κλάδου επιστημόνων τροφίμων για το 2022, την οποία διεξήγαγε το αμερικανικό Ινστιτούτο Τροφίμων, IFT, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι εργαζόμενοι στον τομέα είναι σε γενικές γραμμές ικανοποιημένοι.
Και δεν είναι τόσο αδικαιολόγητη η στάση τους, καθώς σύμφωνα με το IFT, οι απολαβές των επιστημόνων τροφίμων έχουν αυξηθεί κατά 16% και ο μέσος μισθός στις ΗΠΑ φτάνει τα 110.000 δολάρια (περίπου 102.000 ευρώ ετησίως). Επιπλέον, υπάρχει αρκετή διαθεσιμότητα σε θέσεις εργασίας, ενώ οι παροχές είναι αρκετές και προσφέρονται ακόμα και υβριδικά μοντέλα εργασίας.
Ωστόσο, μια νέα έρευνα αφιερωμένη στα επαγγέλματα σε συνολικά 3.000 άτομα από τις ΗΠΑ, αλλά και άλλες χώρες, της οποίας τα αποτελέσματα επίσης παραδίδει το IFT, υποδηλώνουν πως σε αντίθεση με το παραπάνω συμπέρασμα, ο κλάδος της επιστήμης τροφίμων αντιμετωπίζει και αυτός ελλείψεις σε προσωπικό, με τους ειδικούς του Ινστιτούτου να τις αποδίδουν στο φαινόμενο «Μεγάλη Παραίτηση».
Για τους επιστήμονες τροφίμων, σύμφωνα με την ίδια έρευνα, από συνολικά 16 παράγοντες που επηρεάζουν την ικανοποίηση από την εργασία θεώρησαν σημαντικότερους την ισορροπία εργασίας/ζωής, καθώς και το μισθό, τα οφέλη και την ασφάλεια που προσφέρει ο εκάστοτε εργασιακός χώρος. Παρόλα αυτά, ακόμα και αν αυτά είναι που ανέφεραν ως σημαντικότερα μπορεί να μην ανταποκρίνονται πάντα στα εργασιακά τους βιώματα.
Μαζί με καλύτερους μισθούς και μεγαλύτερες ευκαιρίες εργασίας, η έκθεση Αποζημίωσης και Σταδιοδρομίας του IFT για το 2022 επισημαίνει ορισμένες θετικές μεταβολές στον κλάδο. Χαρακτηριστικά, οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην επιστήμη τροφίμων έχουν γίνει ακόμα πιο συμπεριληπτικές, εντάσσοντας ακόμα περισσότερους εργαζόμενους από μη λευκές φυλετικές και εθνοτικές ομάδες, ξεπερνώντας σε έναν βαθμό το στερεότυπο του λευκού επιστήμονα.
Αλλά αυτό δεν σημαίνει πως ανισότητες που σχετίζονται με τη φυλή, το φύλο και τον σεξουαλικό προσανατολισμό έχουν εξαλειφθεί από τον κλάδο. Σύμφωνα με την έρευνα, το 46% των γυναικών δηλώνουν ότι το φύλο έχει επηρεάσει την αμοιβή ή την επαγγελματική τους ανέλιξη, με παρόμοιες απαντήσεις να σημειώνονται μεταξύ άλλων φυλών ή ομοφυλόφιλων.
Εν κατακλείδι, αν και ο κλάδος της επιστήμης τροφίμων έχει αναμφίβολα εξελιχθεί, εξακολουθεί να παραμένει «πίσω» σε μια πληθώρα τομέων, γεγονός που μπορεί να αποθαρρύνει κάποιους εργαζόμενους από το να τον ακολουθήσουν. Αλλά οι πληροφορίες αυτές είναι αδιαμφισβήτητα ένα χρήσιμο εργαλείο για τις επιχειρήσεις του κλάδου αναφορικά με τις βελτιώσεις που πρέπει να εφαρμόσουν.
Πηγή: https://www.ift.org/news-and-publications/blog/2023/job-satisfaction-in-the-science-of-food