Τρίτη, 20 Μαΐου, 2025
27.3 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Πώς η υπερθέρμανση του πλανήτη ευνοεί τη διάδοση τροφιμογενών λοιμώξεων

ΑρχικήΝέαΠεριβάλλον / ΒιωσιμότηταΠώς η υπερθέρμανση του πλανήτη ευνοεί τη διάδοση τροφιμογενών λοιμώξεων
spot_img

Η κλιματική αλλαγή δεν απειλεί μόνο τον πλανήτη, αλλά και το πιάτο μας.

Η υπερθέρμανση του πλανήτη δεν επηρεάζει μόνο τα οικοσυστήματα και τα καιρικά φαινόμενα, αλλά διευκολύνει επίσης τη μόλυνση της παγκόσμιας τροφικής αλυσίδας από βακτήρια και μικρόβια. Ένας ελάχιστα συζητημένος κίνδυνος της κλιματικής αλλαγής προκαλεί κάθε χρόνο ασθένειες και θανάτους σε εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους, μερικές φορές με τραγικές συνέπειες.

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Sumitra Sutar, 75 ετών, από το χωριό Haroli του Maharashtra στην Ινδία. Ένα συνηθισμένο γεύμα με περισσευούμενο ρύζι και κάρυ εξελίχθηκε σε εφιάλτη για την ηλικιωμένη γυναίκα, όταν εμφάνισε έντονα συμπτώματα τροφικής δηλητηρίασης. Όπως διαπιστώθηκε αργότερα, το υπαίτιο βακτήριο ήταν το Bacillus cereus, που παράγει τοξίνες επικίνδυνες για την υγεία. Η αυξανόμενη θερμοκρασία καθιστά πλέον ευκολότερη την ανάπτυξη του παθογόνου σε τρόφιμα που έχουν ήδη μαγειρευτεί αλλά δεν αποθηκεύονται σωστά.

Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η ακραία ζέστη, οι πλημμύρες και οι ξηρασίες αυξάνουν δραματικά τον κίνδυνο αλλοίωσης και μόλυνσης των τροφίμων. Υψηλές θερμοκρασίες επιταχύνουν τον πολλαπλασιασμό των βακτηρίων, ενώ οι πλημμύρες μπορούν να φέρουν λύματα στις καλλιέργειες, και η αυξημένη υγρασία ενισχύει την ανάπτυξη επικίνδυνων μικροοργανισμών, όπως η σαλμονέλα στα ωμά λαχανικά.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, 600 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως αρρωσταίνουν ετησίως από τροφιμογενείς ασθένειες, οδηγώντας σε 420.000 θανάτους, με τα μικρά παιδιά να είναι ιδιαίτερα ευάλωτα, καθώς 125.000 από αυτά χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο λόγω ασθενειών που θα μπορούσαν να είχαν προληφθεί.

Η επιδείνωση της κατάστασης συνδέεται όχι μόνο με τις κλιματικές αλλαγές αλλά και με τις σύγχρονες γεωργικές πρακτικές και τις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού τροφίμων, που διευκολύνουν τη διάδοση παθογόνων.

Μια ανασκόπηση που δημοσιεύθηκε στο eBiomedicine το 2024 κατέδειξε ότι κάθε αύξηση της θερμοκρασίας κατά 1°C οδηγεί σε αύξηση κατά 5% της απειλής μόλυνσης από βακτήρια όπως η μη τυφοειδής σαλμονέλα και το καμπυλοβακτηρίδιο, που προκαλούν τροφικές δηλητηριάσεις.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Μολυσμένα αγγούρια: Αναβιώνει ο εφιάλτης που προκάλεσε τουλάχιστον 550 τροφικές δηλητηριάσεις

Η εταιρεία που τα καλλιεργεί βρέθηκε και πέρσι στο επίκεντρο παρόμοιων επιδημιών με τους τύπους Salmonella Africana και Salmonella Braenderup

Μεταλλικό σύρμα και σε τυρί – Διανέμεται σε πέντε Ευρωπαϊκές χώρες

Θραύσματα μεταλλικού σύρματος ξένου σώματος σε τυρί από τη Δανία
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα