ΑρχικήΝέαΕστίαση / ΤουρισμόςΓια πρώτη φορά: Πρόστιμο σε McDonald's στη Θεσσαλονίκη για παραπλάνηση τιμής με...

Για πρώτη φορά: Πρόστιμο σε McDonald’s στη Θεσσαλονίκη για παραπλάνηση τιμής με την εφαρμογή Mobile Order&Pay

3 λεπτά ανάγνωσης

Πρόστιμο σε McDonald’s στη Θεσσαλονίκη για παραπλάνηση στην τιμή για το McChicken Meal με την εφαρμογή Mobile Order&Pay

Μέχρι τώρα πρόστιμα για απαίτηση υψηλότερης τιμής από την αναγραφόμενη στο ράφι, έχουμε δει να επιβάλλονται από τις εποπτικές ελληνικές Αρχές σε σούπερ μάρκετ και καταστήματα λιανικής, αλλά είναι η πρώτη φορά που ανακοινώνεται πρόστιμο και σε fast food και μάλιστα από τα πιο δημοφιλή.

- Advertisement -

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Τοξικός υδράργυρος στον τόνο: Το προβιοτικό που μειώνει την απορρόφηση – Επιστημονική ανακάλυψη

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ανθεκτικά βακτήρια στο κρέας των σούπερ μάρκετ: Προειδοποίηση από τη Greenpeace

- Advertisement -

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ανακοίνωσε πρόστιμο σε Fast food McDonald’s «διότι σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε από ελεγκτές της υπηρεσίας μας, διαπιστώθηκε η απαίτηση είσπραξης υψηλότερης τιμής (υπέρβαση) από τον καταναλωτή,  κατά την ολοκλήρωση συναλλαγής – αγοράς μέσω της εφαρμογής MOP (κανάλι πώλησης της επιχείρησης) –Mobile Order&Pay, σε σχέση με την αρχικώς αναγραφόμενη τιμή στον σχετικό τιμοκατάλογο «προσφορές» για το πωλούμενο προϊόν – μενού “McChicken Meal”». Το πρόστιμο στα McDonald’s είναι 1.000€.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Όταν τα κάστανα μετατρέπονται σε ΑΗΔΙΑ: Ένα στα τρία κάστανα είναι χαλασμένα χωρίς να φαίνονται – Πώς να τα ξεχωρίσετε

- Advertisement -

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Κλιματιστικά: Πώς να διαλέξετε το κατάλληλο για τον χώρο σας αποφεύγοντας παγίδες και σπατάλες

Η απαίτηση υψηλότερης τιμής εκτός του ότι είναι παράνομη, σύμφωνα με τη νομοθεσία για την προστασία του καταναλωτή, συνιστά παραπλάνηση και εξαπάτηση αφού επηρεάζει την απόφαση αγοράς. Εάν μάλιστα η απόκλιση αυτή γίνει αντιληπτή από τον καταναλωτή, χάνει την εμπιστοσύνη του στην επιχείρηση, καθώς δεν μπορεί να γνωρίζει εάν οφείλεται σε κακή λειτουργία ή σε σκοπιμότητα που, δείχνουν έλλειψη επαγγελματισμού και νομιμότητας αντίστοιχα. Και επειδή η αναγραφόμενη τιμή είτε στο ράφι είστε στον τιμοκατάλογο πρέπει να τηρείται αν ο καταναλωτής διαπιστώσει διαφορά έχει δικαίωμα να ζητήσει να πληρώσει τη χαμηλότερη τιμή. Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση επιβολής προστίμου, όπως δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης.

Με την υπ’ αριθ. πρωτ. 421484(9648)/12-6-2025 Απόφαση της Προϊσταμένης της Δ/νσης Ανάπτυξης & Περιβάλλοντος Μ.Ε.Θ., επιβάλλουμε στην ανώνυμη εταιρία PREMIER CAPITAL ΕΛΛΑΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Α.Ε., με αντικείμενο δραστηριότητας «Ίδρυση Εκμετάλλευση και Λειτουργία Εστιατορίων», και έδρα τη Μεταμόρφωση Αττικής, διοικητικό πρόστιμο χιλίων ευρώ (1.000,00€), σύμφωνα με τα άρθρα 22,24,25 και 26 του Ν.4177/2013 σε συνδυασμό με το άρθρο 71 παράγραφος 4 εδάφιο Β’ της υπ’ αριθμ. 91354/2017 Υ.Α. «Κωδικοποίηση Κανόνων Διακίνησης και Εμπορίας Προϊόντων και Παροχής Υπηρεσιών (Κανόνες ΔΙ.Ε.Π.Π.Υ.)», διότι σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε από ελεγκτές της υπηρεσίας μας, διαπιστώθηκε η απαίτηση είσπραξης υψηλότερης τιμής (υπέρβαση) από τον καταναλωτή,  κατά την ολοκλήρωση συναλλαγής – αγοράς μέσω της εφαρμογής MOP (κανάλι πώλησης της επιχείρησης), σε σχέση με την αρχικώς αναγραφόμενη τιμή στον σχετικό τιμοκατάλογο «προσφορές» για το πωλούμενο προϊόν – μενού «McChicken Meal».

Τα ανωτέρω αποτελούν παράβαση του άρθρου 71 παρ. 1, με τίτλο «Ενδείξεις τιμοκαταλόγων» της υπ’ αριθμ. 91354/2017 Υ.Α. «Κωδικοποίηση Κανόνων Διακίνησης και Εμπορίας Προϊόντων και Παροχής Υπηρεσιών (Κανόνες ΔΙ.Ε.Π.Π.Υ.)», (ΦΕΚ 2983/Β’/30-08-2017) για την οποία σύμφωνα με την παράγραφο 4, εδ. Β’ του άρθρου 71 της ίδιας υπουργικής απόφασης προβλέπεται η επιβολή διοικητικού προστίμου.

- Advertisement -

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα.


Google news

Ακολουθήστε μας για την άμεση ενημέρωση σας στο google news.

Must read

Ανάκληση-μαμούθ σε περισσότερους από 50 κωδικούς κρουασάν μεγάλης αρτοβιομηχανίας – Ανακοινώσεις σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες

Η Ferrero ανακοίνωσε την ανάκληση επιλεγμένων παρτίδων κατεψυγμένων προϊόντων αρτοποιίας σε επτά ευρωπαϊκές χώρες, με την απόσυρση να αφορά περισσότερους από 50 κωδικούς της Cupiello, καθώς και Nutella Croissant και Nutella Muffin

Συσκευασμένη σαλάτα πίσω από επιδημία σαλμονέλας στην Ευρώπη με 2 νεκρούς και 109 κρούσματα – Ανακοίνωση ECDC

Το ECDC καταγράφει 109 επιβεβαιωμένα κρούσματα σε 11 ευρωπαϊκές χώρες και το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ η έρευνα οδηγεί σε σπόρους μηδικής που διακινήθηκαν μέσω Ιταλίας

Δηλητηριάσεις από συμπληρώματα διατροφής: Στη δημοσιότητα έκθεση της Tox Info Suisse με 1.303 περιστατικά

Πενταετής ανάλυση 1.303 περιστατικών στην Ελβετία δείχνει ότι τα περισσότερα αφορούσαν παιδιά, ενώ οι σοβαρότερες δηλητηριάσεις συνδέθηκαν κυρίως με προϊόντα καφεΐνης και pre-workout