Πόσο πρέπει να είναι το καθαρό βάρος σε κρέας, ψάρι, σαλάτες, ψωμί, μαγειρευτά, ζυμαρικά, όσπρια, πίτες και φρούτα.
Αν και συνήθως οι Έλληνες καταναλωτές δεν έχουν παράπονο σχετικά με το μέγεθος των μερίδων στα εστιατόρια, τα τελευταία χρόνια όλο και μικραίνουν σε σύγκριση με τα προηγούμενα. Μέχρι πριν από 10 χρόνια υπήρχε νομοθεσία που όριζε τα βάρη των μερίδων σε διάφορα φαγητά, αλλά πλέον δεν υφίστανται αγορανομικές διατάξεις, και τα προκαθορισμενα βάρη έχουν καταργηθεί καθώς δεν υπάρχει τέτοια απαίτηση στους ΔΙΕΠΠΥ (στην ουσία αυτοί οι κανόνες έχουν αντικαταστήσει τον αγορανομικο κώδικα).
Υπάρχουν όμως υποχρεώσεις κατά την προσφορά φαγητών και φρούτων με το χιλιόγραμμο
1. Ψάρια, που σερβίρονται μαγειρευμένα με το χιλιόγραμμο, ζυγίζονται ωμά και πρέπει να συνοδεύονται με σημείωμα, στο οποίο αναγράφεται το ακριβές βάρος του ωμού και η τιμή του ως μαγειρευμένο.
2. Κέντρα και καταστήματα, εφ’ όσον προσφέρουν κρέατα ψητά και της ώρας, πουλερικά, κοκορέτσι, με το χιλιόγραμμο, υποχρεούνται να ζυγίζουν αυτά ψημένα και όχι ωμά και να τα συνοδεύουν με σημείωμα στο οποίο να αναγράφεται το ακριβές βάρος ψημένου και η τιμή του.
3. Το σημείωμα, όπως αναφέρεται στις προηγούμενες παραγράφους, πρέπει να συνοδεύει το σχετικό φαγητό κατά το σερβίρισμα και τοποθετείται στην άκρη της πιατέλας.
4. Στις περιπτώσεις που σερβίρονται φρούτα σε φρουτιέρα που περιέχει περισσότερες από μία μερίδες, πρέπει να συνοδεύονται με σημείωμα που τοποθετείται στην φρουτιέρα και στο οποίο αναγράφεται ο αριθμός των μερίδων και η συνολική αξία τους.
5. Όλα τα φαγητά ή φρούτα, που προσφέρονται από εστιατόρια και λοιπά παρόμοια καταστήματα πρέπει να αναγράφονται στους τιμοκαταλόγους, που τηρούνται σύμφωνα με τις διατάξεις του Αγορανομικού Κώδικα, με την αντίστοιχη τιμή τους κατά μερίδα ή χιλιόγραμμο.
6. Σε περίπτωση που το ίδιο είδος εστιατορίου ( φαγητό, σαλάτα, κ.λ.π. ) προσφέρεται σε περισσότερες από μία μερίδες, κάθε μερίδα πρέπει να είναι σε χωριστό πιάτο και απαγορεύεται η προσφορά όλων των μερίδων μαζί σε μεγάλο πιάτο ( πιατέλα, δίσκο, κ.λ.π. ).’