Παρασκευή, 11 Απριλίου, 2025
17.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Πάνω από 240 ασθενείς με νοροϊό σε κρουαζιερόπλοιο – Οι συνθήκες που ευνοούν την ραγδαία εξάπλωση

ΑρχικήΝέαΕστίαση / ΤουρισμόςΠάνω από 240 ασθενείς με νοροϊό σε κρουαζιερόπλοιο - Οι συνθήκες που ευνοούν την ραγδαία εξάπλωση
spot_img

Ο νοροϊός, ένας εξαιρετικά μεταδοτικός ιός, μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα όπως διάρροια, έμετο, ναυτία και κράμπες στο στομάχι εντός 12 έως 48 ωρών από την έκθεση

Περισσότεροι από 240 άνθρωποι έχουν νοσήσει από το ξέσπασμα νοροϊού στο κρουαζιερόπλοιο Cunard Line Queen Mary 2 σύμφωνα με τις καταγραφές των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ.

- Advertisement -

Το πλοίο απέπλευσε από το Σαουθάμπτον στην Αγγλία, για Νέα Υόρκη και στη συνέχεια για Καραϊβική πριν επιστρέψει στο Σαουθάμπτον. Το ταξίδι ξεκίνησε στις 8 Μαρτίου και ολοκληρώνεται στις 6 Απριλίου.

Συνολικά, 224 από τους 2.538 επιβάτες ανέφεραν ότι ήταν άρρωστοι κατά τη διάρκεια του ταξιδιού καθώς και 17 μέλη του πληρώματος. Τα κύρια συμπτώματα ήταν η διάρροια και ο έμετος. Το ξέσπασμα αναφέρθηκε στο Πρόγραμμα Υγιεινής Πλοίων του CDC στις 18 Μαρτίου και δημοσιοποιήθηκε στις 31 Μαρτίου.

Η Cunard Line και το πλήρωμα έχουν αυξήσει τις διαδικασίες καθαρισμού και απολύμανσης σύμφωνα με το σχέδιο πρόληψης και αντιμετώπισης επιδημιών, συλλέχθηκαν δείγματα κοπράνων και απομόνωσαν άρρωστους επιβάτες και πλήρωμα.

  • Ο νοροϊός, ένας εξαιρετικά μεταδοτικός ιός, μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα όπως διάρροια, έμετο, ναυτία και κράμπες στο στομάχι εντός 12 έως 48 ωρών από την έκθεση, που συνήθως διαρκούν μία έως τρεις ημέρες. Μπορεί εύκολα να μεταδοθεί από άτομο σε άτομο, μολυσμένα αντικείμενα, τρόφιμα και νερό.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Εκλεράκι από το Carrefour μολύνθηκε με σαλμονέλα

Το πρόγραμμα υγιεινής σκαφών του CDC έχει καταγράψει 12 περιστατικά ασθενιών επιβατών μέχρι στιγμής το 2025 με 10 λόγω νοροϊού.

Ένα πλοίο της Silversea Cruises ανέφερε ότι 51 από τους 681 επιβάτες και πέντε μέλη του πληρώματος ήταν άρρωστοι λόγω E. coli τον Ιανουάριο. Τον ίδιο μήνα, ένα ύποπτο ξέσπασμα Ciguatera στο Sea Cloud Cruises επηρέασε 28 από τα 93 μέλη του πληρώματος, αλλά όχι επιβάτες.

Γιατί ξεσπούν συχνά επιδημίες νοροϊού σε κρουαζιερόπλοια;

Κάποιοι παράγοντες κάνουν τα κρουαζιερόπλοια ιδανικό περιβάλλον για την ταχεία εξάπλωση ενός τόσο μεταδοτικού ιού όπως ο νοροϊός. Πολλές εταιρείες κρουαζιέρας πλέον εφαρμόζουν αυστηρά μέτρα καθαριότητας και απολύμανσης, αλλά ο κίνδυνος παραμένει.

Οι επιδημίες νοροϊού ξεσπούν συχνά σε κρουαζιερόπλοια για διάφορους λόγους που σχετίζονται με το περιβάλλον και τον τρόπο λειτουργίας τους. Ορισμένοι βασικοί λόγοι είναι:

1. Κλειστός και περιορισμένος χώρος

Σε ένα πλοίο, πολλοί άνθρωποι βρίσκονται σε κοντινή απόσταση, σε κοινόχρηστους χώρους (εστιατόρια, πισίνες, ανελκυστήρες, τουαλέτες). Αυτό διευκολύνει τη μετάδοση του ιού από άτομο σε άτομο.

2. Μεγάλος αριθμός επιβατών

Τα κρουαζιερόπλοια μπορεί να φιλοξενούν χιλιάδες άτομα. Όταν ένας επιβάτης φέρει τον ιό κατά την επιβίβαση, μπορεί εύκολα να τον μεταδώσει σε άλλους προτού καν εμφανίσει συμπτώματα.

3. Ο νοροϊός μεταδίδεται εξαιρετικά εύκολα

Ο νοροϊός απαιτεί μόνο πολύ μικρή ποσότητα για να προκαλέσει λοίμωξη. Μπορεί να μεταδοθεί:

  • Μέσω επαφής με μολυσμένες επιφάνειες (π.χ. κουπαστές, πόμολα)
  • Μέσω τροφής ή νερού
  • Μέσω επαφής με μολυσμένα άτομα

4. Αντοχή του ιού στο περιβάλλον

Ο νοροϊός είναι εξαιρετικά ανθεκτικός: μπορεί να επιβιώσει σε επιφάνειες για ημέρες και δεν καταστρέφεται εύκολα με κοινά καθαριστικά.

5. Περιορισμένη δυνατότητα απομόνωσης

Η απομόνωση σε πλοίο είναι δύσκολη. Αν κάποιος εμφανίσει συμπτώματα, μπορεί να έχει ήδη μολύνει άλλους. Η καραντίνα σε καμπίνες δεν είναι πάντα απόλυτα αποτελεσματική.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Μπέικιν πάουντερ και μαγειρική σόδα – Απαγορευτική για τα παιδιά σύμφωνα με ειδικούς

Συμβουλές για τοξικές ουσίες στις βρεφικές και παιδικές τροφές

Δέκα διαφορετικά φυτοφάρμακα σε δημοφιλή μάρκα μούσλι που πωλείται και στην Ελλάδα – Τι έδειξε το εργαστηριακό τεστ του Ökotest

Υπολείμματα φυτοφαρμάκων και υπερβολική ζάχαρη έδωσαν στο συγκεκριμένο μούσλι μια από τις χαμηλότερες βαθμολογίες συγκριτικά με τα υπόλοιπα παρόμοια προϊόντα που μπήκαν στο μικροσκόπιο

Τα πρόσθετα τροφίμων που συνδέονται – σύμφωνα με νέα μελέτη – με κίνδυνο διαβήτη

Νέα μελέτη αναδεικνύει συγκεκριμένα επικίνδυνα μείγματα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα