Οι ευρωπαϊκές βιομηχανίες τροφίμων και ποτών που χρησιμοποιούν ζάχαρη, ζητούν την άμεση αναστολή των εισαγωγικών δασμών στη λευκή ζάχαρη για να τροφοδοτηθεί άμεσα η αγορά.
H Ένωση Ευρωπαίων Χρηστών Ζάχαρης (CIUS) απευθύνει επείγουσα έκκληση για πολιτική δράση, λόγω της δυσμενούς κατάστασης που επικρατεί στην Ευρωπαϊκή αγορά ζάχαρης, που οδηγεί σε απώλεια της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής βιομηχανίας τροφίμων και ποτών που χρησιμοποιεί ζάχαρη.
Η CIUS αντιπροσωπεύει τις ευρωπαϊκές βιομηχανίες τροφίμων και ποτών που χρησιμοποιούν ζάχαρη με περισσότερες από 15.000 εταιρείες σε όλη την Ευρώπη. Τα μέλη ποικίλλουν από βιοτεχνικές, μικρομεσαίες επιχειρήσεις έως μεγάλες πολυεθνικές. Τα μέλη του CIUS αγοράζουν και χρησιμοποιούν σχεδόν το 70% της ευρωπαϊκής ετήσιας κατανάλωσης ζάχαρης μέσω της ενσωμάτωσής της σε μια μεγάλη ποικιλία προϊόντων προστιθέμενης αξίας και παρέχουν άμεση απασχόληση σε περισσότερα από 700.000 άτομα.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της CIUS, οι προμήθειες ζάχαρης της ΕΕ στενεύουν συνεχώς και το δυσμενές σενάριο υψηλού κινδύνου συνεχίζει να επαναλαμβάνεται: τα αποθέματα ζάχαρης μεταξύ των γεωργικών ετών (Οκτώβριος-Σεπτέμβριος) είναι τόσο χαμηλά που οι πιο ευάλωτοι χρήστες ζάχαρης (κυρίως οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις) αντιμετωπίζουν τεράστια έλλειψη, που οδηγεί σε δραματικές οικονομικές συνέπειες, όπως κλείσιμο εργοστασίων και απώλεια θέσεων εργασίας. Υπενθυμίζεται πως οι Ευρωπαίοι παραγωγοί ζάχαρης έχουν προειδοποιήσει για καταστροφικό πλήγμα στον τομέα των τεύτλων καθώς το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο σε μία απόφαση-σταθμό έβαλε τέλος στην κατάχρηση φυτοφαρμάκων προκειμένου να προστατεύσει τις μέλισσες, ακυρώνοντας και τις προσωρινές εξαιρέσεις στη χρήση φυτοφαρμάκων. Σύμφωνα με τη βιομηχανία ζάχαρης, δεν υπάρχει επί του παρόντος βιώσιμη εναλλακτική λύση στα νεονικοτινοειδή για την αντιμετώπιση του ιού των φυτικών παρασίτων που μεταφέρονται από τις αφίδες που ονομάζονται «κίτρινοι». Ο ιός αποτελεί σοβαρή απειλή για τον ευρωπαϊκό τομέα ζάχαρης από τεύτλα. Καθώς η ΕΕ υφίσταται πτώση στην παραγωγή, εξαρτάται περισσότερο από τις εισαγωγές ζάχαρης που γίνονται όλο και πιο ακριβές λόγω των κακών συγκομιδών που προκαλούνται από την ξηρασία.
- Σχετική ειδησεογραφία: Σε θέση “μάχης” η Ευρωπαϊκή βιομηχανία ζάχαρης για την απόφαση του ΕΔ για τα φυτοφάρμακα
Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΕ το 2022, η ζάχαρη ήταν ένα από τα προϊόντα διατροφής με τη μεγαλύτερη αύξηση των τιμών. Τα μηνιαία στοιχεία δείχνουν συνεχή αύξηση των ετήσιων ρυθμών μεταβολής από τον Αύγουστο του 2021, φτάνοντας το 61% τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο του 2023, πράγμα που σημαίνει ότι οι τιμές της ζάχαρης στην ΕΕ τους δύο αυτούς μήνες ήταν, κατά μέσο όρο, 61% υψηλότερες από ό,τι τους ίδιους μήνες του 2022. Η CIUS λέει επίσης πως οι τιμές της λευκής ζάχαρης στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν φτάσει σε υψηλά ρεκόρ, σημειώνοντας ράλι άνω του 80% τους τελευταίους 12 μήνες, και συνεχίζουν να αυξάνονται καθιστώντας δύσκολη την προμήθεια της από τις επιχειρήσεις. Οι χρήστες ζάχαρης δυσκολεύονται να μετακυλήσουν τον σημαντικό πληθωρισμό των τιμών στους πελάτες τους στον τομέα λιανικής πώλησης τροφίμων, ενώ τα προϊόντα, που περιέχουν ζάχαρη υψηλής προστιθέμενης αξίας χάνουν έδαφος στις εξαγωγικές αγορές καθώς δεν είναι σε θέση να ανταγωνιστούν την παγκόσμια αγορά.
Η πρόβλεψη για το τελικό απόθεμα για το τρέχον γεωργικό έτος 2022/23, δείχνει επίπεδα ζάχαρης διαθέσιμα για τους χρήστες σε 552 τόνους, που αντιπροσωπεύει λιγότερο από 2 εβδομάδες συνολικής κατανάλωσης ζάχαρης από τους χρήστες της ΕΕ.
Δεδομένου ότι η αγορά βασίζεται επί του παρόντος στις εισαγωγές, οι παραγωγοί προϊόντων που περιέχουν ζάχαρη, αντιμετωπίζουν μεγάλες δυσκολίες να συμμορφωθούν με τους κανόνες “προτιμησιακής καταγωγής” βάσει βάρους όταν εξάγουν σε τρίτη αγορά και, ως εκ τούτου, χάνουν τυχόν παραχωρήσεις που χορηγούνται στις συμφωνίες ελεύθερων συναλλαγών.
Λύσεις για το έλλειμμα προσφοράς υπάρχουν. Εξαρτάται μόνο από την πολιτική βούληση για δράση υποστηρίζει η CIUS. Οι χρήστες ζάχαρης ζητούν την άμεση αναστολή των εισαγωγικών δασμών στη λευκή ζάχαρη για να τροφοδοτήσουν αμέσως την αγορά και να αποφύγουν δραματικές και μη αναστρέψιμες οικονομικές συνέπειες στη βιομηχανία τροφίμων και ποτών που χρησιμοποιεί ζάχαρη.