Η απόφαση αφορά μόνο προϊόντα με τουλάχιστον 4% περιεκτικότητα σε φλαβονόλη.
Δικαίωση για τους υπέρμαχους της μαύρης σοκολάτας, καθώς ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) πρόκειται να επιτρέψει τη διατύπωση των έγκυρων ισχυρισμών για τα οφέλη της υγείας που προσφέρει αυτή.
Πιο συγκεκριμένα, ο FDA, μετά από αίτημα της εταιρείας σοκολάτας Barry Callebaut το 2018, συμφώνησε με την ένταξη της σύνδεσης της μαύρης σοκολάτας και των φλαβανολών του κακάο με τον μειωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.
Όπως έχει αναφέρει το cibum σε παλαιότερα δημοσιεύματα, οι φλαβανόλες του κακάο διαθέτουν ευεργετικές ιδιότητες μείωσης των κινδύνων καρδιαγγειακών παθήσεων. Βέβαια, υπάρχει επί του παρόντος περιορισμένη έρευνα για αυτό, γεγονός που επίσης πρέπει να επισημαίνεται στις ετικέτες.
Σύμφωνα με τον ιστότοπο Food Dive, o ισχυρισμός θα εμφανίζεται μόνο σε προϊόντα που χρησιμοποιούν σκόνη κακάο με υψηλή περιεκτικότητα σε φλαβανόλη, τουλάχιστον 4%, όχι κανονική σκόνη κακάο, σοκολάτα ή άλλα τρόφιμα που παρασκευάζονται από κόκκους κακάο.
Λίγα χρόνια πίσω, μια μελέτη, στην οποία συμμετείχαν και επιστήμονες από την εταιρεία σοκολάτας Hershey και δημοσιεύτηκε στο Journal of Agricultural and Food Chemistry ανέφερε πως η φυσική σκόνη κακάο εμπεριέχει περίπου 3,5% φλαβανόλες. Αλλά αυτό το ποσοστό μειώνεται, όταν γίνεται επεξεργασία της σοκολάτας για να αφαιρεθεί η πικρή γεύση της.
Δεν είναι σαφές με ποιον ακριβώς τρόπο θα γίνεται αυτή η αναφορά στα προϊόντα, αλλά παραγωγοί συστατικών υψηλής τεχνολογίας που επικεντρώνονται στις φλαβανόλες θα μπορούσαν να επωφεληθούν από αυτό.
Υπενθυμίζεται πως η ΕΕ επιτρέπει έναν παρόμοιο ισχυρισμό, σύμφωνα με τον οποίο οι κατασκευαστές μπορούν να αναφέρουν πως η ημερήσια πρόσληψη 200 χιλιοστόγραμμα φλαβανολών κακάο μπορεί να διατηρήσει την ελαστικότητα των αιμοφόρων αγγείων, τον οποίο μπορεί κανείς να εντοπίσει σε σοκολάτες, όπως η ChoVita και η Barry Callebaut.