Η άτυχη κοπέλα πέθανε από αλλεργική αντίδραση σε συστατικό που περιείχε το σάντουιτς
Στις 2 Απριλίου, η Avarie Anne Tierney, 21 ετών, από τις ΗΠΑ, απολάμβανε ένα ταξίδι με τους φίλους της στη Ρώμη της Ιταλίας, όπου σπούδαζε μέσω ενός προγράμματος ανταλλαγής φοιτητών. Παράγγειλε ένα
σάντουιτς από εστιατόριο το οποίο όμως περιείχε κάσιους χωρίς όμως να αναφέρεται η παρουσία του αλλεργιογόνου συστατικού. Η νεαρή που είχε αλλεργία, άρχισε να αισθάνεται αδιαθεσία και μόλις συνειδητοποίησε ότι αντιμετώπιζε κάποια αντίδραση, έσπευσε στο κατάλυμά της για να πάρει φάρμακα της.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Μαθήτρια βρήκε δόντι(!) μέσα σε burger της McDonald’s στο Χαλάνδρι – Δείτε φωτογραφίες
Δεν πρόλαβε όμως. Κατέρρευσε μόλις έφτασε στο ισόγειο του κτιρίου. Η Avarie έπαθε αναφυλακτικό σοκ μπροστά στους φίλους της οι οποίοι κάλεσαν τις ασθενοφόρο. Οι νοσοκόμοι της έδωσαν δύο δόσεις κορτιζόνης και έκαναν καρδιακό μασάζ στη νεαρή γυναίκα για 30 λεπτά. Δυστυχώς, δεν κατάφεραν να της σώσουν τη ζωή. Η αστυνομία αναμένει τα αποτελέσματα της νεκροτομής για να επιβεβαιώσει τα ακριβή αίτια του θανάτου της.
Η Avarie ήταν φοιτήτρια στο Ευαγγελικό Πανεπιστήμιο Biola, στο Λος Άντζελες της Καλιφόρνια. Δημοσίευσε πολλές φωτογραφίες από τις επισκέψεις της στα hotspots της Ρώμης στη σελίδα της στο Instagram τις εβδομάδες πριν από τον τραγικό θάνατό της .Έμενε στη Ρώμη από τα τέλη Ιανουαρίου.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Πατατάκια: Αναβάθμιση του κινδύνου για την ανάκληση της Frito-Lay – Μπορούν να προκαλέσουν ακόμη και θάνατο!
Αλλεργία στα φιστίκια
Η αλλεργία στα φιστίκια είναι μια συνηθισμένη τροφική αλλεργία, που προκαλεί αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος μετά την κατανάλωση ή ακόμα και την επαφή με φιστίκια. Εξαιρετικά σοβαρές αντιδράσεις, όπως το αναφυλακτικό σοκ, μπορεί να συμβούν και απαιτούν άμεση ιατρική παρέμβαση. Η αλλεργία προκαλείται όταν το ανοσοποιητικό σύστημα αντιλαμβάνεται μια πρωτεΐνη στο φιστίκι ως απειλή, προκαλώντας μια υπερβολική αντίδραση. Το ανοσοποιητικό παράγει αντισώματα IgE για να καταπολεμήσει την «απειλή» του φιστικιού.
Τα συμπτώματα μπορεί να εκδηλωθούν από λίγα λεπτά έως λίγες ώρες μετά την κατανάλωση φιστικιών και περιλαμβάνουν:
- Δερματικά συμπτώματα: Εξάνθημα, κνίδωση, κνησμός
- Αναπνευστικά συμπτώματα: Δυσκολία στην αναπνοή, βήχας, συριγμός
- Γαστρεντερικά συμπτώματα: Ναυτία, έμετος, διάρροια
- Σοβαρές αντιδράσεις: Αναφυλαξία (με πτώση πίεσης, αδυναμία αναπνοής), που μπορεί να είναι θανατηφόρα αν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Τι συμβαίνει όταν μια μύγα προσγειώνεται στο φαγητό; Είναι ακόμη ασφαλές για κατανάλωση;
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ανάκληση ψαριών και γαρίδων τίγκα στον υδράργυρο – Προκαλούν προβλήματα στο ανοσοποιητικό και καρδιοαγγειακό σύστημα
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Γαλακτοβιομηχανία που πλήρωσε 19,35 εκατ.$ αποζημιώσεις για τροφικές δηλητηριάσεις τώρα κέρδισε βραβείο ασφάλειας τροφίμων
Τα φιστίκια μπορεί να κρύβονται ακόμη και σε επεξεργασμένα τρόφιμα (π.χ. σοκολάτες, σνακ, αρτοσκευάσματα). Πολλά προϊόντα διατροφής, όπως τα κρέατα και οι σούπες, μπορεί να περιέχουν φιστίκια σε σάλτσες ή ως συστατικά. Ακόμη και ορισμένα προϊόντα ατομικής περιποίησης (π.χ. σαπούνια, καλλυντικά) μπορεί να περιέχουν φιστίκια ή έλαια φιστικιού, προκαλώντας αλλεργικές αντιδράσεις ακόμα και από την επαφή με το δέρμα.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Εμφιαλωμένα νερά: Αγωγές κατά PepsiCo, FIJI Water και Danone για ψευδή και παραπλανητική διαφήμιση
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Αγορά αυγών: Τι πρέπει να προσέχετε ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ στις αυγοθήκες – Το “σημάδι” για να μην τα αγοράσετε
Είναι πολύ σημαντικό να αναγράφεται στην ετικέτα των προϊόντων η παρουσία φιστικιών (ή ίχνη φιστικιών) για λόγους ασφάλειας των καταναλωτών. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση και σε πολλές άλλες χώρες, η νομοθεσία απαιτεί την αναγραφή των άλλεργιογόνων στα προϊόντα τροφίμων. Οι φιστίκια ανήκουν σε αυτή την κατηγορία και πρέπει να αναγράφονται ξεκάθαρα στην ετικέτα των προϊόντων, ακόμα και αν περιέχονται σε μικρές ποσότητες.
*Το Cibum είναι εξειδικευμένο site ασφάλειας τροφίμων και απευθύνεται στον κλάδο και στους επαγγελματίες τροφίμων, όπως και σε συνειδητοποιημένους καταναλωτές. Το παρόν άρθρο έχει σκοπό να προσφέρει χρήσιμες πληροφορίες στους επιστήμονες τροφίμων και επαγγελματίες που σχεδιάζουν τα συστήματα και μέτρα ασφάλειας τροφίμων των επιχειρήσεων τροφίμων. Τα συμβάντα ασφάλειας τροφίμων σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο αποτελούν πολύτιμα εισερχόμενα δεδομένα στην ανάλυση επικινδυνότητας της διαδικασίας διαχείρισης τροφίμων (HACCP) που υποχρεούται να συντάσσει και να διατηρεί βάση νόμου, κάθε επιχείρηση τροφίμων.