ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
|
ΕΡΩΤΗΣΗ ΟΔΗΓΙΩΝ GFSI
|
ISO 22000:2018
|
ΟΔΗΓΙΑ
|
Πότε ήταν η τελευταία σας εκπαίδευση για την ασφάλεια των τροφίμων και τι μάθατε;
|
Ρήτρα 7.2, β) Ο οργανισμός διασφαλίζει ότι αυτά τα άτομα, συμπεριλαμβανομένης της ομάδας ασφάλειας τροφίμων και εκείνων που είναι υπεύθυνοι για τη λειτουργία του σχεδίου ελέγχου κινδύνου, είναι ικανοί με βάση την κατάλληλη εκπαίδευση, κατάρτιση και/ή εμπειρία
|
Αξιολογήστε το συνολικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα του οργανισμού. Η αξιολόγηση περιλαμβάνεται επίσης στη συνέντευξη του προσωπικού στις εγκαταστάσεις παραγωγής. Αναζητήστε στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι το προσωπικό συμμετείχε στην εκπαίδευση για την ασφάλεια των τροφίμων.
|
Πώς εκπαιδεύετε το προσωπικό να κατανοεί γιατί οι έλεγχοι διαχείρισης κινδύνων και κινδύνων στις περιοχές τους είναι τόσο σημαντικοί και ποιες θα ήταν οι συνέπειες από την μη τήρησή τους;
|
Ρήτρα 7.3 Ο οργανισμός διασφαλίζει ότι όλα τα σχετικά πρόσωπα που εργάζονται υπό τον έλεγχο του οργανισμού πρέπει να γνωρίζουν την ατομική τους συμβολή στην αποτελεσματικότητα του FSMS, συμπεριλαμβανομένων των πλεονεκτημάτων της βελτιωμένης απόδοσης της ασφάλειας των τροφίμων και των συνεπειών της μη συμμόρφωσης με την απαίτηση FSMS
|
Αυτό πρέπει να εξεταστεί στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του οργανισμού. Αξιολογήστε το περιεχόμενο του εκπαιδευτικού προγράμματος και της κατάρτισης.
|
ΑΝΑΤΡΟΦΟΔΟΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ
|
ΕΡΩΤΗΣΗ ΟΔΗΓΙΩΝ GFSI
|
ISO 22000:2018
|
ΟΔΗΓΙΑ
|
Πότε ήταν η τελευταία φορά που εσείς ή κάποιος στην ομάδα σας εκφράσατε μια ανησυχία για την ασφάλεια των τροφίμων;
|
Ρήτρα 5.3.3 Όλα τα άτομα έχουν την ευθύνη να αναφέρουν το (τα) πρόβλημα (τα) σχετικά με το FSMS σε συγκεκριμένο πρόσωπο (α).
|
Η αξιολόγηση πραγματοποιείται κατά τη συνέντευξη της ομάδας ασφάλειας τροφίμων (αρχηγού) ή/και προσωπικού στις εγκαταστάσεις παραγωγής. Αναζητήστε συγκεκριμένα τις ανησυχίες για την ασφάλεια των τροφίμων που εκφράστηκαν από το προσωπικό και πώς το διαχειρίστηκε αυτό από την ομάδα ασφάλειας τροφίμων και την ανώτατη διοίκηση.
|
Πώς συμβάλλετε στην ασφάλεια των τροφίμων στον οργανισμό σας;
|
Ρήτρα 7.3, γ) Ο οργανισμός διασφαλίζει ότι όλα τα σχετικά πρόσωπα που εργάζονται υπό τον έλεγχο του οργανισμού πρέπει να γνωρίζουν την ατομική τους συμβολή στην αποτελεσματικότητα του FSMS, συμπεριλαμβανομένων των πλεονεκτημάτων της βελτιωμένης απόδοσης της ασφάλειας των τροφίμων
|
Η αξιολόγηση περιλαμβάνεται στη συνέντευξη του προσωπικού στις εγκαταστάσεις παραγωγής. Αναζητήστε στοιχεία ότι το προσωπικό συμμετέχει ενεργά στη διασφάλιση της ασφάλειας των τροφίμων
|
Σε ποιο επίπεδο οι άνθρωποι δεσμεύονται και ενεργούν σύμφωνα με τις προσδοκίες για την ασφάλεια των τροφίμων;
|
Ρήτρα 7.1.2 Ο οργανισμός διασφαλίζει ότι τα άτομα που είναι απαραίτητα για τη λειτουργία και τη διατήρηση ενός αποτελεσματικού FSMS είναι ικανά (βλ. 7.2).
|
Η αξιολόγηση γίνεται με συνέντευξη προσωπικού στις εγκαταστάσεις παραγωγής. Αναζητήστε στοιχεία ότι το προσωπικό συμμετέχει ενεργά στη διασφάλιση της ασφάλειας των τροφίμων
|
Είναι η τεκμηρίωσή σας σχεδιασμένη για να υποστηρίζει αποφάσεις και συμπεριφορές ασφάλειας τροφίμων των εργαζομένων
|
Ρήτρα 7.5.1, β) Το FSMS του οργανισμού περιλαμβάνει τεκμηριωμένες πληροφορίες που καθορίζονται από τον οργανισμό ως απαραίτητες για την αποτελεσματικότητα του FSMS.
|
Απευθύνετε συγκεκριμένα τη ΣΗΜΕΙΩΣΗ σε αυτήν τη ρήτρα κατά την αξιολόγηση. ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η έκταση των τεκμηριωμένων πληροφοριών για ένα FSMS μπορεί να διαφέρει από τον ένα οργανισμό στον άλλο λόγω: • του μεγέθους του οργανισμού και το είδος των δραστηριοτήτων, διαδικασιών, προϊόντων και υπηρεσιών του. • της πολυπλοκότητας των διαδικασιών και τις αλληλεπιδράσεις τους. • της ικανότητας των προσώπων.
|
Οι εργαζόμενοι ασχολούνται με το σχεδιασμό και τη βελτίωση πρωτοκόλλων και οδηγιών που σχετίζονται με την ασφάλεια των τροφίμων;
|
Ρήτρα 5.3.2 Ο επικεφαλής της ομάδας ασφάλειας τροφίμων είναι υπεύθυνος για: α) τη διασφάλιση της εγκατάστασης, εφαρμογής, συντήρησης και ενημέρωσης του FSMS · β) τη διαχείριση και οργάνωση του έργου της ομάδας ασφάλειας τροφίμων · γ) τη εξασφάλιση σχετικής κατάρτισης και ικανοτήτων για την ομάδα ασφάλειας τροφίμων (βλέπε 7.2) · δ) τη αναφορά στην ανώτατη διοίκηση για την αποτελεσματικότητα και την καταλληλότητα του FSMS.
|
Κατ ‘αρχήν το προσωπικό εκπροσωπείται από την ομάδα ασφάλειας τροφίμων. Αναζητήστε στοιχεία για το πώς η ομάδα ασφάλειας τροφίμων και η ανώτατη διοίκηση εμπλέκουν προσωπικό ή ομάδα αντιπροσώπων προσωπικού κατά την ανάπτυξη πρωτοκόλλων και οδηγιών. Πώς επικυρώνονται τα πρωτόκολλα και οι οδηγίες στις εγκαταστάσεις παραγωγής.
|