Σάββατο, 3 Δεκεμβρίου, 2022
15.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Φυστικοβούτυρο Jif: Το “σκάνδαλο” σαλμονέλας με τα… απροσδιόριστα θύματα

ΑρχικήΝέαΦυστικοβούτυρο Jif: Το "σκάνδαλο" σαλμονέλας με τα... απροσδιόριστα θύματα
spot_img

Ενώ έχουν επιβεβαιωθεί μόλις 21 κρούσματα σαλμονέλας που συνδέθηκαν με το φυστικοβούτυρο Jif, τα πάνω από 6 εκατομμύρια βάζα που ανακλήθηκαν εγείρουν υποψίες για πολύ περισσότερα.

Ένα ξέσπασμα σαλμονέλας που συνδέεται με την κατανάλωση του φυστικοβουτύρου Jif (από την J.M. Smucker Company) έχει απασχολήσει αρκετά την  Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA).

Τις εβδομάδες και τους μήνες που ακολούθησαν το τσουνάμι ανακλήσεων προϊόντων Jif στις 20 Μαΐου 2022, ο FDA έλαβε περισσότερες από 200 αναφορές από καταναλωτές που ισχυρίστηκαν ασθένεια μετά την κατανάλωση των ανακληθέντων προϊόντων. Ωστόσο, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) ανέφεραν μόλις 21 επιβεβαιωμένα κρούσματα από το στέλεχος Salmonella Seftenberg που συνδέονται με την κατανάλωση του φυστικοβούτυρου.

Σύμφωνα με έναν απολογισμό του CDC για το ξέσπασμα, ο πρώτος άνθρωπος νόσησε από σαλμονέλα εξαιτίας του Jif στις 19 Φεβρουαρίου 2022, ενώ ο 21ος στις 23 Μαΐου 2022. Η μέση ηλικία των θυμάτων ήταν τα 59 έτη, με το μικρότερο θύμα να είναι μόλις ενός έτους. Το 75% των ασθενών ήταν γυναίκες, ενώ όλοι ανεξαιρέτως ανέφεραν ότι είχαν καταναλώσει φυστικοβούτυρο Jif τις ημέρες πριν αρρωστήσουν.

Ο απολογισμός του FDA

Από την 1η Ιανουαρίου 2022 έως τις 11 Οκτωβρίου 2022, ο FDA υπέβαλε συνολικά 320 ερωτήματα και παράπονα σχετικά με το φυστικοβούτυρο Jif. Από αυτά, τα 319 αφορούσαν συγκεκριμένα προϊόντα που κατασκευάζονταν στο εργοστάσιο παραγωγής στο Λέξινγκτον του Κεντάκι που συνδέεται με την επιδημία. Επιπλέον, 235 από τους καταγγέλλοντες ανέφεραν ότι υπέφεραν από ασθένεια μετά την κατανάλωση φυστικοβούτυρου Jif, ενώ 204 ανέφεραν συγκεκριμένα συμπτώματα.

Τα περισσότερα από τα άτομα που ανέφεραν συμπτώματα υπέφεραν από πολλαπλές παρενέργειες. Χαρακτηριστικά, οι 166 εκ των κρουσμάτων ανέφεραν διάρροια, οι 124 κράμπες ή κοιλιακό άλγος, οι 80 εμετό, ενώ λιγότεροι έκαναν λόγο για ναυτία, πυρετό, ρίγη, κόπωση κ.α. Ελάχιστοι έκαναν αναφορά για επιβεβαιωμένη διάγνωση σαλμονέλας. Μόνο 4 χρειάστηκαν νοσηλεία.

Ανακλήσεις

Στις 20 Μαΐου 2022, η JM Smucker Co. ανακοίνωσε μια εθελοντική ανάκληση φυστικοβούτυρου που παρασκευάστηκε στις εγκαταστάσεις παραγωγής της στο Λέξινγκτον για μια περίοδο αρκετών μηνών, μέχρι και την ημερομηνία ανάκλησης. Η ειδοποίηση ανάκλησης απαριθμούσε μια ποικιλία προϊόντων, με διάφορα μεγέθη και συσκευασίες, ο αριθμός των οποίων ξεπερνά τα 6 εκατομμύρια βάζα. Μέχρι και τις 21 Οκτωβρίου, η ανάκληση, σύμφωνα με την eFoodAlert, δεν είχε ολοκληρωθεί.

Αξίζει, όμως να αναφερθεί πως, δεδομένου του αριθμού των ανακληθέντων συσκευασιών, ο πραγματικός αριθμός των νοσούντων μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερος, καθώς μπορεί οι περισσότεροι να μη δήλωσαν τα συμπτώματά τους.

Οι επιπτώσεις στην εταιρεία

Η Jif είναι η μεγαλύτερη μάρκα φυστικοβούτυρου στις ΗΠΑ, με 117,3 εκατομμύρια ανθρώπους να το καταναλώνουν το 2020. Υπολογίζεται πως όλες αυτές οι ανακλήσεις θα προκαλέσουν στην εταιρεία JM Smucker Co. ζημιά εκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο θα φανεί από την δημοσίευση των οικονομικών της αποτελεσμάτων του δεύτερου τριμήνου του οικονομικού έτους 2023 στις 21 Νοεμβρίου. Ωστόσο, τα αποτελέσματα του τέταρτου τριμήνου του 2022 ήταν αρκετά κερδοφόρα, με τα καθαρά έσοδα για τη Smucker να ανέρχονται στα 631,7 εκατομμύρια δολάρια.

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Νέα αποκαλυπτικά ευρήματα μελέτης σχετικά με την επιβίωση του SARS-COV-2 σε τρόφιμα

Γιατί ο ιός επιβιώνει σε ζαμπόν και τυρί τσένταρ και όχι σε μήλα ελιές και σφολιάτες.

Διοξείδιο του τιτανίου: Η ΕΕ και ο ΕΦΕΤ ξεκαθάρισαν στο cibum τι ισχύει μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού δικαστηρίου

Τι έχουν να πουν εκπρόσωποι της βιομηχανίας τροφίμων, αλλά και εκπρόσωπος της ίδιας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη νέα σύγχυση που επέφερε η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου να αναιρέσει την κατάταξη του διοξειδίου του τιτανίου ως καρκινογόνου ουσίας;

Βιομηχανία τροφίμων: Ανεπαρκείς οι πρακτικές διαχείρισης νερού σύμφωνα με έκθεση

Οι περισσότερες εταιρείες τροφίμων έχουν αδύναμες ή καθόλου πρακτικές διαχείρισης νερού, σύμφωνα με έκθεση της Morningstar.
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα