Τετάρτη, 18 Δεκεμβρίου, 2024
12.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Γαλοπούλα: Πως να την ξεπαγώσετε και τι να προσέξετε για να αποφύγετε την τροφική δηλητηρίαση

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΓαλοπούλα: Πως να την ξεπαγώσετε και τι να προσέξετε για να αποφύγετε την τροφική δηλητηρίαση
spot_img

Αν επιλέγετε γαλοπούλα για να γιορτάσετε φέτος τα Χριστούγεννα, η σωστή και ασφαλής απόψυξή της είναι πολύ σημαντική.

Η κατεψυγμένη γαλοπούλα είναι μια οικονομική επιλογή, αλλά είναι επίσης κι ένα μεγάλο μέγεθος κατεψυγμένου κρέατος που μπορεί να σας τρομάξει λίγο. Υπάρχουν διάφορες επιλογές όσον αφορά την απόψυξη μιας ολόκληρης γαλοπούλας, ανάλογα με τον χρόνο, τον χώρο και το μέγεθος του πουλιού.

Αν ξεπαγώσετε το κρέας λανθασμένα, αυξάνετε τις πιθανότητες να αρρωστήσετε από τροφικές ασθένειες, χάρη σε βακτήρια όπως η σαλμονέλα ή το καμπυλοβακτηρίδιο που βρίσκεται στη γαλοπούλα. Αυτά τα μικρόβια, τα οποία αδρανοποιούνται όταν καταψύχονται, αρχίζουν να πολλαπλασιάζονται καθώς αυξάνεται η θερμοκρασία.

Γι’ αυτό δεν είναι καλή ιδέα να ξεπαγώσετε τη γαλοπούλα σε μπανιέρα ή νεροχύτη γεμάτο με ζεστό νερό. Σίγουρα, θα ξεπαγώσει, αλλά μπορεί επίσης να χαλάσει η γαλοπούλα. Αυτές οι μέθοδοι θα τοποθετήσουν τα πουλερικά σας σε μη ασφαλείς θερμοκρασίες όπου τα βακτήρια μπορούν να πολλαπλασιαστούν. Αυτή είναι η λεγόμενη «επικίνδυνη ζώνη» μεταξύ 4°C και 40°C.

Ξεπαγώστε μια γαλοπούλα γρήγορα και με ασφάλεια

Σε έναν ιδανικό κόσμο, θα δίνατε στον εαυτό σας αρκετό χρόνο για να προετοιμάσετε τη γαλοπούλα με τον εγκεκριμένο από το USDA τρόπο: Ξεπαγώνοντας τη στο ψυγείο για μία ημέρα ανά τέσσερα έως πέντε κιλά κρέατος.

Αλλά σε περίπτωση που έχετε καλεσμένους που φτάνουν σε λιγότερο από 24 ώρες, δεν είστε απαραίτητα χαμένοι από χέρι αν ξεχάσατε να ξεπαγώσετε τη γαλοπούλα σας πριν από το δείπνο σας. Ακολουθούν μερικές συμβουλές γρήγορης απόψυξης αν βρίσκεστε σε δύσκολη θέση:

  • Βυθίστε τη γαλοπούλα σας σε κρύο νερό και αλλάξτε το κάθε 30 λεπτά.

Αυτή η επιλογή αποτρέπει τον πολλαπλασιασμό των βακτηρίων, αφού δεν την αφήνετε ποτέ να εισέλθει σε αυτή την επικίνδυνη ζώνη. Κρατήστε το κρέας στην αρχική του συσκευασία και βάλτε το σε μια μεγάλη λεκάνη γεμάτη με κρύο νερό, εξηγεί. Χρησιμοποιήστε ένα θερμόμετρο για να βεβαιωθείτε ότι παραμένει κάτω από τους 4°C.

Θα χρειαστούν περίπου 30 λεπτά ανά κιλό, οπότε αν έχετε μια γαλοπούλα 12 κιλών, θα πρέπει να διαθέσετε έξι ώρες για την απόψυξη, σύμφωνα με το USDA. Παρόλα αυτά, αυτή η μέθοδος είναι πιθανότατα η καλύτερη επιλογή σας, αφού θα μπορέσετε να βάλετε τη γαλοπούλα σας σε άλμη, να την καρυκεύσετε και να την ψήσετε χωρίς να υποβαθμίσετε τη γεύση ή την υφή της.

  • Φούρνος μικροκυμάτων

Αυτή η μέθοδος συνοδεύεται από ορισμένες προειδοποιήσεις. Πρώτον, η γαλοπούλα σας μπορεί να είναι πολύ μεγάλη για να χωρέσει στο φούρνο μικροκυμάτων. Και ακόμη και αν μπορεί να χωρέσει, θα πρέπει να αφαιρέσετε προηγουμένως την πλαστική συσκευασία, κάτι που γίνεται δύσκολο όταν πρόκειται για κατεψυγμένο προϊόν, δηλώνει ο Ted McCall, EdD, καθηγητής ασφάλειας τροφίμων στο Πανεπιστήμιο Johnson and Wales στο Providence.

Αλλά αν έχετε ξεπεράσει αυτά τα δύο εμπόδια, μπορείτε να δοκιμάσετε να βάλετε τη γαλοπούλα σε ένα σκεύος κατάλληλο για φούρνο μικροκυμάτων για να πιάσετε τους χυμούς που θα αρχίσουν να διαρρέουν καθώς θα ξεπαγώνει.

Θα χρειαστούν περίπου έξι λεπτά ανά κιλό χρησιμοποιώντας τη ρύθμιση απόψυξης. Έτσι, αν έχετε μια γαλοπούλα 12 κιλών, θα χρειαστείτε μία ώρα και 15 λεπτά, σύμφωνα με το USDA. Το μειονέκτημα είναι ότι μπορεί ακούσια να αρχίσετε να μαγειρεύετε μέρη της γαλοπούλας, κάνοντας το κρέας σκληρό όταν είστε έτοιμοι να την ψήσετε στο φούρνο, εξηγεί ο McCall.

Υπάρχουν μερικοί τρόποι για να διαπιστώσετε αν η γαλοπούλα σας έχει ξεπαγώσει, αλλά για όλους αυτούς θα πρέπει να αφαιρέσετε τη συσκευασία:

  • Αγγίξτε: Αφαιρέστε τη σακούλα με τα εντόσθια και βάλτε το χέρι σας στην κοιλότητα. Αγγίξτε το εσωτερικό του οστού του στήθους γύρω από την κοιλότητα. Αυτό δεν θα πρέπει να το αισθάνεστε καθόλου παγωμένο. Πιέστε το κρέας του στήθους – θα πρέπει να το αισθάνεστε μαλακό. Αν είναι στερεό, είναι ακόμα παγωμένο.
  • Κουνήστε: Κουνήστε τα πόδια και τις φτερούγες – θα πρέπει να είναι αρκετά χαλαρά. Εάν είναι σκληρά ή δεν μπορούν να μετακινηθούν, η γαλοπούλα θα πρέπει να αποψυχθεί περαιτέρω.
  • Θερμοκρασία: Μπορείτε να τοποθετήσετε ένα θερμόμετρο στο πιο παχύ σημείο του ποδιού ή του στήθους. Αν δείξει κάτι κάτω από 1°C, η γαλοπούλα είναι ακόμα κατεψυγμένη.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Lidl: Η απάντηση της αλυσίδας στο cibum.gr για τα χαλασμένα σοκολατάκια

Το Τμήμα Διασφάλισης Ποιότητας της αλυσίδας σουπερμάρκετ Lidl ξεκαθαρίζει ότι τα σοκολατάκια μόνο τα διακινεί και αποποιείται οποιασδήποτε ευθύνης.

Μελομακάρονα: Η “απάτη” και ο πιθανός κίνδυνος της εκδοχής Red Velvet

Η διαφορά των μελομακάρονων Red velvet -της νέας τάσης στα χριστουγεννιάτικα γλυκά- θα σας εκπλήξει.

Λάθη στις ημερομηνίες λήξης – Ζημιές εκατομμμυρίων στη Βιομηχανία

Τέσσερις διαφορετικές περιπτώσεις μόλις τις τελευταίες ημέρες!
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο