Κάθε κατάστημα έχει τεράστιους κουβάδες με φιστίκια που διατίθενται δωρεάν για να “τσιμπολογήσουν” οι πελάτες καθώς περιμένουν τα μπιφτέκια τους – Πρόκειται για μία τυχαία κίνηση ή για μία στρατηγική τακτική;
Για πάνω από 20 χρόνια η γνωστή αμερικανική αλυσίδα FIVE GUYS Burger & fries, παρέχει στους πελάτες της δωρεάν αράπικα φιστίκια όσο προετοιμάζεται η παραγγελία τους. Κάθε κατάστημα έχει τεράστιους κουβάδες με φιστίκια που διατίθενται δωρεάν για να “τσιμπολογήσουν” οι πελάτες καθώς περιμένουν τα μπιφτέκια τους.
Αυτή η ευγενική κατά τα άλλα χειρονομία μπορεί να ερμηνευτεί διαφορετικά από µία μερίδα κόσμου, καθώς για πολλούς το προϊόν αποτελεί κίνδυνο καθώς τα φιστίκια είναι από τα πιο γνωστά αλλεργιογόνα. Από την άλλη, η εταιρία απαντά πως δεν έχει κανέναν απολύτως λόγω να διώξει τους πελάτες της. Γιατί όμως έχει επιλέξει να διαθέτει στον κόσμο ένα τόσο αλλεργιογόνο τρόφιμο και µε ποιον τρόπο την αντιπροσωπεύει; Όπως αναφέρει το Mashed, υπάρχει ένας έξυπνος λόγος πίσω από αυτήν την τακτική.
Πρώην εργαζόμενος της εταιρίας, ανέφερε στο Reddit, πως ο λόγος που η αλυσίδα προέβη σε αυτήν τη κίνηση, ήταν για να αποσπά την προσοχή των πελατών όσο περιμένουν για την παραγγελία τους, και να µην τους κοιτάζουν επίμονα. Δεν είναι παράλογη τακτική, καθώς στη συγκεκριμένη αλυσίδα απαιτείται πιο χρονοβόρα διαδικασία στην παρασκευή των μπιφτεκιών για να παραμένουν ζουμερά, από ότι στις τυπικές αλυσίδες.
Τα φιστίκια για την εταιρία αποτελούν κάποιου είδους παράδοση, καθώς από το ξεκίνημα της, τηγανίζει τις πατάτες σε φυστικέλαιο, κάτι που το Five Guys αναγράφει και στο μενού του.
Έτσι, άτομα µε σοβαρές αλλεργίες στο συγκεκριμένο προϊόν δεν μπορούν να καταναλώσουν κάτι από τον κατάλογο γιατί εκτός από τις πατάτες, μπορεί να περιέχονται ίχνη αραχίδων παντού. Σύμφωνα, λοιπόν µε τον Stan Phelps, το συγκεκριμένο σνακ ερμηνεύεται ως προειδοποιητικό σημάδι, καθώς πιο εύκολα κάποιος µπορεί να καταναλώσει µια τηγανιτή πατάτα που έχει ψηθεί σε φυστικέλαιο παρά ολόκληρα φιστίκια.
Είναι πολύ πιθανόν λοιπόν το συγκεκριμένο “έθιμο” να παραμείνει, όσο η εταιρία χρησιμοποιεί το συγκεκριμένο λάδι για να τηγανίζει το φαγητό.