Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου, 2025
7.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Γιατί το Αμερικανικό Σύστημα Τροφίμων χρειάζεται την Αγροοικολογία

ΑρχικήΝέαΠεριβάλλον / ΒιωσιμότηταΓιατί το Αμερικανικό Σύστημα Τροφίμων χρειάζεται την Αγροοικολογία
spot_img

Η άνοδος της eco-friendly γεωργίας.

Η αγροοικολογία, η επιστήμη, πρακτική και κίνημα που επιδιώκει την κοινωνική, πολιτική, οικονομική και περιβαλλοντική βιωσιμότητα του παγκόσμιου συστήματος τροφίμων, κερδίζει έδαφος στις ΗΠΑ, σύμφωνα με νέα δημοσίευση στο Nature Food, το οποίο δημοσιεύτηκε υπό την ηγεσία του Dartmouth. Όπως αναφέρουν οι συν-συγγραφείς, η προσέγγιση απαιτεί συντονισμό μεταξύ επιστημόνων, αγροτών και ακτιβιστών.

«Όταν πρόκειται για βιώσιμα τρόφιμα και γεωργία, οι άνθρωποι στις ΗΠΑ τείνουν να είναι περισσότερο εξοικειωμένοι με τη βιολογική γεωργία, την παραγωγή τροφίμων χωρίς συνθετικές εισροές, και την αναγεννητική γεωργία, η οποία προσπαθεί κυρίως να αποκαταστήσει την υγεία του εδάφους», λέει η επικεφαλής συγγραφέας Theresa Ong, επίκουρη καθηγήτρια περιβαλλοντικών σπουδών στο Dartmouth.

«Η αγροοικολογία είναι διαφορετική, καθώς προσπαθεί να επιτύχει τόσο την οικολογική όσο και την κοινωνική βιωσιμότητα των διατροφικών συστημάτων χωρίς να θυσιάζει το ένα για το άλλο. Δεν μπορούμε να σώσουμε τη βιοποικιλότητα και την ακεραιότητα των οικοσυστημάτων χωρίς επίσης να διατηρήσουμε τα μέσα διαβίωσης των αγροτών και να διασφαλίσουμε ότι τα διατροφικά συστήματα που δημιουργούμε θα παρέχουν τρόφιμα που έχουν πολιτισμική σημασία για τις τοπικές κοινότητες και όχι απλώς θα καλύπτουν μια ποσόστωση θερμίδων», λέει η Ong.

Οι υποστηρικτές της αγροοικολογίας λένε ότι το αμερικανικό σύστημα διατροφής κυριαρχείται από τη βιομηχανική γεωργία, η οποία χαρακτηρίζεται από τη μονοκαλλιέργεια, την εξάρτηση από αγροχημικά όπως τα φυτοφάρμακα και τα λιπάσματα, καθώς και από την προηγμένη τεχνολογία και τα μηχανήματα που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τα ορυκτά καύσιμα.

Προηγούμενες έρευνες έχουν διαπιστώσει ότι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα παγκόσμια διατροφικά συστήματα -που περιλαμβάνουν την επισιτιστική ανασφάλεια, τις κρίσεις δημόσιας υγείας, την απώλεια βιοποικιλότητας και την κλιματική αλλαγή- διαιωνίζονται εν μέρει από το αμερικανικό διατροφικό σύστημα και την πολιτική επιρροή των μεγάλων παικτών του.

Εδώ και δεκαετίες, πολλοί στις ΗΠΑ και όχι μόνο, ζητούν τον μετασχηματισμό του βιομηχανικού συστήματος τροφίμων. Τα Ηνωμένα Έθνη προώθησαν την αγροοικολογία ως τον μηχανισμό για την επίτευξη αυτού του μετασχηματισμού.

Παρά την αυξανόμενη διεθνή φήμη της, η αγροοικολογία άργησε να αναγνωριστεί πέρα από τους ακαδημαϊκούς κύκλους στις ΗΠΑ.

Όμως, το προσωπικό του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ ζήτησε από τους αγροοικολόγους να συγκαλέσουν μια Σύνοδο Κορυφής για την αγροοικολογία στις ΗΠΑ το 2023, η οποία συγκέντρωσε 100 ενδιαφερόμενους φορείς του διατροφικού συστήματος για να συζητήσουν την προώθηση της έρευνας αυτού του είδους στη χώρα.

Οι συμμετέχοντες συζήτησαν την ανάγκη για δίκαιη εκπροσώπηση και υποστήριξη όλων των εμπλεκόμενων φορέων του διατροφικού συστήματος, συμπεριλαμβανομένων των επαγγελματιών της γεωργίας, των φορέων αλλαγής των διατροφικών συστημάτων και των επιστημόνων, καθώς και για αυξημένη πρόσβαση σε χρηματοδότηση και ηθικές προσεγγίσεις στην έρευνα.

«Η “διατροφική κυριαρχία” -το δικαίωμα να ορίζουν, να παράγουν και να έχουν πρόσβαση σε υγιεινά τρόφιμα που είναι πολιτισμικά κατάλληλα και διατηρούν τον τρόπο ζωής των αγροτών- αποτελεί κρίσιμο στόχο της αγροοικολογίας και ορίστηκε για πρώτη φορά από τη La Vía Campesina, ένα διεθνές κίνημα αγροτών, το 1996», λέει η Ong, η οποία συμμετείχε στη σύνοδο κορυφής.

Η Σύνοδος Κορυφής για την Αγροοικολογία βασίζεται στη δυναμική που αναπτύσσεται τα τελευταία 15 χρόνια, με την ίδρυση της μη κερδοσκοπικής Αμερικανικής Συμμαχίας για την Τροφική Κυριαρχία το 2010 και τη θέσπιση νόμων για την τροφική κυριαρχία σε οκτώ πολιτείες (Μέιν, Βερμόντ, Μασαχουσέτη, Τζόρτζια, Βόρεια Καρολίνα, Γιούτα, Γουαϊόμινγκ και Μοντάνα). Επιπλέον, ιδρύθηκαν ινστιτούτα αγροοικολογίας στο Πανεπιστήμιο Florida A&M το 2022 και στο Πανεπιστήμιο του Βερμόντ το 2023.

Πρέπει να γίνει ακόμη πολλή δουλειά για να διασφαλιστεί ότι όλες οι φωνές εκπροσωπούνται και έχουν εξουσία λήψης αποφάσεων σε αυτόν τον χώρο, οι οποίες μπορεί να μοιράζονται πολλές από τις ίδιες αξίες και στόχους, όπως οι μεγάλοι και οι μικροί αγρότες, οι οικογενειακοί αγρότες, οι μετανάστες αγρότες, οι μαύροι και οι ιθαγενείς αγρότες και οι εργάτες γης, σύμφωνα με τους συν-συγγραφείς.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πόσιμο νερό: 6.800 περιπτώσεις καρκίνου το χρόνο από νερό μολυσμένο με χημικές ουσίες PFAS

Μελέτη δείχνει ότι σε περιοχές, όπου το πόσιμο νερό ξεπέρασε τα συνιστώμενα μέγιστα επίπεδα PFAS είχαν υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης καρκίνων του πεπτικού, του ενδοκρινικού, του αναπνευστικού και του στόματος και του λαιμού

Το είδος τσιπούρας που προκαλεί παραισθήσεις παρόμοιες με LSD

Η κατανάλωση αυτού του ψαριού μπορεί να σας κάνει να "ταξιδεύετε" για μέρες...
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο