Παρασκευή, 29 Σεπτεμβρίου, 2023
24.6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

HΠΑ: Το 40% των τροφιμογενών μολύνσεων οφείλονται σε άρρωστους εργαζόμενους!

ΑρχικήΝέαHΠΑ: Το 40% των τροφιμογενών μολύνσεων οφείλονται σε άρρωστους εργαζόμενους!
spot_img

Έρευνα των CDC σε 35 περιοχές των ΗΠΑ τονίζει τον ρόλο των άρρωστων εργαζομένων σε κρούσματα τροφιμογενών ασθενειών.

Tην επείγουσα ανάγκη για τη βελτίωση των πολιτικών πρόληψης για τις μεταδιδόμενες από τρόφιμα μολύνσεις υπογραμμίζει μια νέα έκθεση από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των Ηνωμένων Πολιτειών (CDC), δίνοντας έμφαση στην άδεια ασθένειας μετ’ αποδοχών.

Ερευνώντας στοιχεία για τις περιπτώσεις μετάδοσης μολυσματικών ασθενειών μέσω της τροφής και των πολιτικών για τους άρρωστους εργαζόμενους από 35 κομητείες και πολιτείες των ΗΠΑ, η έκθεση καταλήγει στο ότι οι αναφορές των ασθενειών και οι αναρρωτικές άδειες μπορούν να βελτιώσουν την ασφάλεια τροφίμων σε πολλά εστιατόρια.

Τα κρούσματα από τροφιμογενείς ασθένειες στις ΗΠΑ το τελευταίο διάστημα είναι αρκετά, αφού νωρίτερα το Μάϊο 100 άνθρωποι μολύνθηκαν από νοροϊό- ένα εξαιρετικά μεταδοτικό βακτήριο- ενώ σε εστιατόρια Taco Bell στη Βοστώνη 45 ασθενείς επιβεβαιωμένα νόσησαν από ηπατίτιδα Α.

Η έκθεση με τίτλο «Εστίες τροφιμογενών ασθενειών σε καταστήματα λιανικής τροφίμων — Εθνικό Σύστημα Αναφοράς Περιβαλλοντικής Εκτίμησης, 25 Υπουργεία Υγείας του Κράτους και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, 2017–2019» των CDC υπογραμμίζει, επίσης, τη σημασία της συλλογής και ανάλυσης δεδομένων περιβαλλοντικής υγείας για την ενίσχυση των προσπαθειών πρόληψης.

Το 40% των περιστατικών οφείλονταν σε άρρωστους εργαζόμενους

Να σημειωθεί ότι τα ευρήματα αντλήθηκαν από το Εθνικό Σύστημα Αναφοράς Περιβαλλοντικής Αξιολόγησης (NEARS), το οποίο παρέχει πρόσθετες πληροφορίες για τα κρούσματα τροφιμογενών ασθενειών.

Κατά το διάστημα 2017 και 2019, συνολικά 800 κρούσματα τροφιμογενών ασθενειών που σχετίζονται με 875 καταστήματα λιανικής πώλησης τροφίμων αναφέρθηκαν στο NEARS από 25 κρατικές και τοπικές υπηρεσίες υγείας, αναφέρει η έκθεση.

Από όλα αυτά, περίπου το 70% των εστιών αφορούσαν επιβεβαιωμένα κρούσματα, ενώ ο νοροϊός και η σαλμονέλα ήταν τα πιο κοινά παθογόνα (47% και 18% των εστιών, αντίστοιχα). Το 40% των εστιών είχαν τουλάχιστον έναν αναφερόμενο παράγοντα που σχετίζεται με τη μόλυνση των τροφίμων που οφειλόταν σε εργαζόμενο μολυσμένο με κάποιο παθογόνο.

Η έκθεση τονίζει τον ρόλο των άρρωστων εργαζομένων σε κρούσματα τροφιμογενών ασθενειών, οι οποίοι δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να έρχονται σε επαφή με το φαγητό, και τη σημασία των κατάλληλων πολιτικών και πρακτικών για την ασφάλεια των τροφίμων στα καταστήματα λιανικής πώλησης τροφίμων.

Ελλιπείς πολιτικές ασφάλειας τροφίμων

Για την έκθεση οι ειδικοί πήραν συνεντεύξεις από διευθυντές καταστημάτων .

Αν και τα περισσότερα εστιατόρια είχαν ως πολιτική να ειδοποιείται ο εργοδότης σε περίπτωση ασθένειας (91,7%), μόνο το 23% ανέφεραν ξεκάθαρα και τα πέντε συμπτώματα ασθένειας που έπρεπε να αναφέρουν οι εργαζόμενοι.

Επιπλέον, το 85,5% είχαν μεν ως πολιτική να περιορίζονται οι εργαζόμενοι από την εργασία, αλλά μόνο το 17,8 % των πολιτικών ανέφεραν καθαρά και τα 5 συμπτώματα που ορίζουν έναν φορέα επικίνδυνης μολυσματικής ασθένειας.

Για αυτό, οι υπάρχουσες πολιτικές θα πρέπει να επαναξιολογηθούν και να βελτιωθούν για την καλύτερη αντιμετώπιση του κινδύνου τροφιμογενούς ασθένειας.  Το πλύσιμο χεριών, πολιτικές αναρρωτικής άδειας και εμβολιασμός των εργαζομένων κατά ιών, όπως της ηπατίτιδας Α είναι μείζονος σημασίας για τον περιορισμό κάποιας επιδημίας που σχετίζεται με τα τρόφιμα.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

spot_img

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Το ECDC συνδέει την γρίπη των πτηνών με ανεξήγητες νευρολογικές ασθένειες σε ανθρώπους!

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων συστήνει επαγρύπνηση στις Αρχές Δημόσιας Υγείας.

Αιθυλένιο σε μπανάνες και άλλα φρούτα: Επικίνδυνο για την υγεία ή φυσική ορμόνη;

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το αιθυλένιο, το οποίο έχετε "δει" πολλάκις χωρίς να το ξέρετε!

Ζυμαρικά από όσπρια: Η νέα τάση και… λύση για την αποδοχή των οσπρίων από τα παιδιά

Ένα από τα πλεονεκτήματα των καινοτόμων ζυμαρικών, είναι πως αποτελούν τον "δούρειο ίππο" για την κατανάλωση οσπρίων από παιδιά.
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα