Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
15.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Η ΕΕ αποδέχθηκε τη θέση των Βούλγαρων παραγωγών ροδέλαιου για το νέο κανονισμό

ΑρχικήΝέαΗ ΕΕ αποδέχθηκε τη θέση των Βούλγαρων παραγωγών ροδέλαιου για το νέο κανονισμό
spot_img

Η Βουλγαρία κέρδισε τη μάχη στην ΕΕ για αλλαγή του νέου κανονισμού για τα αιθέρια έλαια.

Την τελευταία ημέρα της σουηδικής προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα κράτη μέλη, μέσω της Επιτροπής των Μόνιμων Αντιπροσώπων I (COREPER I), ενέκριναν νομοθετική πρόταση για τη διατήρηση της υπάρχουσας προσέγγισης για την ταξινόμηση των αιθέριων ελαίων, ανακοίνωσε το υπουργείο Γεωργίας και Τροφίμων στη Σόφια.

Σε σχέση με την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τροποποίηση του κανονισμού για την ταξινόμηση, την επισήμανση και τη συσκευασία ουσιών και μιγμάτων, το Συμβούλιο της ΕΕ δέχθηκε τα επιχειρήματα της Βουλγαρίας και επτά άλλων κρατών μελών σχετικά με τις δυσκολίες στην υιοθέτηση της προτεινόμενης προσέγγισης και πρόσθεσε μια ρήτρα αναθεώρησης ζητώντας από την Επιτροπή να προβεί σε περαιτέρω ανάλυση και να την παρουσιάσει σε τέσσερα χρόνια.

Η θέση της Βουλγαρίας υπέρ των παραγωγών αιθέριων ελαίων διατυπώθηκε από τον υπουργό Γεωργίας και Τροφίμων Κίριλ Βάτεφ σε συνεδρίαση του Συμβουλίου Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ στο Λουξεμβούργο στις 26-27 Ιουνίου. Ο Βάτεφ δήλωσε ότι η Βουλγαρία επέμεινε στη διατήρηση της υφιστάμενης προσέγγισης για την ταξινόμηση των αιθέριων ελαίων προκειμένου να διατηρηθούν οι παραδοσιακές μέθοδοι παραγωγής τους στην ΕΕ και να επιτραπεί στους αγρότες και τους εποχικούς εργάτες του κλάδου να διατηρήσουν τα προς το ζην. Ζήτησε να εξαιρεθούν τα αιθέρια έλαια από την έννοια των σύνθετων ουσιών, ώστε να συνεχίσουν να ταξινομούνται σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες ως ουσίες και όχι ως μίγματα.

Η απόφαση του Συμβουλίου της ΕΕ προωθεί την υπόθεση των παραγωγών φυσικών ουσιών για την αρωματοποιία και τα καλλυντικά, σύμφωνα με το δελτίο Τύπου. Δεν έχουν διεξαχθεί ακόμη διαπραγματεύσεις με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τον καθορισμό της τελικής έκδοσης του κανονισμού.

Ο υπουργός Γεωργίας Βάτεφ δήλωσε ότι η απόφαση είναι ένα επίτευγμα όλης της βουλγαρικής κυβέρνησης και προσωπικά του πρωθυπουργού Νικολάι Ντένκοφ, που είναι επιστήμονας διεθνούς εμβέλειας στον τομέα της χημείας και της φυσικοχημείας. Ο Ντένκοφ υπερασπίστηκε με σθένος το βουλγαρικό ροδέλαιο και άλλα φυσικά αιθέρια έλαια στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 30 Ιουνίου. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης με θέμα την “Οικονομία”, επισήμανε μια σημαντική παράβλεψη στο σχέδιο κανονισμού για την ταξινόμηση, την επισήμανση και τη συσκευασία των χημικών προϊόντων (CLP), που τοποθετεί τα αιθέρια έλαια στην κατηγορία των επικίνδυνων χημικών μιγμάτων. “Όταν συζητάμε αν κάτι είναι επιβλαβές, πρέπει να βλέπουμε όχι μόνο τι είναι η ουσία, αλλά και ποια είναι η συγκέντρωσή της”, είπε ο Ντένκοφ, προσθέτοντας ότι μόνο τότε μπορεί μια ουσία να χαρακτηριστεί επικίνδυνη ή όχι. “Στο κείμενο της ρύθμισης που παρουσιάζεται λείπει η λέξη ‘συγκέντρωση'” σημείωσε.

Ο Ντένκοφ είπε στους άλλους ηγέτες της ΕΕ ότι ο προτεινόμενος κανονισμός ήταν μια κατάχρηση της επιστήμης. Ζήτησε από την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να φροντίσει ώστε το κείμενο να γίνει πιο ακριβές, γιατί “δεν είναι επιστημονικό, αν και θα έπρεπε”. Το αίτημά του έγινε δεκτό.

ΑΠΕ

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο