Τρίτη, 5 Νοεμβρίου, 2024
14.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Η ΕΕ εγκρίνει την οστεοποντίνη βόειου γάλακτος ως νέο τρόφιμο

ΑρχικήΝέαΗ ΕΕ εγκρίνει την οστεοποντίνη βόειου γάλακτος ως νέο τρόφιμο
spot_img

Το Novel Food προορίζεται να χρησιμοποιηθεί σε μέγιστο επίπεδο χρήσης 151 mg/L, στα παρασκευάσματα για βρέφη, στα παρασκευάσματα δεύτερης βρεφικής ηλικίας και στα έτοιμα προς κατανάλωση γαλακτοκομικά γεύματα για παιδιά ηλικίας έως 35 μηνών. 

Με την απόφαση 2023/463 η ΕΕ ενέκρινε την αίτηση της Arla Foods Ingredients Group P/S για την κυκλοφορία στην ενωσιακή αγορά της οστεοποντίνης βόειου γάλακτος ως νέο τρόφιμο, σε βρεφικά παρασκευάσματα και παρασκευάσματα δεύτερης βρεφικής ηλικίας.

Η οστεοποντίνη βόειου γάλακτος απομονώνεται από παστεριωμένο ή μικροφιλτραρισμένο βόειο ορό γάλακτος ή γάλα με χρωματογραφία ανταλλαγής ιόντων, υπερδιήθηση για την αφαίρεση συστατικών χαμηλού μοριακού βάρους και ξήρανση με ψεκασμό. Κατά τη διάρκεια αυτών των σταδίων διήθησης αφαιρούνται η λακτόζη και οι πρωτεΐνες ορού γάλακτος, κυρίως η άλφα-λακταλβουμίνη και η βήτα λακτοσφαιρίνη.

Της έγκρισης προηγήθηκε γνωμοδότηση της EFSA η οποία απεφάνθη ότι η οστεοποντίνη του βοείου γάλακτος είναι ασφαλής υπό τις προτεινόμενες συνθήκες χρήσης για βρέφη και μικρά παιδιά ηλικίας έως 35 μηνών σε επίπεδα που δεν υπερβαίνουν τα 151 mg/L.

Επειδή  η νέα τροφή προέρχεται από βόειο γάλα, τα τρόφιμα που περιέχουν απομονωμένη βασική πρωτεΐνη βόειου γάλακτος, όπως η οστεοποντίνη βοείου γάλακτος, θα πρέπει να φέρουν κατάλληλη επισήμανση, για την αποφυγή αλλεργικών αντιδράσεων.

Μόνο η εταιρεία Arla Foods Ingredients Group, έχει άδεια να διαθέσει στην αγορά εντός της Ένωσης την οστεοπιντίνη βόειου γάλακτος, για περίοδο πέντε ετών από τις 26 Μαρτίου 2023, εκτός εάν ένας επόμενος αιτών λάβει άδεια για αυτό το νέο τρόφιμο χωρίς αναφορά στα επιστημονικά δεδομένα που προστατεύονται σύμφωνα με το άρθρο 3 ή με τη συμφωνία της Arla Foods Ingredients Group P/S.

Η ονομασία του νέου τροφίμου στην επισήμανση των τροφίμων που το περιέχουν είναι «Οστεοποντίνη βοοειδούς γάλακτος».

Χαρακτηριστικά/Σύνθεση

% πρωτεΐνης ως έχει (Ν × 6,38): 76,5–80,5

Οστεοποντίνη βόειου γάλακτος (bmOPN) (% πρωτεΐνης): ≥ 84,5

bmOPN πλήρους μήκους (MW 33,9 kDa) (% του bmOPN): ≥ 15

Ν-τερματικό θραύσμα bmOPN (MW 19,8 kDa) (% του bmOPN): ≥ 70

Άλλες πρωτεΐνες γάλακτος (% πρωτεΐνης): ≤ 14,5

Υγρασία: < 9,5 %

Λακτόζη: ≤ 1,0 %

Λίπος: ≤ 1,0 %

Τέφρα: ≤ 11 %

Δείκτης αδιαλυτότητας (mL) ≤ 1,0

Βαριά μέταλλα

Μόλυβδος: < 0,05 mg/kg

Κάδμιο: < 0,05 mg/kg

Υδράργυρος: < 0,05 mg/kg

Αρσενικό: < 0,5 mg/kg

Αφλατοξίνη M1 < 0,1 μg/kg

Μικροβιολογικά κριτήρια

Συνολικός αριθμός πλακών (30 °C) (CFU/g): ≤ 5 000

Μούχλα/μαγιά (CFU/g): ≤ 100

Bacillus cereus (CFU/g): < 50

Κλωστρίδια που μειώνουν το θείο (CFU/g): < 10

Staphylococcus aureus : Δεν ανιχνεύεται σε 1 g

Εντεροβακτηρίδια (CFU/g): < 10

Salmonella spp.: Δεν ανιχνεύεται σε 25 g

CFU: Μονάδες σχηματισμού αποικιών»

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

7 νεκροί από την μαγιά στο ψωμί – Συνεχιζόμενη μόλυνση της γραμμής παραγωγής

Έκρηξη λιστερίωσης που σχετίζεται με προϊόντα μαγιάς Baker's, στην Ελβετία.

Ενθουσιασμός και χαρά στην τελετή απονομής των βραβείων FEA 2024

Με μεγάλη επιτυχία και πλήθους κόσμου, ολοκληρώθηκε η τελετή βράβευσης των βραβείων Food Experts’ Awards 2024 στο πλαίσιο της έκθεσης τροφίμων Food&Drink της ΔΕΘ HELEXPO.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο