Κυριακή, 24 Νοεμβρίου, 2024
12.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Η EFSA “ακύρωσε” 8 πρόσθετα-αρωματικές ύλες με γεύση καπνιστού

ΑρχικήΝέαΗ EFSA "ακύρωσε" 8 πρόσθετα-αρωματικές ύλες με γεύση καπνιστού
spot_img

Πιθανή ανησυχία για γονιδιοτοξικότητα διαπίστωσε η EFSA για τα πρόσθετα με άρωμα καπνού.

Οι αρωματικές ύλες καπνού χρησιμεύουν ως εναλλακτική λύση στο παραδοσιακό κάπνισμα, μια μακρόχρονη πρακτική που χρησιμοποιείται για τη συντήρηση ορισμένων τροφίμων, όπως τα ψάρια, το κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Μπορούν όμως να χρησιμοποιηθούν και ως αρωματικές ύλες σε άλλα τρόφιμα, όπως σούπες, σάλτσες, ποτά, πατατάκια, βρώσιμα παγάκια και γλυκίσματα. Οι αρωματικές ύλες καπνού δεν έχουν την ίδια συντηρητική λειτουργία, αλλά όταν προστίθενται στα τρόφιμα, τους προσδίδουν καπνιστή γεύση. Η EFSA αξιολόγησε την ασφάλεια οκτώ αρωματικών υλών καπνού στην αγορά της ΕΕ, η άδεια των οποίων επρόκειτο να ανανεωθεί, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.

Η επιτροπή της EFSA για τα πρόσθετα και τις αρωματικές ύλες τροφίμων (FAF) αξιολόγησε την ασφάλεια για τα εξής οκτώ προϊόντα με γεύση καπνού: proFagus Smoke R709, SmokEz Enviro-23,  SmokEz C-10, Scansmoke SEF7525, Smoke Concentrate 809045, Zesti Smoke Code, proFagus Smoke R714, και Fumokomp. Τα οκτώ προϊόντα που μόλις αξιολογήθηκαν κυκλοφορούν στην αγορά της ΕΕ τα τελευταία 10 χρόνια και οι αιτούντες ζήτησαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να παρατείνει τις άδειές τους για 10 επιπλέον χρόνια. Για τα άλλα δύο προϊόντα που κυκλοφορούν σήμερα στην αγορά της ΕΕ, ο αιτών δεν ζήτησε ανανέωση της άδειάς τους. 

Η παρούσα γνώμη προέκυψε μετά την αξιολόγηση των δεδομένων που υποβλήθηκαν σχετικά με τον χημικό χαρακτηρισμό, τη διατροφική έκθεση και τη γονοτοξικότητα του πρωτογενούς προϊόντος.

Με βάση τα διαθέσιμα επιστημονικά στοιχεία, Η EFSA δεν μπόρεσε να αποκλείσει ανησυχίες σχετικά με τη γονιδιοτοξικότητα για κανένα από τα οκτώ αρωματικά προϊόντα καπνού.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη μέλη της ΕΕ θα εξετάσουν προσεκτικά την αξιολόγηση της EFSA στο πλαίσιο των συζητήσεων σχετικά με τις κατάλληλες επιλογές διαχείρισης του κινδύνου για τις αρωματικές ύλες καπνού που κυκλοφορούν σήμερα στην αγορά.

Η γονιδιοτοξικότητα είναι η ικανότητα μιας χημικής ουσίας να βλάπτει το γενετικό υλικό των κυττάρων. Αλλαγές ή μεταλλάξεις στις γενετικές πληροφορίες μέσα σε ένα κύτταρο μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καταστάσεων όπως ο καρκίνος και οι κληρονομικές ασθένειες. Για αυτόν τον τύπο τοξικότητας, δεν είναι δυνατόν να καθοριστεί ένα ασφαλές επίπεδο.

Σε γενικές γραμμές, μπορεί να υπάρχει αυξημένος κίνδυνος βλαβερών συνεπειών κατά την κατανάλωση γονοτοξικών ουσιών. Ωστόσο, η πιθανότητα εμφάνισης αυτών των επιδράσεων εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της γενετικής και των διατροφικών συνηθειών του ατόμου. Η πιθανότητα εμφάνισης τέτοιων επιβλαβών επιδράσεων ως αποτέλεσμα της κατανάλωσης τροφίμων αρωματισμένων με αρωματικές ύλες καπνού δεν έχει διερευνηθεί από την EFSA. Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι η EFSA υιοθετεί μια συντηρητική προσέγγιση στις αξιολογήσεις της, που σημαίνει ότι εξετάζουμε τα χειρότερα σενάρια για την εκτίμηση των κινδύνων και των κινδύνων.

Μια ισορροπημένη διατροφή γενικά μειώνει την πιθανότητα έκθεσης σε κινδύνους από τα τρόφιμα. Η εξισορρόπηση της διατροφής με μια μεγάλη ποικιλία τροφίμων, π.χ. κρέας, ψάρι, λαχανικά, θα μπορούσε να βοηθήσει τους καταναλωτές να μειώσουν την πρόσληψη επιβλαβών ουσιών.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ανάκληση 150.000 εμφιαλωμένων νερών: Το  «τεράστιο λάθος» των αρχών

Τον γύρο του κόσμου έκανε μία λανθασμένη ανακοίνωση προκαλώντας την αντίδραση της εταιρείας.

Εμπειρίες επιθεωρητών ασφάλειας τροφίμων: Η πιο συχνή και κοινή παράβαση

Ποιες είναι οι προτάσεις των ερευνητών για την συμμόρφωση των επιχειρήσεων στον τομέα της ασφάλειας τροφίμων.

Αξίζει να ακολουθήσει κάποιος το επάγγελμα του διαιτολόγου; Του Νίκου Ζορζοβίλη*

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του να είσαι διαιτολόγος.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο