Η νέα έκθεση της EFSA και του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) που δημοσιεύθηκε χθες 13 Δεκεμβρίου, παρουσιάζει τα αποτελέσματα των δραστηριοτήτων παρακολούθησης ζωονόσων που πραγματοποιήθηκαν το 2020 σε 27 κράτη μέλη της ΕΕ (ΚΜ) και εννέα κράτη μη μέλη.
Δύο γεγονότα επηρέασαν τη συλλογή δεδομένων και τα σχετικά στατιστικά στοιχεία για τα κράτη μέλη για το 2020: η πανδημία COVID‐19 και η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ.
Το 2020, η πρώτη και η δεύτερη πιο αναφερόμενη ζωονόσος στον άνθρωπο ήταν η καμπυλοβακτηρίωση και η σαλμονέλωση, αντίστοιχα. Η τάση της ΕΕ για επιβεβαιωμένα ανθρώπινα κρούσματα αυτών των δύο ασθενειών ήταν σταθερή (επίπεδη) από το 2016 έως το 2020. Δεκατέσσερα από τα 26 ΚΜ που υποβάλλουν στοιχεία σχετικά με τα προγράμματα ελέγχου της Salmonella στα πουλερικά πέτυχαν τους στόχους μείωσης για όλες τις κατηγορίες πουλερικών.
Τα αποτελέσματα της Salmonella για σφάγια διαφόρων ειδών που διενεργήθηκαν από τις αρμόδιες αρχές, ήταν τα συχνότερα θετικά από τους ίδιους ελέγχους που διενεργήθηκαν από τους υπευθύνους επιχειρήσεων τροφίμων. Αυτό ίσχυε επίσης για τα αποτελέσματα ποσοτικού προσδιορισμού του Campylobacter από σφάγια κρεοπαραγωγής, ενώ συνολικά σε επίπεδο ΕΕ τα ποσοστά αυτά ήταν συγκρίσιμα. Η λοίμωξη από Yesrinia ήταν η τρίτη πιο αναφερόμενη ζωονόσος στον άνθρωπο, με 10 φορές λιγότερες περιπτώσεις που αναφέρθηκαν από τη σαλμονέλλωση, ακολουθούμενη από λοιμώξεις Shiga-toxin producing Escherichia coli (STEC) και Listeria monocytogenes.
Οι ασθένειες που προκλήθηκαν από λοιμώξεις L. monocytogenes και του ιού του Δυτικού Νείλου ήταν τα πιο σοβαρά ζωονοσογόνα νοσήματα με τον υψηλότερο ποσοστό θανάτων ανά κρούσμα. Το 2020, 27 κράτη μέλη ανέφεραν 3.086 τροφιμογενείς εστίες (μείωση 47,0% σε σχέση με το 2019) και 20.017 ανθρώπινες περιπτώσεις (μείωση 61,3%).
Η Salmonella παρέμεινε ο πιο συχνά αναφερόμενος αιτιολογικός παράγοντας για τροφιμογενείς εστίες. Η Salmonella στα «αυγά και τα προϊόντα αυγών», ο Νοροϊός στα «οστρακόδερμα, τα οστρακοειδή, τα μαλάκια και τα προϊόντα που τα περιέχουν» και η L. monocytogenes στα «ψάρια και προϊόντα ψαριών» ήταν τα ζευγη πηγής/τροφίμων που προκαλούν μεγαλύτερη ανησυχία.
Αυτή η έκθεση παρέχει επίσης ενημερώσεις σχετικά με τη φυματίωση λόγω του Mycobacterium bovis ή του Mycobacterium caprae, Βrucella, Trichinella, Εχινόκοκκου, Τοξοπλάσματος, λύσσας, Coxiella burnetii (πυρετός Q) και Τουλαραιμία.
Για να δείτε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την έκθεση, μπορείτε να επισκεφθείτε τον παρακάτω σύνδεσμο:
https://efsa.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.2903/j.efsa.2021.6971