Σάββατο, 5 Οκτωβρίου, 2024
28.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Η Γαλλία απαγορεύει την αλγερινή «Nutella» – Αμφισβητούνται τα κίνητρα των αρχών

ΑρχικήΝέαΗ Γαλλία απαγορεύει την αλγερινή «Nutella» - Αμφισβητούνται τα κίνητρα των αρχών
spot_img

Η αυξανόμενη δημοτικότητα του αλγερινού προϊόντος οδήγησε σε πιο αυστηρούς ελέγχους από τις γαλλικές αρχές.

Το αλγερινό άλειμμα σοκολάτας El Mordjene, που συγκρίνεται συχνά με τη Nutella, μπλοκαρίστηκε πρόσφατα στο λιμάνι της Μασσαλίας λόγω μη συμμόρφωσης με τους ευρωπαϊκούς κανόνες για την εισαγωγή τροφίμων που περιέχουν γαλακτοκομικά προϊόντα.

Παρά το γεγονός ότι πωλείται στη Γαλλία εδώ και αρκετό καιρό, οι γαλλικές αρχές επικαλέστηκαν το άρθρο 20 του κανονισμού 2202/2292 της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σύμφωνα με αυτόν τον κανονισμό, τρόφιμα που περιέχουν γάλα μπορούν να εισέλθουν στην ΕΕ μόνο αν προέρχονται από χώρες που διαθέτουν εγκεκριμένο σχέδιο ελέγχου για τις φαρμακολογικά δραστικές ουσίες, τα φυτοφάρμακα και τις μολυσματικές ουσίες.

Η Αλγερία δεν περιλαμβάνεται στη λίστα των χωρών που πληρούν αυτές τις προϋποθέσεις, και δεδομένου ότι το El Mordjene περιέχει αποβουτυρωμένο γάλα σε σκόνη, οι γαλλικές τελωνειακές αρχές μπλόκαραν την εισαγωγή του προϊόντος.

Η απόφαση αυτή προκάλεσε αντιδράσεις, δεδομένου ότι το προϊόν πωλείται στη γαλλική αγορά τουλάχιστον από το 2022 χωρίς προβλήματα. Ο αποκλεισμός συνέβη ξαφνικά τη στιγμή που το El Mordjene γνώριζε αυξανόμενη δημοτικότητα, κυρίως χάρη στην προώθησή του από influencers και food bloggers στα social media, όπου συγκρίθηκε επανειλημμένα με τη Nutella.

Αυτή η ξαφνική επιτυχία οδήγησε σε φήμες ότι η Ferrero, η πολυεθνική που παράγει τη Nutella, ενδεχομένως να εμπλέκεται στον αποκλεισμό του προϊόντος. Πολλοί γαλλικοί και αλγερινοί ειδησεογραφικοί οργανισμοί υποστήριξαν ότι η Ferrero μπορεί να ασκεί πίεση στις αρχές για να απομακρύνει έναν ανταγωνιστή από την αγορά. Ωστόσο, η Ferrero αρνήθηκε οποιαδήποτε ανάμειξη, επισημαίνοντας ότι οι ευρωπαϊκοί κανονισμοί είναι αυτοί που ρυθμίζουν την εμπορία προϊόντων.

Από την πλευρά τους, οι γαλλικές αρχές εξήγησαν ότι μέχρι στιγμής δεν είχε γίνει αυστηρός έλεγχος για το προϊόν, γεγονός που επέτρεψε την κυκλοφορία του παρά την έλλειψη συμμόρφωσης με τους κανονισμούς της ΕΕ.

Το γαλλικό Υπουργείο Γεωργίας επιβεβαίωσε ότι έχει ξεκινήσει έρευνα για να προσδιοριστεί πώς το προϊόν είχε καταφέρει να εισέλθει στην ευρωπαϊκή αγορά χωρίς να πληροί τις απαραίτητες προϋποθέσεις. Κατά τη διάρκεια της έρευνας αυτής, μπλοκαρίστηκαν δύο φορτία του προϊόντος στα γαλλικά σημεία συνοριακού ελέγχου.

Επιπλέον, ο Xavier Lefebvre, μηχανικός αγροδιατροφής στο Εθνικό Ινστιτούτο Κατανάλωσης της Γαλλίας, ανέφερε ότι υπάρχουν και άλλες παρατυπίες στο προϊόν, που αφορούν την ετικέτα και τις πληροφορίες της. Συγκεκριμένα, οι διατροφικές πληροφορίες του El Mordjene δεν τηρούν τη γαλλική και ευρωπαϊκή τυποποιημένη μορφή.

Για παράδειγμα, δεν αναγράφεται η ποσότητα των κορεσμένων λιπαρών, και ο κατάλογος των συστατικών δεν είναι πλήρης, καθώς όταν ένα συστατικό, όπως τα φουντούκια, επισημαίνεται στη συσκευασία, πρέπει να αναγράφεται η ποσότητά του, κάτι που δεν γίνεται στο συγκεκριμένο προϊόν. Αυτές οι ελλείψεις στην ετικέτα, σε συνδυασμό με την απουσία συμμόρφωσης με τους κανονισμούς εισαγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων, ενδέχεται να έχουν παίξει ρόλο στον αποκλεισμό του προϊόντος.

Παρά τις εξηγήσεις των αρχών, οι επικριτές αυτής της απόφασης, όπως ο Mustapha Zebdi, πρόεδρος της Αλγερινής Οργάνωσης Προστασίας Καταναλωτών, κατηγορούν την ΕΕ ότι χρησιμοποιεί ρυθμιστικά μέτρα για να προστατέψει τις ευρωπαϊκές αγορές από τον ανταγωνισμό, ειδικά όταν ένα ξένο προϊόν αρχίζει να γίνεται δημοφιλές και να απειλεί τις εγχώριες εταιρείες.

Ο Zebdi χαρακτηρίζει την απόφαση άδικη και υποκινούμενη από οικονομικά συμφέροντα, επισημαίνοντας ότι το προϊόν πωλείται χωρίς πρόβλημα για χρόνια και αναρωτιέται γιατί τώρα ξαφνικά θεωρείται μη συμβατό με τους κανονισμούς.

https://ilsalvagente.it/2024/09/18/francia-blocca-crema-algerina-che-fa-concorrenza-alla-nutella

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Α. Ζαμπέλας (ΕΦΕΤ) για τις ετικέτες τροφίμων: “Η γνώση είναι δύναμη”

Αποκλειστική συνέντευξη του προέδρου του ΕΦΕΤ, Αντώνη Ζαμπέλα για την εκστρατεία «Safe2Eat» που στόχο έχει την προστασία των καταναλωτών από λάθος επιλογές.

Ευρωπαϊκό Δικαστήριο: «Ναι» στη χρήση των όρων μπιφτέκι και μπριζόλα στα προϊόντα φυτικής προέλευσης

Οι όροι που παραδοσιακά συνδέονται με το κρέας δεν μπορούν να αποκλειστούν από την περιγραφή των vegan προϊόντων, έκρινε το δικαστήριο

Νοθευμένο το 80% του μελιού – Μελισσοκομικά site διαφημίζουν φρουκτόζη που δεν ανιχνεύεται στους ελέγχους!

Η νοθεία μελιού έχει γίνει επιστήμη! Κώδωνας κινδύνου από τους Ευρωπαίους μελισσοκόμους.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο