Τετάρτη, 7 Ιουνίου, 2023
19.6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Η Ισπανία απαγορεύει το πλαστικό περιτύλιγμα στις συσκευασίες των φρούτων και λαχανικών

ΑρχικήΝέαΗ Ισπανία απαγορεύει το πλαστικό περιτύλιγμα στις συσκευασίες των φρούτων και λαχανικών
spot_img

cibum team

Η Ισπανία ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να απαγορεύσει το πλαστικό περιτύλιγμα μιας χρήσης για οπωροκηπευτικά προϊόντα από το 2023 σε μια προσπάθεια μείωσης των απορριμμάτων.

Δυστυχώς, η λύση για να διατηρούνται τα φρούτα και τα λαχανικά μας καθαρά και φρέσκα είναι πολλές φορές η πλαστική μεμβράνη μιας χρήσης. Οι διάδρομοι των σούπερ μάρκετ ξεχειλίζουν από συσκευασίες, πολλές από τις οποίες δεν είναι ανακυκλώσιμες.

Τα πλαστικά απορρίμματα που δημιουργούνται από την κατανάλωση τροφίμων, καταλήγουν σε χώρους υγειονομικής ταφής ή ακόμα και στη θάλασσα.

Οι χώρες άρχισαν πρόσφατα να λαμβάνουν μέτρα για την καταπολέμηση αυτού του επικίνδυνου φαινομένου. Η Ισπανία ανακοίνωσε ότι ετοιμάζει το σχεδιασμό απαγόρευσης της πλαστικής μεμβράνης στα φρούτα και λαχανικά, σε μια προσπάθεια να μειώσει τα απόβλητα.

Το υπουργείο Οικολογικής Μετάβασης της Ισπανίας ετοιμάζει επί του παρόντος διάταγμα που θα απαγορεύει τα πλαστικά περιτυλίγματα για προϊόντα βάρους κάτω του 1,5 κιλού που πωλούνται σε καταστήματα. Η απαγόρευση θα τεθεί σε ισχύ το 2023.

Μέσω αυτού του διατάγματος, το υπουργείο ελπίζει να ενθαρρύνει τους καταναλωτές να αγοράζουν χύμα προϊόντα ή να προτιμούν τις επαναχρησιμοποιήσιμες συσκευασίες. Το νέο διάταγμα εξετάζει επίσης τρόπους για να καταστεί το πόσιμο νερό άμεσα προσβάσιμο και να μειωθεί η χρήση πλαστικών μπουκαλιών νερού. Υπάρχει σκέψη και για νομοθετική ρύθμιση σχετικά με τα πλαστικά ποτήρια.

Η ισπανική απαγόρευση ακολουθεί τα βήματα της Γαλλίας, η οποία απαγόρευσε επίσης παρόμοια πλαστικά περιτυλίγματα από το 2022. Άλλες χώρες, όπως η Ινδία και το Ηνωμένο Βασίλειο, έχουν πρόσφατα προχωρήσει στην απαγόρευση ορισμένων κατηγοριών πλαστικών μίας χρήσης τα επόμενα χρόνια.

Για την Ισπανία συγκεκριμένα, η ανάγκη αυτής της νομοθετικής ρύθμισης έγινε εμφανής από μια απογοητευτική μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο Δελτίο Θαλάσσιας Ρύπανσης . Η μελέτη διαπίστωσε ότι τα μικροπλαστικά είναι ένα πιεστικό πλέον πρόβλημα στις όμορφες ακτές της Ισπανίας. Σύμφωνα με ερευνητές, η επικείμενη απαγόρευση της πλαστικής μεμβράνης από την Ισπανία είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. 

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Κουλτούρα Ασφάλειας Τροφίμων: Η νέα εξίσωση – Του Νίκου Γδοντέλη

Γιατί τα πρότυπα Ασφάλειας Τροφίμων είναι "ορφανά" χωρίς το Food Safety Culture.

Συσκευασίες επόμενης γενιάς: Επιστημονική ανασκόπηση για τη μετατροπή της συσκευασίας

Η επανάσταση στις επαναχρησιμοποιήσιμες συσκευασίες είναι κοντά, λένε οι ειδικοί.

Προσφορές και εκπτώσεις στο λιανεμπόριο: Ένας “θανάσιμος” κίνδυνος για επιχειρήσεις και καταναλωτές

Οι παρατεταμένες προσφορές και εκπτώσεις είναι ζημιογόνες για την αντίληψη των καταναλωτών, το μέλλον μιας επιχείρησης αλλά και του ίδιου του λιανεμπορίου.
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα