Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024
24.1 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Η Ιστορία του Σακχαρώδη Διαβήτη: Από την αρχαιότητα έως την ανακάλυψη της ινσουλίνης

ΑρχικήΝέαΗ Ιστορία του Σακχαρώδη Διαβήτη: Από την αρχαιότητα έως την ανακάλυψη της ινσουλίνης
spot_img

Οι πρώτες αναφορές της νόσου χρονολογούνται από το 1550 π.Χ.

Η ιστορία του σακχαρώδη διαβήτη είναι μακρά και πολύπλοκη, με τις πρώτες αναφορές της νόσου να χρονολογούνται από το 1550 π.Χ., στον Πάπυρο του Ebers. Οι Αγιουρβεδικοί γιατροί του 5ου/6ου αιώνα π.Χ. παρατήρησαν για πρώτη φορά τη γλυκιά γεύση στα ούρα των διαβητικών και ονόμασαν την κατάσταση “madhumeha” (δηλαδή “μέλι στα ούρα”). Ο όρος διαβήτης προέρχεται από τον Δημήτριο της Απάμειας (1ος αιώνας π.Χ.).

Nicolae Paulescu

Σχετικά με τον σακχαρώδη διαβήτη, οι Joseph von Mering και Oskar Minkowski ανακάλυψαν το 1889 τον ρόλο του παγκρέατος στην πρόκληση της νόσου. Στις αρχές του 20ου αιώνα, οι γιατροί υπέθεσαν ότι τα νησίδια του παγκρέατος εκκρίνουν μια ουσία (την “ινσουλίνη”) που μεταβολίζει τους υδατάνθρακες. Ο πρώτος που απομόνωσε την ουσία αυτή, που ονομάστηκε ινσουλίνη, ήταν ο Ρουμάνος επιστήμονας Niculae Paulescu. Το 1916, κατάφερε να αναπτύξει ένα υδατικό παγκρεατικό εκχύλισμα το οποίο, εγχύθηκε σε ένα διαβητικό σκύλο και αποδείχθηκε ότι είχε εξισορροπητική επίδραση στα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα. Η ανακάλυψη για τον εκκαθαρισμό της ινσουλίνης για κλινική χρήση το 1921-1922 έγινε από μια ομάδα ερευνητών στο Τορόντο – Frederick Banting, John Macleod, Charles Best, και James Collip -και άλλαξε την πορεία της θεραπείας του διαβήτη.

Η ιστορία του διαβήτη και της ινσουλίνης μέσα στον χρόνο:

  1. Αρχαία Αίγυπτος (π. 1550 π.Χ.): Ο Πάπυρος του Ebers, ένα από τα παλαιότερα και σημαντικότερα ιατρικά συγγράμματα σε πάπυρο της Αρχαίας Αιγύπτου, περιέχει την πρώτη γνωστή ιατρική αναφορά στον διαβήτη.
  2. Αγιουρβεδική Ιατρική (5ος/6ος αιώνας π.Χ.): Οι Αγιουρβεδικοί γιατροί περιέγραψαν αρκετές ασθένειες πολυουρικής φύσης που ονομάστηκαν Prameha (“να ρέει”). Σε αυτήν την ομάδα ασθενειών περιλαμβανόταν η ισοδύναμη του σακχαρώδη διαβήτη, η madhumeha (“μέλι ούρα”).
  3. Αρχαία Κίνα: Ο σύγχρονος διαβήτης συσχετίζεται με δύο όρους στην κινεζική γλώσσα. Ο παραδοσιακός όρος, xiāo kě (消渴), σημαίνει “αδυνάτισμα-δίψα” και συσχετίζεται στενά με τον διαβήτη στις περισσότερες περιπτώσεις ιστορικής περιγραφής.
  4. Κλασική Αρχαιότητα: Οι Έλληνες και Ρωμαίοι συγγραφείς περιγράφουν κυρίως την υπερβολική ούρηση (πολυουρία). Ο όρος διαβήτης προέρχεται από το Ιωνικό για ‘σιφώνα’, που σημαίνει “να περνά ή να τρέχει μέσα”.
  5. Μεσαιωνικός Ισλαμικός Κόσμος: Κατά την Ισλαμική Χρυσή Εποχή κάτω από το Χαλιφάτο των Αμπάσιδων, ξεχωριστοί Μουσουλμάνοι γιατροί διατήρησαν, συστημάτισαν και επέκτειναν την ιατρική γνώση της εποχής γύρω από τον σακχαρώδη διαβήτη.

Σήμερα, η ινσουλίνη είναι ένα απαραίτητο φάρμακο για τους ανθρώπους με τύπο 1 διαβήτη και για ορισμένους ανθρώπους με τύπο 2 διαβήτη. Η ινσουλίνη βοηθά στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και επιτρέπει στο σώμα να χρησιμοποιεί τη γλυκόζη για ενέργεια. Η ινσουλίνη έχει σώσει εκατομμύρια ζωές από τότε που ανακαλύφθηκε και συνεχίζει να είναι ένα απαραίτητο εργαλείο στην καθημερινή διαχείριση του διαβήτη.

Πηγή: https://beelive.gr/%ce%b7-%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%bf%cf%81%ce%af%ce%b1-%cf%84%ce%bf%cf%85-%cf%83%ce%b1%ce%ba%cf%87%ce%b1%cf%81%cf%8e%ce%b4%ce%b7-%ce%b4%ce%b9%ce%b1%ce%b2%ce%ae%cf%84%ce%b7-%ce%b1%cf%80%cf%8c-%cf%84%ce%b7/%ce%b4%ce%b9%ce%b1%ce%b2%ce%ae%cf%84%ce%b7%cf%82/?fbclid=IwAR0Xu-BuO1Wsr8URczPAVBkEn_sW3KoRvKoo0A46tZblyVMoMX2VvLEY3-c

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Η χορτοφαγική διατροφή μπορεί να σταματήσει την επιδείνωση του καρκίνου του προστάτη

Σύμφωνα με μελέτη, οι άνδρες που καταναλώνουν μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, έχουν βραδύτερη εξέλιξη του καρκίνου του προστάτη σε σχέση με όσους τρώνε περισσότερο κρέας.

Η Οδύσσεια μίας μικρής ελληνικής επιχείρησης από την αγκύλωση των Εθνικών αρχών – Του Δημήτρη Γεωργαντέλη

Το ''παιχνίδι'' με την τεράστια διαφορά στο ανώτατο επιτρεπτό όριο της κουμαρίνης σε παραδοσιακά και μη κουλουράκια κανέλας!

Ηλεκτρονικό τσιγάρο: Κίνδυνος έκθεσης των εφήβων σε τοξικό μόλυβδο και ουράνιο σύμφωνα με μελέτη

Τα ευρήματα υπογραμμίζουν την ανάγκη εφαρμογής κανονισμών και προσπαθειών πρόληψης με πρωταρχικό στόχο τους εφήβους.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα