Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
20.3 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Η Ιταλία “κάρφωσε” την Ελλάδα στην ΕΕ για σοβαρό κίνδυνο από καρκινογόνα αποξηραμένα σύκα

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΗ Ιταλία "κάρφωσε" την Ελλάδα στην ΕΕ για σοβαρό κίνδυνο από καρκινογόνα αποξηραμένα σύκα
spot_img

Ελληνικά σύκα με καρκινογόνα μυκοτοξίνη που υπερβαίνει κατά 97% το ανώτατο νομοθετικό όριο.

Για σοβαρό κίνδυνο για την υγεία των καταναλωτών από ελληνικά ξερά σύκα, ενημέρωσε η Ιταλία την Ευρώπη. Σύμφωνα με τη ειδοποίηση που έγινε στο Ευρωπαϊκό σύστημα ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των χωρών για επικίνδυνα τρόφιμα RASFF, τα σύκα περιέχουν την καρκινογόνα μυκοτοξίνη Ωχρατοξίνη Α, σε ποσότητα 71μg/kg με μέγιστο επιτρεπτό ότι τα 2μg/Kg. Η ποσοστιαία υπέρβαση του μέγιστου ορίου της μυκοτοξίνης, είναι 97%!  Μέχρι στιγμής δεν έχει δημοσιευτεί η σχετική ανάκληση από την αγορά της Ιταλίας, ούτε και τα στοιχεία του Έλληνα παραγωγού.

Η ωχρατοξίνη Α (ΟΤΑ) είναι μια μυκοτοξίνη που παράγεται από ορισμένα γένη μυκήτων και συχνά μολύνει τους ξηρούς καρπούς και τα αποξηραμένα φρούτα.  Είναι η πιο επικίνδυνη από τη οικογένεια ωχρατοξινών. Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Απρίλιο η αλυσίδα σουπερμάρκετ ΑΒ Βασιλόπουλος είχε ανακαλέσει σταφίδες ιδιωτικής ετικέτας λόγω ωχρατοξίνης Α σε συγκέντρωση ανώτερη του νομοθετημένου ορίου.

Σύμφωνα με την EFSA τα υπολογιζόμενα περιθώρια έκθεσης για καρκινογόνες επιδράσεις της ωχρατοξίνης Α υποδηλώνουν πιθανή ανησυχία για την υγεία για ορισμένες ομάδες καταναλωτών. Τα νέα ανώτατα όρια που όρισε η ΕΕ εφαρμόζονται από την 1η Ιανουαρίου 2023. Η ΟΤΑ σχετίζεται με μια ποικιλία ασθενειών σε ζώα και ανθρώπους. Έχει αναφερθεί ότι είναι νεφροτοξική, ηπατοτοξική, ανοσοτοξική, νευροτοξική, μεταλλαξιογόνος, τερατογόνος, κτλ. ενώ έχει κατηγοριοποιηθεί ως καρκινογόνο της ομάδας 2Β για τον άνθρωπο από τον Διεθνή Οργανισμό Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC, 1993). Η σοβαρή τοξικότητα και οι καρκινογόνες επιδράσεις των ωχρατοξινών τις καθιστούν επίσης επιβλαβείς για τη βιομηχανία τροφίμων και τη γεωργία.

Οι περιβαλλοντικές συνθήκες στην περιοχή του Αιγαίου κατά την ωρίμανση, τη συγκομιδή και την ξήρανση των σύκων φαίνονται ευνοϊκές για την παραγωγή μυκοτοξινών σε μολυσμένους καρπούς. Οι διαδικασίες συγκομιδής και ξήρανσης στον ήλιο και η τιμή της υδάτινης δραστηριότητας των καρπών της συκιάς κατά την ξήρανση ευνοούν επίσης τον σχηματισμό μυκοτοξινών

Σύμφωνα με μελέτες πριν από τη συγκομιδή, είναι απαραίτητο να εφαρμόζονται καλές γεωργικές πρακτικές (GAPs). Κατά τη συγκομιδή, είναι απαραίτητο να διασφαλίζεται η καθαριότητα του εξοπλισμού συγκομιδής και του πλέγματος και η ταξινόμηση των προϊόντων ως προς την ποιότητα, ενώ τα κατεστραμμένα ή υπερώριμα προϊόντα θα πρέπει να απορρίπτονται εγκαίρως. Στη φάση μετά τη συγκομιδή, η υγρασία, η θερμοκρασία και η σύνθεση αερίου κατά την αποθήκευση των προϊόντων είναι βασικοί καθοριστικοί παράγοντες της παραγωγής OTA. Γενικά, όσο υψηλότερη είναι η θερμοκρασία, τόσο μεγαλύτερη είναι η υγρασία και τόσο πιο ενεργή είναι η ανάπτυξη των μυκήτων. 

Η ιδιαιτερότητα της ΟΤΑ οφείλεται στην υψηλή της σταθερότητα. Έχει αποδειχθεί ότι έχει αντοχή στην οξύτητα και τις υψηλές θερμοκρασίες. Έτσι, από τη στιγμή που τα τρόφιμα είναι μολυσμένα, είναι πολύ δύσκολο να αφαιρεθεί πλήρως αυτό το μόριο.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

“ΟΧΙ” της EFSA σε ισχυρισμό υγείας για το συμπλήρωμα κρεατίνης

Απορρίφθηκε από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων ο ισχυρισμός υγείας «Η καθημερινή λήψη συμπληρωμάτων κρεατίνης μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας».

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο