Ελληνικά σύκα με καρκινογόνα μυκοτοξίνη που υπερβαίνει κατά 97% το ανώτατο νομοθετικό όριο.
Για σοβαρό κίνδυνο για την υγεία των καταναλωτών από ελληνικά ξερά σύκα, ενημέρωσε η Ιταλία την Ευρώπη. Σύμφωνα με τη ειδοποίηση που έγινε στο Ευρωπαϊκό σύστημα ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των χωρών για επικίνδυνα τρόφιμα RASFF, τα σύκα περιέχουν την καρκινογόνα μυκοτοξίνη Ωχρατοξίνη Α, σε ποσότητα 71μg/kg με μέγιστο επιτρεπτό ότι τα 2μg/Kg. Η ποσοστιαία υπέρβαση του μέγιστου ορίου της μυκοτοξίνης, είναι 97%! Μέχρι στιγμής δεν έχει δημοσιευτεί η σχετική ανάκληση από την αγορά της Ιταλίας, ούτε και τα στοιχεία του Έλληνα παραγωγού.
Η ωχρατοξίνη Α (ΟΤΑ) είναι μια μυκοτοξίνη που παράγεται από ορισμένα γένη μυκήτων και συχνά μολύνει τους ξηρούς καρπούς και τα αποξηραμένα φρούτα. Είναι η πιο επικίνδυνη από τη οικογένεια ωχρατοξινών. Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Απρίλιο η αλυσίδα σουπερμάρκετ ΑΒ Βασιλόπουλος είχε ανακαλέσει σταφίδες ιδιωτικής ετικέτας λόγω ωχρατοξίνης Α σε συγκέντρωση ανώτερη του νομοθετημένου ορίου.
Σύμφωνα με την EFSA τα υπολογιζόμενα περιθώρια έκθεσης για καρκινογόνες επιδράσεις της ωχρατοξίνης Α υποδηλώνουν πιθανή ανησυχία για την υγεία για ορισμένες ομάδες καταναλωτών. Τα νέα ανώτατα όρια που όρισε η ΕΕ εφαρμόζονται από την 1η Ιανουαρίου 2023. Η ΟΤΑ σχετίζεται με μια ποικιλία ασθενειών σε ζώα και ανθρώπους. Έχει αναφερθεί ότι είναι νεφροτοξική, ηπατοτοξική, ανοσοτοξική, νευροτοξική, μεταλλαξιογόνος, τερατογόνος, κτλ. ενώ έχει κατηγοριοποιηθεί ως καρκινογόνο της ομάδας 2Β για τον άνθρωπο από τον Διεθνή Οργανισμό Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC, 1993). Η σοβαρή τοξικότητα και οι καρκινογόνες επιδράσεις των ωχρατοξινών τις καθιστούν επίσης επιβλαβείς για τη βιομηχανία τροφίμων και τη γεωργία.
- Δείτε επίσης: «Είμαι επιστήμονας τροφίμων και αυτός είναι ο τρόπος να αφαιρέσετε φυτοφάρμακα και παθογόνα από τα λαχανικά»
- Δείτε ακόμη: Προβιοτικά και Πρεβιοτικά: Υπάρχουν πραγματικά στα τρόφιμα όπως αναγράφουν οι ετικέτες;
Οι περιβαλλοντικές συνθήκες στην περιοχή του Αιγαίου κατά την ωρίμανση, τη συγκομιδή και την ξήρανση των σύκων φαίνονται ευνοϊκές για την παραγωγή μυκοτοξινών σε μολυσμένους καρπούς. Οι διαδικασίες συγκομιδής και ξήρανσης στον ήλιο και η τιμή της υδάτινης δραστηριότητας των καρπών της συκιάς κατά την ξήρανση ευνοούν επίσης τον σχηματισμό μυκοτοξινών
Σύμφωνα με μελέτες πριν από τη συγκομιδή, είναι απαραίτητο να εφαρμόζονται καλές γεωργικές πρακτικές (GAPs). Κατά τη συγκομιδή, είναι απαραίτητο να διασφαλίζεται η καθαριότητα του εξοπλισμού συγκομιδής και του πλέγματος και η ταξινόμηση των προϊόντων ως προς την ποιότητα, ενώ τα κατεστραμμένα ή υπερώριμα προϊόντα θα πρέπει να απορρίπτονται εγκαίρως. Στη φάση μετά τη συγκομιδή, η υγρασία, η θερμοκρασία και η σύνθεση αερίου κατά την αποθήκευση των προϊόντων είναι βασικοί καθοριστικοί παράγοντες της παραγωγής OTA. Γενικά, όσο υψηλότερη είναι η θερμοκρασία, τόσο μεγαλύτερη είναι η υγρασία και τόσο πιο ενεργή είναι η ανάπτυξη των μυκήτων.
- Δείτε επίσης: Lidl De: «Μην το φάτε!» – Πίτσα με μεταλλικά κομμάτια
- Δείτε ακόμη: Ειδικός συστήνει 10 υπερτροφές που είναι «καλύτερες από το μπότοξ»
Η ιδιαιτερότητα της ΟΤΑ οφείλεται στην υψηλή της σταθερότητα. Έχει αποδειχθεί ότι έχει αντοχή στην οξύτητα και τις υψηλές θερμοκρασίες. Έτσι, από τη στιγμή που τα τρόφιμα είναι μολυσμένα, είναι πολύ δύσκολο να αφαιρεθεί πλήρως αυτό το μόριο.