Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
18.6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

ΑΒ Βασιλόπουλος: Ανάκληση σταφίδας ιδιωτικής ετικέτας λόγω ωχρατοξίνης Α

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΑΒ Βασιλόπουλος: Ανάκληση σταφίδας ιδιωτικής ετικέτας λόγω ωχρατοξίνης Α
spot_img

Πρόκειται για σταφίδες από τη Μεσσηνία στις οποίες εντοπίστηκε ωχρατοξίνη Α σε συγκέντρωση ανώτερη του νομοθετημένου ορίου.

 Ο ΕΦΕΤ ενημερώθηκε από την «ΑΛΦΑ ΒΗΤΑ» Βασιλόπουλος ότι σε συνέχεια αυτοελέγχου, έχει προβεί σε ανάκληση σταφίδας λόγω παρουσίας ωχρατοξίνης Α σε συγκέντρωση ανώτερη του νομοθετημένου ορίου. Η ανάκληση αφορά το προϊόν «ΑΒ Ελληνική Γη Σταφίδα Μεσσηνίας 375 γρ» με ημερομηνία λήξης 28/02/2024 και κωδικό παρτίδας L240228. Η ανακοίνωση ανάκλησης είναι αναρτημένη στην ιστοσελίδα της ΑΒ Βασιλόπουλος https://www.ab.gr/el/presskit/press-release-2023.

Η ωχρατοξίνη Α είναι μια μυκοτοξίνη που παράγεται φυσικά από μύκητες του γένους Aspergillus και Penicillium και βρίσκεται ως μολυσματικός παράγοντας σε μεγάλη ποικιλία τροφίμων, όπως δημητριακά και προϊόντα δημητριακών, κόκκους καφέ, αποξηραμένα φρούτα, κρασί και χυμό σταφυλιού, μπαχαρικά και γλυκόριζα. Η ωχρατοξίνη Α σχηματίζεται κατά την ξήρανση στον ήλιο και την αποθήκευση των καλλιεργειών. Σύμφωνα με την EFSA τα υπολογιζόμενα περιθώρια έκθεσης για καρκινογόνες επιδράσεις της ωχρατοξίνης Α υποδηλώνουν πιθανή ανησυχία για την υγεία για ορισμένες ομάδες καταναλωτών. Τα νέα ανώτατα όρια που όρισε η ΕΕ εφαρμόζονται από την 1η Ιανουαρίου 2023.

   Ο ΕΦΕΤ, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, παρακολουθεί τη διαδικασία ανάκλησης, ενώ ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι. Παράλληλα, καλεί τους καταναλωτές, οι οποίοι έχουν προμηθευτεί την συγκεκριμένη παρτίδα του ανωτέρω προϊόντος, να μην το καταναλώσουν.

   Εξάλλου, η ΑΒ Βασιλόπουλος, στην ανακοίνωση ανάκλησης επισημαίνει ότι ακολουθώντας όλες τις απαραίτητες διαδικασίες, όπως εκείνες ορίζονται από την νομοθεσία, προχώρησε στην άμεση απόσυρση του προϊόντος «ΑΒ Ελληνική Γη Σταφίδα Μεσσηνίας 375 γρ» με ημερομηνία λήξης 28/2/2024 και κωδικό παρτίδας L240228, που παράγεται από την εταιρεία ΣΔΟΥΚΟΣ Α.Ε., καθώς σε αυτή και μόνο την παρτίδα ανιχνεύθηκε μυκοτοξίνη – ωχρατοξίνη Α – άνω του νομοθετημένου ορίου.

   «Η εταιρεία, στο πλαίσιο των υποχρεώσεών της απέναντι στην νομοθεσία και σε συμφωνία με τις αρμόδιες κρατικές αρχές, αλλά και με υψηλό αίσθημα ευθύνης απέναντι στους πελάτες της, απέσυρε άμεσα το σύνολο της συγκεκριμένης μόνο παρτίδας από τα ράφια όλων των καταστημάτων του δικτύου της» σημειώνεται σχετικά. Επιπλέον, η εταιρεία καλεί τους καταναλωτές που ήδη έχουν προμηθευτεί το προϊόν της συγκεκριμένης παρτίδας να μην το καταναλώσουν και εφόσον το επιθυμούν να προσέλθουν στο πλησιέστερο κατάστημα του δικτύου της ΑΒ προκειμένου να ενημερωθούν για τη διαδικασία επιστροφής του.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Νέος κανονισμός για τις ειδικές απαιτήσεις υγιεινής για ορισμένα κρέατα, ψάρια, γαλακτοκομικά και αυγά

Ο νέος Καν. (ΕΕ) 2024/1141 που τροποποιεί τα παραρτήματα II και III του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 853/2004.

ΕΕ: Μελέτη για το παρόν και το μέλλον των εναλλακτικών πρωτεϊνών στην Ευρώπη

Οι αυξημένες ανάγκες επισιτισμού στο μέλλον μπορεί να φέρουν νέα προϊόντα από φύκια, έντομα και κρέας εργαστηρίου στη διατροφή μας.

Ασφαλή από παθογόνα τα ψάρια υδατοκαλλιέργειας σύμφωνα με την EFSA

Η Ελλάδα στην πρώτη πεντάδα των χωρών που κοινοποίησαν στο RASFF μολυσμένα εισαγόμενα ψάρια.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα