Δευτέρα, 23 Μαΐου, 2022
21 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Κομισιόν: Σε δημόσια διαβούλευση το πρόγραμμα φρούτων, λαχανικών και γάλακτος στα σχολεία

ΑρχικήΝέαΚομισιόν: Σε δημόσια διαβούλευση το πρόγραμμα φρούτων, λαχανικών και γάλακτος στα σχολεία
spot_img

Έχει ήδη ανοίξει στον ιστότοπο της ΕΕ μια δημόσια διαβούλευση για την επανεξέταση του προγράμματος της ΕΕ για την προώθηση της κατανάλωσης φρούτων, λαχανικών και γάλακτος στα σχολεία, η οποία ξεκίνησε στις 5 Μαΐου και θα ολοκληρωθεί μεσάνυχτα της 28ης Ιουλίου 2022.

Γιατί διεξάγεται η διαβούλευση

Το πρόγραμμα της ΕΕ για τα σχολεία, το οποίο εφαρμόζεται από το 2017, στηρίζει τη διανομή φρούτων, λαχανικών, γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων σε μαθητές, από την προσχολική έως τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Περιλαμβάνει επίσης εκπαιδευτικές δραστηριότητες για την αύξηση της κατανάλωσης των προϊόντων αυτών και την προώθηση υγιεινών διατροφικών συνηθειών. Παρόλο που το πρόγραμμα καλύπτει ήδη τον στόχο της κοινής γεωργικής πολιτικής (ΚΓΠ) για τη βελτίωση της ανταπόκρισης του γεωργικού τομέα της ΕΕ στις απαιτήσεις της κοινωνίας όσον αφορά τα τρόφιμα και την υγεία, υπάρχει περιθώριο ενίσχυσης της συμβολής του στη βιώσιμη παραγωγή και κατανάλωση τροφίμων σύμφωνα με τους στόχους της νέας ΚΓΠ για την περίοδο 2023-2027. Η Επιτροπή έχει δρομολογήσει επανεξέταση του προγράμματος της ΕΕ για τα σχολεία στο πλαίσιο της στρατηγικής «Από το αγρόκτημα στο πιάτο», με στόχο τη δημιουργία ενός ευνοϊκού περιβάλλοντος για τα τρόφιμα που θα διευκολύνει την επιλογή υγιεινού και βιώσιμου τρόπου διατροφής.

Η επανεξέταση θα συμβάλει στο ευρωπαϊκό σχέδιο για την καταπολέμηση του καρκίνου με σκοπό τη βελτίωση της προαγωγής της υγείας μέσω της πρόσβασης σε υγιεινή διατροφή, καθώς και στο σχέδιο δράσης για την ανάπτυξη της βιολογικής παραγωγής. Θα λάβει επίσης υπόψη τη σύσταση του Συμβουλίου για τη θέσπιση ευρωπαϊκής εγγύησης για τα παιδιά.

Στοχευόμενο κοινό

Όλοι είναι ευπρόσδεκτοι να συμμετάσχουν, ιδίως: – μαθητές και γονείς ή κηδεμόνες· – εκπαιδευτικά ιδρύματα (από την προσχολική εκπαίδευση και φροντίδα έως τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση) και ενώσεις εκπαιδευτικών ιδρυμάτων· – επιχειρήσεις και ενώσεις επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται σε όλα τα στάδια της αλυσίδας εφοδιασμού τροφίμων, ιδίως μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ)· – μη κυβερνητικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς της γεωργίας, των τροφίμων, της υγείας, της διατροφής, της προστασίας των καταναλωτών, του περιβάλλοντος, της εκπαίδευσης και των δικαιωμάτων των παιδιών· – δημόσιες αρχές αρμόδιες για τη γεωργία, τα τρόφιμα, την υγεία, τη διατροφή, την προστασία των καταναλωτών, το περιβάλλον, την εκπαίδευση και τα δικαιώματα των παιδιών· – ερευνητικά ιδρύματα, πανεπιστήμια και η πανεπιστημιακή κοινότητα. Η παρούσα διαβούλευση περιλαμβάνει γενικές ερωτήσεις για όλους όσοι απαντούν στο ερωτηματολόγιο και συμπληρωματικές ερωτήσεις που απευθύνονται σε συγκεκριμένες ομάδες-στόχους, και συγκεκριμένα: – σε μαθητές και/ή στους γονείς/κηδεμόνες τους· – σε εκπαιδευτικά ιδρύματα και ενώσεις τους, καθώς και σε οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα της εκπαίδευσης σε θέματα τροφίμων, διατροφής και υγείας· – σε επιχειρήσεις και ενώσεις τους που δραστηριοποιούνται στον τομέα της γεωργίας και των τροφίμων· – σε δημόσιες αρχές.

Απάντηση στο ερωτηματολόγιο

Μπορείτε να συμμετάσχετε σ’ αυτή τη δημόσια διαβούλευση συμπληρώνοντας το σχετικό ερωτηματολόγιο στο διαδίκτυο.

Τα ερωτηματολόγια είναι διαθέσιμα σε ορισμένες ή σε όλες τις επίσημες γλώσσες της ΕΕ. Μπορείτε να υποβάλετε τις απαντήσεις σας σε οποιαδήποτε επίσημη γλώσσα της ΕΕ.

Για περισσότερες πληροφορίες, πατήστε εδώ

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img
spot_img

Must read

Τυρί: 6 συμβουλές για να ΜΗΝ χαλάσει πριν την ώρα του – Μπορούμε να το καταναλώσουμε εάν έχει πιάσει μούχλα;

Το τυρί είναι αρκετά ιδιαίτερο όσον αφορά την αποθήκευσή του και απαιτεί ειδική μεταχείριση - Τι πρέπει να κάνετε και τι όχι για να το διατηρήσετε όσο το δυνατό περισσότερο

Προβληματισμός με την απόφαση του FDA για τις «φθαλικές ενώσεις» στις συσκευασίες

Η πρόσφατη δήλωση του FDA ότι δεν πρόκειται να επιβάλει πλήρη απαγόρευση στις φθαλικές ενώσεις που βρίσκονται συνήθως σε συσκευασίες γρήγορου φαγητού, εξόργισε επιστήμονες και περιβαλλοντικές ομάδες που πιέζουν για την απομάκρυνσή τους.

Salmonella: Το… “μπέρδεμα” με την επικινδυνότητα ή μη, των διάφορων ορότυπων σαλμονέλας, λύνει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο

Παρέμβαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για να λύσει το θέμα σχετικά με το εάν είναι ασφαλή τα προϊόντα νωπού κρέατος πουλερικών που έχουν εντοπιστεί με άλλους τύπους σαλμονέλας, εκτός από S. enteriditis και S. typhimurium, τα μόνα που έχουν χαρακτηριστεί από την ΕΕ επικίνδυνα για την ανθρώπινη υγεία
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα