ΑρχικήΝέαΔιεθνήΗ Νορβηγία απαγορεύει τις διαφημίσεις ανθυγιεινών τροφίμων σε παιδιά κάτω των 18!

Η Νορβηγία απαγορεύει τις διαφημίσεις ανθυγιεινών τροφίμων σε παιδιά κάτω των 18!

2 λεπτά ανάγνωσης

Και απαγόρευση της πώλησης ενεργειακών ποτών σε άτομα κάτω των 16 ετών.

Η κυβέρνηση της Νορβηγίας πρόκειται να απαγορεύσει τη διαφήμιση τροφίμων και ποτών που θεωρούνται ανθυγιεινά και απευθύνονται σε ηλικιακή ομάδα κάτω των 18 ετών.

- Advertisement -

Η κίνηση εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία στο κοινοβούλιο της χώρας, την Παρασκευή 2 Ιουνίου όπως αναφέρει το Safe food advocacy Europe. Η απαγόρευση είχε προταθεί τον περασμένο μήνα σε μια λευκή βίβλο για τη δημόσια υγεία. Οι κανόνες για το πρόχειρο φαγητό θα τεθούν σε ισχύ στις αρχές του επόμενου έτους, όταν θα επιβληθεί και η απαγόρευση της πώλησης ενεργειακών ποτών σε άτομα κάτω των 16 ετών .

Το τι ακριβώς συνιστά ανθυγιεινό φαγητό εντός των όρων αναφοράς της νομοθεσίας παραμένει ασαφές.

- Advertisement -

Χαιρετίζοντας την κίνηση σε ένα tweet και διεκδικώντας την πρώτη για τη χώρα, η Mina Gerhardsen, γενική γραμματέας της Εθνικής Ένωσης Δημόσιας Υγείας της χώρας είπε: «Πρώτη στον κόσμο που έθεσε την προσοχή της υγείας των παιδιών πάνω από τα συμφέροντα των παραγόντων της αγοράς . Πραγματικά κάτι για το οποίο πρέπει να είμαστε περήφανοι!

« Οι απαγορεύσεις διαφήμισης για την προστασία της υγείας των παιδιών αποτελούν ζήτημα σε πολλές χώρες. Οι συστάσεις του ΠΟΥ και του ΟΗΕ είναι σαφείς ότι πρέπει να το εφαρμόσουμε . Είμαστε οι πρώτοι που το καταφέραμε».

Προηγούμενες προσπάθειες των νορβηγικών κυβερνήσεων να θεσπίσουν μια τέτοια απαγόρευση αντιμετωπίστηκαν με αντίσταση από τη βιομηχανία και αντ’ αυτού εγκρίθηκε ένα σύστημα αυτορρύθμισης.

Το SAFE υποστηρίζει αυτήν την απαγόρευση από τη Νορβηγία , καθώς τα παιδιά γίνονται συχνά στόχος επιθετικού μάρκετινγκ για ανθυγιεινά και υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα. Αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα που δηλώνει ότι η υγεία των παιδιών πρέπει να προστατεύεται.

Στο πλαίσιο του έργου Food4Inclusion , το SAFE προσπαθεί ενεργά να προστατεύσει τα παιδιά από το να μεγαλώσουν σε περιβάλλοντα ανθυγιεινών τροφίμων , αναπτύσσοντας εργαστήρια και εκπαιδεύσεις για εκπαίδευση τροφίμων σχετικά με την επισήμανση των τροφίμων , τα πρόσθετα τροφίμων , τη μέγιστη ημερήσια πρόσληψη και τις επακόλουθες επιπτώσεις στην υγεία (π.χ. υπερκατανάλωση ζάχαρης ).

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα.


Google news

Ακολουθήστε μας για την άμεση ενημέρωση σας στο google news.

Must read

Ο Επιστήμονας Τροφίμων Φ. Γαΐτης στο cibum: «Έτρωγα όλο το φαγητό μου, αλλά δεν κατάλαβα πώς βοήθησα τα παιδάκια στην Αφρική»

Ο Έλληνας επιστήμονας Τροφίμων Φ. Γαΐτης εξηγεί γιατί η αφθονία τροφίμων δεν βάζει τέλος στην πείνα.

Nestlé: Αγωγή του Γενικού Εισαγγελέα του Τέξας για αρσενικό, μόλυβδο και κάδμιο σε βρεφικές τροφές της Gerber

Η εταιρεία κατηγορείται ότι παραπλανούσε τους γονείς για την ασφάλεια των προϊόντων της – Τι υποστηρίζει η Nestlé και ποια στοιχεία επικαλούνται οι αμερικανικές αρχές

Δηλητηρίαση από ψάρια: Αναδυόμενος κίνδυνος στην Ευρώπη η ciguatera – 10 επιδημικές εξάρσεις με 40 περιστατικά

Νέες εκθέσεις της EFSA παρουσιάζουν περιστατικά δηλητηρίασης, εργαστηριακά ευρήματα και δεδομένα ελέγχων στην Ευρώπη.