Νέο περιστατικό παρουσίας ξένου σώματος σε τρόφιμο μεγάλης εταιρείας, απασχολεί τον κλάδο της Βιομηχανίας τροφίμων.
Η iglo Γερμανίας ανακαλεί μια παρτίδα του προϊόντος iglo Schlemmer-Filet à la Bordelaise – KNUSPRIG KROSS των 180 gr με ημερομηνία Best Before τον Φεβρουάριο του 2026 και αριθμό παρτίδας L4219BI066. Ο λόγος είναι ότι το προϊόν είναι μολυσμένο με μαύρα πλαστικά κομμάτια. Δεδομένου ότι πρόκειται για μια πολύ περιορισμένη περίοδο παραγωγής, η εταιρεία ζήτησε από τους καταναλωτές να δώσουνε προσοχή όχι μόνο στον κωδικό αλλά και στον χρόνο που αναφέρεται: 7:20-7:45.
Η Iglo είναι μια μάρκα κατεψυγμένων τροφίμων, γνωστή κυρίως για τις ψαροκροκέτες, με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, και τα προϊόντα της πωλούνται σε όλη την ευρωπαϊκή ήπειρο. Ανήκει στη Nomad Foods Europe. Το iglo είναι η μεγαλύτερη και πιο γνωστή μάρκα κατεψυγμένων τροφίμων στη Γερμανία, την Αυστρία, την Ολλανδία, το Βέλγιο και την Πορτογαλία, όπου γενιές παιδιών έχουν μεγαλώσει με τα εμβληματικά προϊόντα Captain iglo και Blubb cream σπανάκι της iglo.
Τα κομμάτια πλαστικού μπορεί να βρεθούν στα τρόφιμα λόγω διαφόρων παραγόντων στη διαδικασία παραγωγής, συσκευασίας και διανομής. Το ξένο σώμα είναι η πρώτη αιτία καταγγελιών από καταναλωτές, όχι μόνο λόγω του αιφνιδιασμού της εικόνας τους μέσα σε ένα τρόφιμο και της αίσθησης αηδίας μέσα στο στόμα, αλλά μεταλλικά ξένα σώματα, σπασμένα γυαλιά ή θραύσματα από ξύλο και πλαστικό μπορεί να προκαλέσουν σοβαρούς τραυματισμούς στο στόμα και το λαιμό καθώς και εσωτερικούς τραυματισμούς ή αιμορραγία.
Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη τα ορατά πλαστικά αντιπροσώπευαν 25 ειδοποιήσεις ετησίως από το 2020 έως το 2023 (τέσσερα χρόνια), και έγιναν το τρίτο πιο κοινό ξένο σώμα μετά το γυαλί και το μέταλλο. Η μόλυνση από πλαστικό, είναι πιθανό να προκληθεί κατά την επεξεργασία και τη συσκευασία των προϊόντων σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη στο επιστημονικό περιοδικό microplastics, η οποία με στοιχεία από το RASFF, επιβεβαίωσε την παρουσία πλαστικών στην ευρωπαϊκή τροφική αλυσίδα. Την ίδια περίοδο, μόλυνση τροφίμων με πλαστικά σωματίδια αναφέρθηκε κυρίως από τη Γερμανία (30,7%), την Ολλανδία (22,8%) και το Βέλγιο (9,9%). Στην Ελλάδα το 2023 έγιναν 342 καταγγελίες από καταναλωτές στον ΕΦΕΤ για παρουσία ξένου σώματος σε τρόφιμα.
Τα πιο κοινά προϊόντα διατροφής που περιέχουν πλαστικά ξένα σώματα είναι μπισκότα, ψωμί, σοκολάτα, λουκάνικα, παιδικές τροφές, και τροφές για κατοικίδια. Ενώ τα πλαστικά βρίσκονται συχνά σε επεξεργασμένα τρόφιμα, οι αναφορές περιλαμβάνουν επίσης κατεψυγμένα λαχανικά, κρέας και φιλέτα ψαριού.
*Το Cibum είναι εξειδικευμένο site ασφάλειας τροφίμων και απευθύνεται στον κλάδο και στους επαγγελματίες τροφίμων, όπως και σε συνειδητοποιημένους καταναλωτές. Το παρόν άρθρο έχει σκοπό να προσφέρει χρήσιμες πληροφορίες στους επιστήμονες τροφίμων και επαγγελματίες που σχεδιάζουν τα συστήματα και μέτρα ασφάλειας τροφίμων των επιχειρήσεων τροφίμων. Τα συμβάντα ασφάλειας τροφίμων σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο αποτελούν πολύτιμα εισερχόμενα δεδομένα στην ανάλυση επικινδυνότητας της διαδικασίας διαχείρισης τροφίμων (HACCP) που υποχρεούται να συντάσσει και να διατηρεί βάση νόμου, κάθε επιχείρηση τροφίμων.