Κυριακή, 30 Μαρτίου, 2025
14.1 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ηλιόσποροι με καρκινόγονες ουσίες – Άμεση ανάκληση

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΗλιόσποροι με καρκινόγονες ουσίες - Άμεση ανάκληση
spot_img

Και σε ηλιόσπορους εντοπίστηκαν οι πιο επικίνδυνες της ομάδας των μυκοτοξινών, αφλατοξίνες.

Η πιο επικίνδυνη για την υγεία των καταναλωτών μυκοτοξίνη, η αφλατοξίνη αν και συνήθως μολύνει φιστίκια, αποξηραμένα σύκα και σουσάμι τώρα εντοπίστηκε και σε ηλιόσπορους όπως ανακοίνωσε η Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων της Γερμανίας. Πρόκειται για τους “Tivist Hasat”, αλατισμένους μαύρους ηλιόσπορους σε σακουλάκια των 150 γρ. με αριθμό παρτίδα: L05092024 και με ημερομηνία λήξης τον Σεπτέμβριο του 2025. Παράγονται από την Malatyapazari Handels GmbH. Οι ηλιόσποροι είναι προέλευσης Τουρκίας και διανέμονται σε Αυστρία, Βουλγαρία, Γαλλία, και Γερμανία.

- Advertisement -
Οι μολυσμένοι με αφλατοξίνες ηλιόσποροι

Στους ηλιόσπορους ανιχνεύτηκαν αφλατοξίνες (AF) που “Μπορούν να επηρεάσουν την υγεία εάν καταναλωθούν για μεγάλο χρονικό διάστημα.” αναφέρει η ανακοίνωση ανάκλησης. Οι αφλατοξίνες είναι οι πιο κοινές καρκινογόνες και γονιδιοτοξικές μυκοτοξίνες και αποτελούν ευρέως διαδεδομένους χρόνιους κινδύνους για τα τρόφιμα. Η χρόνια έκθεση σε αφλατοξίνες μπορεί να οδηγήσει σε ηπατική βλάβη ή καρκίνο του ήπατος ενώ η κατανάλωση αφλατοξινών μπορεί να προκαλέσει δηλητηρίαση που λέγεται αφλατοξίνωση, με εμετό και κοιλιακό άλγος.

Ο αποδιδόμενος κίνδυνος αφλατοξινών για ηπατοκυτταρικό καρκίνωμα (HCC) είναι κοντά στο 50% στις αφρικανικές και ασιατικές χώρες. Ειδικότερα, η αφλατοξίνη Β1 (AFB1 ) που καταγράφεται ως καρκινογόνος κατηγορίας Ι από τον διεθνή οργανισμό έρευνας για τον καρκίνο (IARC) όχι μόνο έχει την ισχυρότερη τοξικότητα (10 φορές αυτή του κυανιούχου καλίου), αλλά είναι και η πιο ρυπογόνος.  Η AFB1 είναι η πιο διαδεδομένη και τοξική AF και οι κύριες πηγές έκθεσης στην AFB1 είναι οι ξηροί καρποί, τα δημητριακά, τα βότανα, τα μπαχαρικά, το γάλα, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα αυγά, τα αποξηραμένα τρόφιμα και οι ζωοτροφές.

Πολλοί λόγοι ευθύνονται μαζί ή μεμονωμένα για την αύξηση της ανάπτυξης του Aspergillus και της μόλυνσης με αφλατοξίνες των καλλιεργειών, συμπεριλαμβανομένων των κακών καλλιεργητικών πρακτικών, της ακατάλληλης ξήρανσης στον ήλιο και των υγρών συνθηκών μεταφοράς ή αποθήκευσης. Η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας τροφίμων EFSA που επαναξιολόγησε τις αφλατοξίνες το 2020 επιβεβαίωσε ότι είναι γονιδιοτοξικές και το AFB1 μπορεί να προκαλέσει ηπατοκυτταρικά καρκινώματα (HCC) στους ανθρώπους.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Τι γίνεται με τα πατατάκια; Νέα ανάκληση δημοφιλούς μάρκας

Γιατί συμβαίνουν τόσες πολλές ανακλήσεις σε πατατάκια τους τελευταίους μήνες;

Νέα αποκάλυψη για το πιο δημοφιλές γλυκαντικό – Οδηγεί και σε αθηροσκλήρωση!

Το αμφιλεγόμενο γλυκαντικό εκτός από τις κατηγορίες για πρόκληση καρκίνου αντιμετωπίζεται και ως αιτία καρδιαγγειακής νόσου σύμφωνα με νέα μελέτη
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα