Και σε ηλιόσπορους εντοπίστηκαν οι πιο επικίνδυνες της ομάδας των μυκοτοξινών, αφλατοξίνες.
Η πιο επικίνδυνη για την υγεία των καταναλωτών μυκοτοξίνη, η αφλατοξίνη αν και συνήθως μολύνει φιστίκια, αποξηραμένα σύκα και σουσάμι τώρα εντοπίστηκε και σε ηλιόσπορους όπως ανακοίνωσε η Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων της Γερμανίας. Πρόκειται για τους “Tivist Hasat”, αλατισμένους μαύρους ηλιόσπορους σε σακουλάκια των 150 γρ. με αριθμό παρτίδα: L05092024 και με ημερομηνία λήξης τον Σεπτέμβριο του 2025. Παράγονται από την Malatyapazari Handels GmbH.
Στους ηλιόσπορους ανιχνεύτηκαν αφλατοξίνες (AF) που “Μπορούν να επηρεάσουν την υγεία εάν καταναλωθούν για μεγάλο χρονικό διάστημα.” αναφέρει η ανακοίνωση ανάκλησης. Οι αφλατοξίνες είναι οι πιο κοινές καρκινογόνες και γονιδιοτοξικές μυκοτοξίνες και αποτελούν ευρέως διαδεδομένους χρόνιους κινδύνους για τα τρόφιμα. Η χρόνια έκθεση σε αφλατοξίνες μπορεί να οδηγήσει σε ηπατική βλάβη ή καρκίνο του ήπατος ενώ η κατανάλωση αφλατοξινών μπορεί να προκαλέσει δηλητηρίαση που λέγεται αφλατοξίνωση, με εμετό και κοιλιακό άλγος.
Ο αποδιδόμενος κίνδυνος αφλατοξινών για ηπατοκυτταρικό καρκίνωμα (HCC) είναι κοντά στο 50% στις αφρικανικές και ασιατικές χώρες. Ειδικότερα, η αφλατοξίνη Β1 (AFB1 ) που καταγράφεται ως καρκινογόνος κατηγορίας Ι από τον διεθνή οργανισμό έρευνας για τον καρκίνο (IARC) όχι μόνο έχει την ισχυρότερη τοξικότητα (10 φορές αυτή του κυανιούχου καλίου), αλλά είναι και η πιο ρυπογόνος. Η AFB1 είναι η πιο διαδεδομένη και τοξική AF και οι κύριες πηγές έκθεσης στην AFB1 είναι οι ξηροί καρποί, τα δημητριακά, τα βότανα, τα μπαχαρικά, το γάλα, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα αυγά, τα αποξηραμένα τρόφιμα και οι ζωοτροφές.
Πολλοί λόγοι ευθύνονται μαζί ή μεμονωμένα για την αύξηση της ανάπτυξης του Aspergillus και της μόλυνσης με αφλατοξίνες των καλλιεργειών, συμπεριλαμβανομένων των κακών καλλιεργητικών πρακτικών, της ακατάλληλης ξήρανσης στον ήλιο και των υγρών συνθηκών μεταφοράς ή αποθήκευσης. Η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας τροφίμων EFSA που επαναξιολόγησε τις αφλατοξίνες το 2020 επιβεβαίωσε ότι είναι γονιδιοτοξικές και το AFB1 μπορεί να προκαλέσει ηπατοκυτταρικά καρκινώματα (HCC) στους ανθρώπους.