Τα περισσότερα φρέσκα προϊόντα δεν απαιτούν στην πραγματικότητα ημερομηνία “best Before” σύμφωνα με ειδικούς
Η βιομηχανία τροφίμων τον τελευταίο καιρό προβληματίζεται σχετικά με τις ημερομηνίες λήξης η οποίες, σύμφωνα με περιβαλλοντικές οργανώσεις, ευθύνονται για το 20% της σπατάλης τροφίμων παγκοσμίως. Πολλές εταιρείες και αλυσίδες σουπερμάρκετ έχουν καταργήσει αυτές τις ημερομηνίες, συστήνοντας στους καταναλωτές να χρησιμοποιούν την κρίση τους και τις αισθήσεις τους για να καταλάβουν εάν ένα τρόφιμο είναι χαλασμένο ή όχι. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Morrisons που κατήργησε την ημερομηνία λήξης στο γάλα αλλά και πολλές άλλες όπως η Danone και Co-op στο γιαούρτι καθώς και μεγάλα σουπερμάρκετ που αφαίρεσαν τις ημερομηνίες από φρέσκα φρούτα και λαχανικά.
Όμως νέα τροπή στο θέμα της κατάργησης της ημερομηνίας “Best before” δίνει με δηλώσεις του ο Καναδός εμπειρογνώμονας για την ασφάλεια τροφίμων από το Πανεπιστήμιο του Guelph, Δρ. Keith Warriner. Ο Καναδός επιστήμονας σχολιάζοντας το πιλοτικό πρόγραμμα του Ηνωμένου Βασιλείου για απόσυρση των βέλτιστων προθεσμιών για τη μείωση της σπατάλης τροφίμων, υποστηρίζει ότι αυτή η μέθοδος έχει μειονεκτήματα, καθώς εάν δεν εφαρμόζονται οι ημερομηνίας «καλύτερα πριν από» θα πρέπει να επιστρατευτούν άλλες μέθοδοι και για την προστασία των καταναλωτών και για τη μείωση της σπατάλης τροφίμων.
Όπως αναφέρει το foodingredientsfirst, ο Warriner ισχυρίζεται ότι η χρήση των ημερομηνιών “best before” δεν έχει υιοθετηθεί για θέματα ασφάλειας τροφίμων αλλά για την ενημέρωση του καταναλωτή πριν αρχίσουν τα τρόφιμα να αλλοιώνονται από μούχλα ή καφέ σημάδια. Υποστηρίζει δε ότι τα περισσότερα φρέσκα προϊόντα δεν απαιτούν στην πραγματικότητα ημερομηνία “best Before”, ενώ όσον αφορά στα συσκευασμένα φρέσκα, η ημερομηνία ορίζεται συντηρητικά για να ληφθούν υπόψη προβλήματα με τις πρακτικές χειρισμού.
Η κατάργηση αυτών των ενδεικτικών ημερομηνιών σημαίνει ότι πρέπει να υιοθετηθούν άλλες μέθοδοι για τη διατήρηση φρέσκων τροφίμων λέει ο Warriner αναφέροντας ως παράδειγμα τεχνολογίες όπως η καθαρή ροή, η επεξεργασία υψηλής πίεσης (HPP) και οι έξυπνες συσκευασίες. Αυτές οι τεχνολογίες μπορούν να αυξήσουν τη διάρκεια ζωής των προϊόντων. Επιπλέον, μπορούν να χρησιμοποιηθούν ετικέτες που αναφέρουν την κατάσταση αλλοίωσης ενώ και η διαδικασία ΓΤΟ θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την ανάπτυξη προϊόντων με ιδιότητες αργής ωρίμανσης.
Σύμφωνα με τον Warriner πάντως, αυτές οι τεχνολογίες ιστορικά δεν ευνοούνται ούτε από τους λιανοπωλητές ούτε από τους καταναλωτές.