Περισσότερες από τις μισές ανακλήσεις τροφίμων στο Ηνωμένο Βασίλειο την περίοδο 2016-2021 αφορούσαν αλλεργιογόνα, σύμφωνα με νέα μελέτη.
Κορυφώθηκαν οι ανακλήσεις τροφίμων που αφορούν αλλεργιογόνα στο Ηνωμένο Βασίλειο, με περισσότερες από τις μισές από το 2016 ως το 2021 να οφείλονται στην ελλιπώς δηλωμένη ή εντελώς αδήλωτη παρουσία τους, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη.
Όπως αναφέρεται εντός της μελέτης, οι περισσότερες ανακλήσεις που αφορούσαν αλλεργιογόνα έλαβαν χώρα το 2019 (118ανακλήσεις), ενώ λιγότερες σημειώθηκαν την επόμενη διετία 2020-2021, με 82 και 84 καταγεγραμμένες περιπτώσεις αντίστοιχα.
Αν και ο λόγος που μειώθηκαν οι περιπτώσεις το 2020 και το 2021 δεν είναι ξεκάθαρος, πιθανότατα οφείλεται στις επιπτώσεις της πανδημίας του COVID–19 και της βελτιωμένης επισήμανσης, είπαν οι ερευνητές.
Τα στοιχεία της Υπηρεσίας Προτύπων Τροφίμων (FSA) και των Πρότυπων Τροφίμων της Σκωτίας (FSS) δείχνουν ότι από τις 1.036 ανακλήσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο αυτή την πενταετία, οι 597 αφορούσαν αλλεργιογόνα. Ωστόσο, επειδή περισσότερο από το ένα τέταρτο των ανακλήσεων αφορούσαν τουλάχιστον δύο αλλεργιογόνες ομάδες τροφίμων σε ένα μόνο συμβάν, αναφέρθηκαν 969 αλλεργιογόνα, αναφέρει το Food Safety News.
Επιπλέον, για τις 597 ανακλήσεις, εντοπίστηκαν έξι λόγοι, με την εσφαλμένη και ελλιπή σήμανση να αποτελούν την κύρια αιτία.
Υπενθυμίζεται ότι ευρωπαϊκός κανονισμός περιλαμβάνει έναν κατάλογο με 14 αλλεργιογόνα: σέλινο, δημητριακά που περιέχουν γλουτένη, καρκινοειδή, αυγά, ψάρια, λούπινο, γάλα, μαλάκια, μουστάρδα, ξηρούς καρπούς, φιστίκια, σουσάμι, σόγια και διοξείδιο του θείου.
Τα περισσότερα προϊόντα που ανακλήθηκαν περιλάμβαναν κάποιας μορφής γάλα (244 από τις 969 αναφορές), ενώ ακολούθησαν τα δημητριακά με γλουτένη, ξηροί καρποί, σόγια, αυγά και μουστάρδα.
Φυσικά δεν μπορεί κανείς να αποτρέψει τυχόν λάθη που μπορεί μετέπειτα να οδηγήσουν σε κάποια ανάκληση, αλλά είναι ανησυχητικό το πόσες περιπτώσεις που αφορούν αλλεργιογόνα οφείλονταν στη μη αναφορά τους στην ετικέτα. Μόνο για το 2019-2020, η μελέτη αναφέρει 10 θανάτους που σχετίζονται με τροφικές αλλεργίες ετησίως, οι οποίοι με μια σωστή επισήμανση ενδεχομένως θα είχαν αποφευχθεί.
Μάλιστα, στο Ηνωμένο Βασίλειο ο τραγικός θάνατος της 15χρονης Natasha Ednan-Laperouse το 2016 από μια αλλεργία που οφειλόταν σε μη δηλωμένο αλλεργιογόνο (σουσάμι) οδήγησε στην εφαρμογή του λεγόμενου “Νόμου της Natasha” την 1η Οκτωβρίου. Ο νόμος αυτός υποχρεώνει τις εταιρείες να έχουν πλήρη κατάλογο συστατικών και επισήμανση αλλεργιογόνων στα προσυσκευασμένα τρόφιμα που πωλούνται απευθείας στις εγκαταστάσεις.
Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Food Control.