Σάββατο, 28 Ιανουαρίου, 2023
13.1 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

ΗΠΑ: Μήνυση σε εταιρεία για παρουσία PFAS σε μεγάλη γκάμα προϊόντων

ΑρχικήΝέαΗΠΑ: Μήνυση σε εταιρεία για παρουσία PFAS σε μεγάλη γκάμα προϊόντων
spot_img

Η αγωγή από περιβαλλοντικές ΜΚΟ και καταναλωτικές οργανώσεις κατηγορεί την εταιρεία Inhance για μη συμμόρφωση με τους κανόνες της Υπηρεσίας Προστασίας του Περιβάλλοντος (EPA).

Πληθαίνουν οι μηνύσεις κατά εταιρειών, στων οποίων τα προϊόντα έχουν βρεθεί PFAS, με μια πρόσφατη περίπτωση να κατηγορεί μια εταιρεία παραγωγής ευρείας γκάμας προϊόντων, όπως δοχεία με τρόφιμα, είδη καθαρισμού και προσωπικής φροντίδας και άλλα καταναλωτικά προϊόντα ότι έχουν μολυνθεί με τις ουσίες.

Η μήνυση κατατέθηκε σε ομοσπονδιακό δικαστήριο των ΗΠΑ από καταναλωτικές οργανώσεις  και ΜΚΟ υπέρ του περιβάλλοντος, όπως η Public Employees for Environmental Responsibility. Η εναγόμενη εταιρεία είναι η Inhance, με έδρα το Χιούστον, η οποία παράγει δεκάδες εκατομμύρια κοντέινερ με προϊόντα που περιέχουν PFAS, αναφέρεται στη Guardian.

Η μήνυση αναφέρεται σε έρευνα που θα δημοσιευτεί σύντομα, στην οποία διαπιστώνεται ότι οι PFAS (πολυφθοροαλκυλικές ουσίες) από πλαστικά δοχεία HDPE (πολυαιθυλένιο υψηλής πυκνότητας) εκπλένονται σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα σε κέτσαπ, μαγιονέζα, ελαιόλαδο και καθημερινά προϊόντα.

Οι ενάγοντες ζητούν από το δικαστήριο να διατάξει την Inhance να ακολουθήσει τους κανόνες της Υπηρεσίας Προστασίας του Περιβάλλοντος (EPA), τους οποίους μέχρι τώρα παραβιάζει. Κατηγορούν, επίσης, τις ρυθμιστικές αρχές για γνώση της πιθανής απειλής για την υγεία από τις αρχές του 2021, χωρίς, ωστόσο, να κάνουν κάτι για να συμμορφωθεί η εταιρεία με τους κανόνες.

Οι PFAS είναι μια κατηγορία περίπου 12.000 ενώσεων που χρησιμοποιούνται συνήθως για την παραγωγή προϊόντων ανθεκτικών στο νερό, τη θερμότητα και τυχόν λίπη. Εξαιτίας του ότι είναι τόσο ανθεκτικά, όμως, διασπώνται υπερβολικά αργά στο περιβάλλον, μολύνοντας τόσο τη φύση όσο και τους οργανισμούς στους οποίους περνά μέσα από αυτό.

Επειδή μένουν στο σώμα και το περιβάλλον για εξίσου μεγάλο διάστημα, οι PFAS αποκαλούνται «για πάντα χημικά». Συνδέονται με την πρόκληση πληθώρας προβλημάτων υγείας στον άνθρωπο, όπως καρκίνο, νεφρική νόσο, ηπατικά προβλήματα, διαταραχές του ανοσοποιητικού και γενετικές ανωμαλίες.

Η εταιρεία Inhance επεξεργάζεται τα πλαστικά δοχεία της με φθοριούχο αέριο για να εξασφαλίσει την προστασία των προϊόντων από εξωγενείς παράγοντες. Αλλά οι ενάγοντες ισχυρίζονται ότι η διαδικασία αυτή δημιουργεί PFAS ως υποπροϊόν, συμπεριλαμβανομένου του PFOA, ενός από τα πιο επικίνδυνα της κατηγορίας.

Σύμφωνα με τους κανόνες της EPA, οι οποίοι εφαρμόστηκαν το 2020, απαιτείται από τις εταιρείες που παράγουν PFAS να υποβάλλουν τα προϊόντα τους για έλεγχο και έγκριση ασφάλειας, κάτι που, σύμφωνα με τη μήνυση, η Inhance δεν έκανε, για αυτό και απαιτούν από αυτήν να σταματήσει κάθε παραγωγή και επεξεργασία [PFAS μακράς αλυσίδας] κατά τη διάρκεια της φθορίωσης πλαστικών δοχείων.

Από την πλευρά της, η Inhance δήλωσε στο Guardian ότι οι PFAS που παράγονται είναι αμελητέας ποσότητας και ότι βρίσκεται σε απόλυτη συμμόρφωση με τους κανονισμούς της EPA.

Ακολουθήστε μας στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Παράδοξα τα ευρήματα μελέτης για το οικολογικό αποτύπωμα των τροφίμων – Η “έκπληξη” των βιολογικών

Για πρώτη φορά γίνεται στοχευμένη σύγκριση για την επιρροή της παραγωγής, της μεταφοράς, και της συσκευασίας.

Τα νιτρώδη άλατα σε τρόφιμα σχετίζονται τώρα και με τον διαβήτη τύπου 2 λέει η Γαλλία

Έρευνα σε πάνω από 100.000 εθελοντές για 15 χρόνια.

Βιολογικά προϊόντα: Μόνο με πιστοποίηση οι εξαγωγές στις ΗΠΑ – Διευκρινήσεις από την  TÜV AUSTRIA Hellas

Η Μ. Αγαπητού της TÜV AUSTRIA Hellas, παραθέτει βήμα βήμα τις νέες προϋποθέσεις και διαδικασίες που απαιτούνται για τις εξαγωγές βιολογικών προϊόντων στις ΗΠΑ.
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα