Πέμπτη, 26 Δεκεμβρίου, 2024
10.6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ήρθε καινοτόμος τεχνολογία που θα αντικαταστήσει τις πλαστικές επιστρώσεις και τις PFAS

ΑρχικήΝέαΉρθε καινοτόμος τεχνολογία που θα αντικαταστήσει τις πλαστικές επιστρώσεις και τις PFAS
spot_img

Μια καναδική εταιρεία επιστήμης υλικών, ισχυρίζεται ότι έχει αναπτύξει μια διαδικασία που καθιστά τα χάρτινα προϊόντα ανθεκτικά στο νερό, το λίπος, το οξυγόνο και τους ατμούς, και όλα αυτά ενώ δεν υπάρχει καμία επίδραση στην ανακύκλωση και τη σύνθεση.

Ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Cellulotech, Romain Metivet. παρουσιάζοντας αυτή την καινοτομία στο PackagingEurope, εξηγεί πως η χρωματογένεση είναι μια αντίδραση “πράσινης” χημείας που μεταμοσχεύει λιπαρά οξέα μακράς αλύσου σε διαφορετικά υποστρώματα όπως χαρτί, άμυλο, PVOH, μέταλλα κ.λπ., για να τα καταστήσει υπερυδροφοβικά διατηρώντας παράλληλα τις ιδιότητες απωθησιμότητας και κομποστοποίησης.

Εκτός από τα ισχυρά και διαρκή εμπόδια και τα περιβαλλοντικά της πλεονεκτήματα, η διαδικασία είναι εξαιρετικά ανταγωνιστική ως προς το κόστος. Η εταιρεία χρησιμοποιεί μόλις 2mg αντιδραστηρίου ανά τετραγωνικό μέτρο συγκεκριμένης επιφάνειας. Επίσης, χρειάζονται 20mg για ένα υπόστρωμα με 10 τετραγωνικά μέτρα συγκεκριμένης επιφάνειας ανά γεωμετρικό τετραγωνικό μέτρο. Ένα κιλό τέτοιου αντιδραστηρίου κοστίζει λιγότερο από 10 ευρώ, οπότε το κόστος εισροών ανά τετραγωνικό μέτρο καταλήγει να είναι μικρότερο από 0,02 σεντς, κάτι που το κάνει πολύ ανταγωνιστικό.

Όπως εξηγεί, δεν προστίθεται απλά ένα στρώμα ενός ξεχωριστού υλικού στην επιφάνεια ενός υποστρώματος, αλλά δημιουργούνται μόνιμοι δεσμοί εστέρα σε ολόκληρη τη συγκεκριμένη επιφάνεια του. Τα προϊόντα που έχουν υποστεί επεξεργασία με χρωματογένεση είναι μονοϋλικά και όχι σύνθετα υλικά και, ως εκ τούτου, δεν μπορούν να τροποποιηθούν με κόλληση ή κοπή.

Η ιστορία πίσω από την νέα εφεύρεση

Πριν από περισσότερα από εκατό χρόνια, ανακαλύφθηκε ότι το χαρτί θα μπορούσε να γίνει υδρόφοβο χρησιμοποιώντας λιπαρά οξέα μακράς αλύσου. Ωστόσο, αυτή η διαδικασία περιλάμβανε έναν διαλύτη, περίπλοκες συνθήκες και διαρκούσε μέρες.

Πριν από είκοσι πέντε χρόνια, ο Daniel Samain, τώρα επικεφαλής επιστήμονας της Cellulotech, ανακάλυψε μια νέα διαδικασία πράσινης χημείας χωρίς διαλύτες που μπόρεσε να το κάνει αυτό πολύ πιο γρήγορα και την ονόμασε χρωματογένεση. Από τότε, οι περιβαλλοντικές ιδιότητες και οι ιδιότητες φραγμού αυτής της τεχνολογίας έχουν μελετηθεί καλά και ακόμη και δημοσιευτεί σε περιοδικά με κριτές. Ωστόσο, ήταν ίσως πολύ νωρίς, και ο πρώτος πιλότος που αναπτύχθηκε πριν από περισσότερο από μια δεκαετία υστερούσε όσον αφορά την ταχύτητα και την αποτελεσματικότητα, γεγονός που, κατά τη γνώμη μας, περιόρισε την υιοθέτηση αυτής της τεχνολογίας, μέχρι τώρα.

Η νέα διαδικασία που έχει αναπτύξει αναπτύξει ανεβάζει τον χρόνο αντίδρασης από λίγα δευτερόλεπτα σε μόλις 0,1 δευτερόλεπτα. Η εταιρεία έχει κατοχυρώσει με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας αυτή τη νέα διαδικασία.

Βασικές εφαρμογές για το Cellulotech

Όπως αναφέρει ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, οι εφαρμογές είναι εξαιρετικά ποικίλες, καθώς αυτή η χημεία μπορεί να προσφέρει ένα ευρύ φάσμα εμποδίων και πλεονεκτημάτων που μας προσφέρει τη δυνατότητα βελτιστοποίησης της αναλογίας απόδοσης / κόστους.

Στις συσκευασίες τροφίμων, το εμβολιασμένο PVOH θα μπορούσε να αντικαταστήσει τις επικαλύψεις PE σε συσκευασίες τροφίμων μίας χρήσης, όπως τα χάρτινα κύπελλα, καθώς και να εξαλείψει τις PFAS. Έχει ήδη εγκριθεί για επαφή με τρόφιμα σε ορισμένες δικαιοδοσίες.

Για τις συσκευασίες που δεν προορίζονται για τρόφιμα, καθώς βλέπουμε μια μεγάλη ζήτηση για “χαρτοποίηση”, το εμβολιασμένο χαρτί προσφέρει μεγάλες διαρκείς ιδιότητες που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη μετάβαση από πλαστικά περιτυλίγματα ή να χρησιμοποιηθούν για κάθε είδους συσκευασία χωρίς πλαστικό του ηλεκτρονικού εμπορίου. Το εμβολιασμένο χαρτόνι για κατεψυγμένα τρόφιμα είναι επίσης μια μεγάλη δυνητική αγορά.

Λόγω της διαδικασίας και της μικρής ποσότητας αντιδραστηρίου που χρησιμοποιείται, κάθε υπόστρωμα που είναι αρχικά απωθητέο και λιπασματοποιήσιμο, θα παραμείνει απωθητό και λιπασματοποιήσιμο μετά τον εμβολιασμό στις υπάρχουσες ροές αποβλήτων.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Coca Cola: Ανάκληση 28 εκατομμυρίων αναψυκτικών λόγω σοβαρού κινδύνου – 80 επιθεωρητές εν δράσει

Η μεγαλύτερη ανάκληση των τελευταίων 25 ετών στην Αυστρία που επηρέασε 18 χώρες.

Έκκληση προς την αλλαντοβιομηχανία: Μειώστε τα συντηρητικά για να αυξήστε την ασφάλεια – Προτεινόμενες λύσεις    

Τα μέτρα που προτείνουν ερευνητές για τη μείωση του κινδύνου λιστερίωσης στα τρόφιμα.

Κίνδυνος ασφυξίας από παιδικά ζελεδάκια! Πωλούνται και στην Ελλάδα

Η λίστα των προϊόντων που ανακαλούνται, μερικά από τα οποία πωλούνται και στην Ελλάδα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο